Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 13. septembra 2012

Dostala som dodávku nových pohárov na zaváranie..tento týždeň sme mali doma vinobranie..tak som sa rozhodla ešte uvariť hroznový lekvár..

240 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
2 kg
1 kl
1 kl
2 ks celý




Postup

  1. 1

    z vinobrania som si odložila za vedro hrozna..

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    poriadne umyla..

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    odstopkovala

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dala na sporák do hrca variť a pridala 1 hrnček vody...

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varila som ho 40 min...aby sa koža a kôstky oddeľovali...predvarený som prepasírovala...a dala na sporák variť bez cukru...asi pol hodinu...za tú dobu sa dosť odparilo...šťavu som odmerala...bolo jej 3,5 litra...na každý liter šťavy som pridala 600g. cukru..

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po pol hodinovom odparovaní som pridala do hrnca, 1 lyžičku škorice, 1 lyžičku mleté klinčeky a šťavu a kôru z 2 citrónov a cukor...

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Varila som ho až do zhustnutia...skúška na tanieri... a potom som naplnila do pohárov úplne horúce...zvykla som to robiť tak,že nechám poháre naplnené lekvárom odkryté do druhého dňa, aby chytilo kožu a potom na druhý deň zatvorím...teraz mám veľa roboty, tak nestíham...som to hneď zatvorila...lekvár má úžasne výbornú chuť...hotový...dobrú chuť..

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a toto je už môj burčiak z tohoročnej úrody..na Vaše zdravie...)

    Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

danda3
Tak to verím, že je fantastický, z hrozna som ešte lekvár nevarila, musí to byť pochúťka, tak na zdravie!♥
frezia68
Tiež som ešte nevarila,nikdy som nemala prebytok hrozna a tak len tíško obdivujem :-)
salinka
V dobrom ti zavidim to nadherne, vonave hrozno:-) Ten tvoj lekvar musi byt fantasticky...
marianna76
hm, krásne, nabudúce pridám i ja škoricu a klinčeky... zopár pohárikov mám z min.roku... uvidím ako to bude teraz
violetacamorova
Vyzerá nádherne, ja som nikdy nerobila džem z hrozna lebo u nás sme ho nikdy nepestovali, až teraz pár rokov ho pestuje otec, biele ale od kamarátky som počula, ktorá ho varieva, že z hrozna je najlepší džemík tak určite aj tvoj je výborný.
izabella929
Všetkým vám ďakujem pekne za komentáre...) teším sa, že sa vám môj lekvár páči, je skutočne vynikajúci.-))
domacapani
Tak to sa mne nemoze stat, ze budem robit hroznovy lekvar/dzem. Kde by som zobrala take hrozienko? Ale napad mas vyborny. Ako vzdy.
mili2936
Hrozno máme, ale biele stolové. Môže byť aj z neho? Asi hej, len farebne bude iný :-) Minulý rok som ho zavárala, tento rok ho bolo tiež veľa, ale akosi sa nám ho podarilo skonzumovať
margaretka28
Ani ja som taký ešte nerobila, ale láka ma vyskúšať, tak ked sa dostanem k hroznu, bude a u nás.:-)
jelenik
na sporaku sa vari uz tretia davka. Ja vsak postupujem trosku inak. Hrozno po umyti rozmixujem, precedim cez sitko, aby neboli zrnka a necham do druheho dna v chladnicke. Hustu cast, ktora vystupi hore opatrne zoberiem a dam do hrnca varit a stavu stihame pit. Je uzasna, tento rok sladucka. A do hustnucej stavy na sporaku pridam cukor /tento rok len tak od od oka/ a pomalicky varim, miesam az do zhustnutia. Takyto hroznovy lekvarik je pochutkou a v malych poharikoch je pripraveny pre navstevy, ktore si ho odnasaju ako darcek.
afataga
pred par rokmi som varila velmi podobny, recept bol z nejakej knihy, uz si nepamatam, len isli tam aj vlasske orechy, chutovo bol vyborny, ale na druhy rok bol strasne tvrdy, mala som problem ho vydolovat z poharov :-) neviem preco, potom som ho minala do kolacov, lebo sa nedal natriet na chlieb
soncya
Noo, vidíš Izka, som hovorila, že čalamádou to tvoje zaváranie neskončí! :o)
Pekný lekvárik si vyrobila. Zasa! (do frasa!) :o)
marijanka712
Izka stále ma prekvapuješ a myslím že aj budeš ty si už ráz taká hrozno pestujeme vo velkom ho konzumujem nasurovo manžel robí burčiak a potom vinko sem tam niečo zavárím, ale lekvár som ešte nerobila tohto roku červené hrozno nie je až tak vela ako v iné roky tak to nevyskúšam, lebo u nás ide iba červené vinko to je ako liek , ale si ho odložím a na budúci rok to vyskúšam... pekný rp. a velmi dobre rozpísaný
havino
včera som na trhu kúpila tmavé drubučké hrozno, samo odpadávalo od stopiek, sladučké, dnes som pár bobuliek zavinula do makovej štrudle,že skúsim čo to urobí a presne ma pri tom napadlo, bysťu mať tak z neho taký dobrý džemík, len ako na to, že či mi to zhustne vôbec a hľa, otvorím varechu a čítam a čítam, super recept, zajtra nabehnem na trh a kúpim, to za to stojí , dakujem
izabella929
mili2936, robila som už aj z bieleho, ale mne sa farba nepáčila, vyzeral ako slivkový...z tohoto druhu, ktorý pestujem ja, sa robí všade vo vinárskych oblastiach lekvár...mne sa páči, lebo ho môžem variť aj v kotli a iba tak naplniť do džbánov a nepokazí sa....dík za komenrárik.-)
izabella929
@jelenik , každý máme svoj zaužívaný spôsob varenia lekvárov..ja ho robím takto...len škoda, že tento rok je dosť slabý na všetko ovocie a tak mám viac bieleho, ako čierneho hrozna...budeme mať krásnu farbu vínka-ružovú...báječný je burčiacik, sú v ňom ukryté všetky chute leta a hlavne je v ňom krásne slniečko...)
izabella929
@afataga stvrdol ti od orieškov...škoda...tento je hustý akurátne a tá chuť, no ťažko ju porovnať s niektorým lekvárom z ovocia...parádny je.-))
izabella929
@soncya , tebe musím odpovedať, lebo som túto reakciu očakávala...) hladala som na Vareche, či tento lekvár tu je a nenašla som ho..tak som ho pridala,,,ale inak už som veľká frajerka, lebo mi v nedeľu zobrali zo špajze vyše 50 pohárov, ale mi aj doniesli za 2 veľké bedne...tak som zase na koni, lebo mám do čoho zavárať...a veru som zase robila niečo fajné, okrem lekváru.-))) dík za milý komentár---potešila si ma.-))
izabella929
@marijanka712 , vieš to je tak, robíme to tak,. aby zo všetkého bolo po troške.-)nuž boli časy, keď som vlastnila ešte vinohrad, že som mala 600l vínka a parádneho..ako som predala vinicu, mávam iba 200l , podľa toho, aký je rok...tento rok bude veľmi málo, ale bude veľmi, veľmi kvalitné, lebo je sladučké hrozienko ako med...)nepijem žiaden alokohol, teda ani vínko nie, ale burčiak som si včera dala, neodolala som ..až sa mi pusa zlepila, zaký je sladunký...)dík za milý komentár.-)
izabella929
@havino , ak sa ti podarí zohnať hrozno a urobiť lekvár , nebudeš ľutovať...to je taká parádna chuť, nemá chybu.-) potom napíš, ako chutil.-) dík za komentár.
ebaka
onedlho budem majiteľkou niekoľko kíl hrozna...tvoj recept teda prišiel vhod,obdivujem tvoju pracovitosť a vynaliezavosť.Si šikulka a ja ti nezávidím nič,lebo aj ja som tak robila ako ty pred niekoľkými rokmi.Dnes zaváram len tak ,,rekreačne,,pre mňa a manžela,pekný deň
izabella929
@ebaka , tvoj milý komentár ma veľmi potešil.-)))ďakujem pekne.-))budem rada, keď ho vyskúšaš a napíšeš mi o tom.-))(( dík a prajem veľa krásnych slnečných dní tebe aj manželovi.-)
jeka
Nieje moc sladký? ja som robila z bieleho a davala som iba 400 g,dakujem za odpoved
jelenik
@izabella929
nam sa urodilo nasho "baga-samorodaka" celkom dost. takze oberam, mixujem, cedim a miesam kazdy den jednu davku. A pritom popijam cely den hroznovu stavu. Sladku, paradnu. Pripijam aj na Tvoje zdravie /da sa aj tymto, ze?/
izabella929
@jelenik , je to veľmi zdravé, obsahuje veľké množstvo vitamínov a je v nej ukryté slniečko,,,,takže aj na tvoje zdravie.-)))) ďakujem pekne za milý komentár.-)
iva78
izabella 929 váš lekvár je výborný! Dnes som ho robila prvýkrát. Mala som však jeden problém, nakoľko som vo varení lekvárov len začiatočník. Chcem sa vás opýtať, ako dlho sa to asi varí? Varili ste ho vo veľkom hrnci alebo ste si ho odoberali po menšom množstve napr. na panvicu? Ako zistím, že z tej šťavy sa stáva lekvár? Ja som to varila dosť dlho a stále som mala pocit, že je to riedke. Do pohárov sa to vlieva asi riedke predpokladám, tak som to urobila. Snáď to bude dobre. Prosím vás o bližšie info.
izabella929
@iva78 ,veľmi pekne ďakujem.-) varila som ho v 4l.hrnci...nie po častiach..šťavu som varila vic ako hodinu..tak zistíš,či je dobrá,že sa mi ťažšie miešalo..dala som si na malý tanierik za varešku lekváru,dala do chladničky a keď stuhol, potiahnem prstom cez lekvár na tanieriku a tak viem, či je už dobrý...ano, le´d to leješ do pohárov, je to redšie, ako to, čo neskôr stuhne.. verím, že to budeš mať fajn, ja ti veľmi držím palce...zajtra si to ešte kuk, ak je veľmi riedky, daj ho ešte variť...ale dúfam, že to bude dobre...neboj, ono to bude husté...je chuťove vynikajúci...deď varíš viac ako hodinu. každý lekvár musí byť už dobrý...do pohárov lejem horúci...neboj sa, bude to dobre a nech vám chutí všetkým.-)))

hubarka35
tak pre mna ako stvorený ten tvoj receptík,mám také čirne hrozno v dedkovej záhradke-niejeho vela síce-ale ani nik ho neje-len škorce a osi,takže ho zajtra oberem všetko a budem varit lekvárik-cukor musím kúpit,a malé pohárky na zaváranie nemám.zoženem mám dobrú susedku...obdivujem ta čo všetko porobíš.
hubarka35
tak pre mna ako stvorený ten tvoj receptík,mám také čirne hrozno v dedkovej záhradke-niejeho vela síce-ale ani nik ho neje-len škorce a osi,takže ho zajtra oberem všetko a budem varit lekvárik-cukor musím kúpit,a malé pohárky na zaváranie nemám.zoženem mám dobrú susedku...obdivujem ta čo všetko porobíš.
iva78
Ešte jednu vec som zabudla. Čo s tou penou na lekvári? To treba zbierať alebo sa dlhším varením stratí (asi nie)? Ďakujem.
havino
včera som ho urobila,ale som sa unadávala, mala som hrozno Otello, bolo chutné, sladučké, lenže velmi veľa jadierok malo, milion, čiže aj dosť odpadu som mala, niečo mi prekvapkalo, pol sitka do koša a dookola, v konečnom dôsledku chuť fantázia,mám 5 fľašiek 2dcové, ten si teda budem ceniť
alena45
kedysi sme mávali veľa tohto hrozna, tiež som varila lekvár, každý sa čudoval, mne to prišlo normálne. A mal krásnu farbu, a aj chuť vynikajúcu. Na víno som si vtedy netrúfla, dnes by som možno skôr, ale nemám zasa to hrozno. Musím susedov poprosiť, aby mi nejaké štepy narobili. Všetko domáce hrozno, čo dostanem, tak pojeme, lebo to máme najradšej.
A viem si predstaviť, že aj Ty už musíš mať problém s pohárikmi. Minulý rok som strašne veľa zavárala, bola som neudržateľná, no dosť zavarenín zostalo, tak tento rok len tak pozvoľna, ale aj tak sa poháriky míňali. Lenže stačilo osloviť pár ľudí a už mám v práci tri veľké krabice plné pohárov od horčice a jogurtov, len to po troške nosím domov. Ešte ma čaká šípkový džem ako každý rok, a priebežne papričky s hrozienkami. Dozrievajú pomaly a postupne, dnes som spravila len 5 pohárikov, zajtra ešte čakajú plnené syrom v oleji.
Tento lekvár je aj veľmi pekný a chutný na vianočnom pečive, napríklad lineckom. Takže Ty si už pripravená...
jerica
To je super ponuka , stálo by za to , vyskúšať , sezóna v plnom prúde:-)
izabella929
@havino , aj moje malo jadierok požehnane..)ale tešila som sa na lekvár,lebo je vynikajúci.-))som rada, že som si ho uvarila a že sa ti páči.-))) veľmi pekne ďakujem.-)
izabella929
@alena45 , mala som už veru problémy, ale dostala som v poslednej chvíli dodávku ďalších pohárov,som sa aj potešila, lebo zase som niečo nové uribila...ešte som nemala kápiu, tak som urobila 20 pohárov...mňa to veľmi baví a rada sa s tým pozabávam.-)) držím palce, nech sa ti darí a nech ťa zaváranie teší.-)))
ebaka
@izabella929 ,práve dováram tento výborný lekvár,vďaka Tebe som sa odhodlala na túto neľahkú úlohu .Celý dom je prevoňaný neskutočnou aromou.Ďakujem za skvelý fotopostup,išlo to skvele.Si šikulka a máš výborné nápady,pekný večer.
izabella929
@ebaka ,teraz som sa sladko pousmiala.-)) pripadáš mi ako Maruška, ktorú macocha vyhnala do lesa v zime na jahody...) my sme už na hrozno takmer zabudli...Veľmi sa teším, že prežívaš tú krásnu vôňu pri varení, ako som to vnímala aj ja...celý dom prevoňala úžasná vôňa hrozna, ba priam mi to pripomínalo med...krásna farba a nesmierne zaujímavá chuť.-)veľmi sa teším, že máš z môjho lekváru radosť...aj keď nezabudnem pripísať, že hrozno už máme spracované na vínko, ale vždy si nechávam okolo 20 ks. strapcov, na zobkanie...ešte sme ho nepojedli, ale blížiace sa mrazy a sneh cez víkend mi pokazia nádeje, ktoré som si zaumienila, že na Vianočnom stole budem mať moje hrozno zo záhrady...škoda...minulý rok mi zostalo, nepomrznuté..
pufinka
Vyzerá to super, určite tento rok vyskúšam :) a náhodou recept na ten domáci burčiak by nebol? máme dosť hrozna maličkého,tak by som chcela vyskúšať, ale neviem nájsť žiadny postup ako nato :! ďakujem
izabella929
@pufinka..ja osobne neviem robiť burčiak, mám na to uja, ktorý mi chodí pomáhať na záhradu a tiež sa stará o víno a to ostatné čo treba okolo toho...opýtam sa ho a potom ti sem napíšem..
izabella929
@pufinka..ja osobne neviem robiť burčiak, mám na to uja, ktorý mi chodí pomáhať na záhradu a tiež sa stará o víno a to ostatné čo treba okolo toho...opýtam sa ho a potom ti sem napíšem..
slafka
Dakujem za recept, urobila som ho podla vaseho receptu hned minuly rok a vsetci sa nevedia dooblizovat. Je vynikajuci. Je to piplacka ale aj zabava a vona prenadherna a vysledok skvely. Tento rok pokracujem, pravdepodobne vzrastie aj mnozstvo poharov. Urobila som ho aj z bieleho, ale ten ma zasa svoju specifickejsiu chut :-)
izabella929
@slafka.. veľmi ma teší, že vám lekvár chutil..je skutočne krásne voňavý...ďakujem za vyskúšanie receptu...)budem pridávať nové recepty na džemy, určite sa ti niečo zapáči.-)
katka78
Tento rok sa nám urodilo modrého hrozna požehnane, vôbec sa nestíhalo jesť, tak mamina prvýkrát robila z neho lekvár. Nadiktovala som jej Izka tvoj recept a tak im s ocinom hotový lekvár zachutil, že hneď na ďalší deň robila z druhej dávky. Ja som si tiež navarila z 2l šťavy, akurát cukru som dala o čosi menej, mne už sa samotné hrozno zdalo sladké až-až. A tiež som pridala rum, mám rada jeho vôňu v lekvároch. Ďakujeme pekne za recept, ešte ho využijeme :-)


izabella929
@katka78 , ďakujem pekne za vyskúšanie receptu...dnes už len s nostalgiou spomínam na časy, keď som mala všetkého dostatok..neuveríš mi, ale ja ešte stále opatrujem v špajzi 2 poháre z tohto lekváru, lebo ho používam nie na pečenie, ale pod mäsko..veľmi sa teším, že vám chutil a prajem veľa úspechov pri tvorbe ďalších lekvárov a džemov z mojej kuchyne..
katka78
@Izabella929 (17.11.2016 06:23) Niekedy pod mäso zvyknem dať slivkový, najmä grilované. Vyskúšam nabudúce podľa teba aj hroznový, vďaka za tip Izka :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia