Hroznový koláč s posýpkou fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 28. septembra 2014
Hroznový koláč s posýpkou (fotorecept)
Foto: rennatte

Dostala som krásne, sladučké modré hrozno, tak som si ho vychutnala najprv čerstvé a zo zvyšku som spravila šťavnatý do fialova sfarbený koláč

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
500 g
350 ml
50 g
20 g
2 PL
 štipka
OVOCIE:
2 bal.
POSÝPKA:
4 PL
4 PL
60 g

Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto si pripravíme kysnuté cesto, necháme nakysnúť, zo surovín na posýpku si pripravíme posýpku, najprv zmiešame cukor a múku, pridáme mäkké maslo a prstami spájame až kým nevznikne sypká hmota, bobuľky hrozna otrháme zo strapca

    Hroznový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu a každú rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na vymastené plechy, na cesto poukladáme bobuľky hrozna

    Hroznový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    posypeme vanilkovým cukrom, mletou škoricou a posýpkou, dáme piecť pri teplote 180°C 20 minút, hrozno pustí šťavu, ktorú nasiakne posýpka a pečením vytvorí chrumkavý pôžitok

    Hroznový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nakrájame na štvorce

    Hroznový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

staja
Napiekla si pekný koláčik a určite je výborný. Také máme radi aj u nás- málo cesta, veľa ovocia. Klasika.
katka78
Presne toto mám rada - kysnuté nízke cesto, veľa ovocia. Mňam, kiežby bol teraz u mňa nielen na monitore.
babkamt
Ponúkla si nám chutný hroznový koláč. Hoci máme takéto tmavé hrozno, ešte ma nenapadlo ho dať na koláč. Preto si tvoj recept ukladám. Ja som robila v sobotu jahodový. Tiež mám rada tenké cesto .
havino
minulý rok som z čierneho hrozna džem robila a zároveň aj koláč takýto kysnutý a som úplne na to pozabudla, urobím a ty ho máš ukážkový, málo cesta, ovocia plno naložené, vdaka za pripomenutie
ferdo7
Žasnem nad tým ako málo ľudí pozná hroznový koláč. Pritom je to prvotriedna pochúťka. To ale iba v prípade že použijete správne hrozno. Autorka použila "nejaké" červené hrozno.To je ale chyba, pretože hocijaké hrozno sa na hroznový koláč nehodí. Teda môžete použiť aké chcete len výsledok nebude ten správny. Na hroznový koláč odporúčam použiť jedine hrozno odrody OTHELO (biela verzia koláča), alebo ISABELLA (červená verzia koláča). Obidve odrody sú vysoko aromatiké, voňavé typy, ktoré dodajú koláču ten správny šmrnc. Už pri pečení vám hrozno prevonia celú kuchyňu a aj pri neskoršej konzumácii vám bude asistovať krásna vôňa a chuť šťavnatého koláčika. Najväčším problémom môže byť dostupnosť odporúčaných odrôd. Tieto odrody hrozna v žiadnom prípade nehľadajte v supermarketoch, alebo v obchodných centrách, tam ich v žiadnom prípade nekúpite. Odrody hrozna Othelo a Isabella, dostanete kúpiť jedine na tržniciach južného Slovenska. Problémy s jeho zháňaním, ale stoja za to. Verte mi !
eviana
Nádherná inšpirácia, hroznový koláč v tejto podobe som veru ešte nerobila, vďaka za ťuknutie do čela a krásnu inšpiráciu milá @Rennatte :)
marika21
Džem z bieleho, červeného hrozna som pripravila. Je vynikajúci. Tiež som predtým nikdy nepočula, že z hrozna džem. Doporučujem.
ywett
úžasne vyzerá, krásne fotky :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha