Hrnčekové špaldové brownies

xxx4823 - fotkaxxx4823, 9. novembra 2013
Hrnčekové špaldové brownies
Foto: xxx4823

Brownies považujem za najjednoduchší americký dezert/cukrovinku, pretože jeho príprava je veľmi jednoduchá a netrvá dlho. Dnes Vám prinášam trochu zdravšiu variantu receptu.

12
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 150 °C

Suroviny

1/2 hrnčeka alebo maslo
1 hrnček
3/4 hrnčeka
3/8 hrnčeka
1/4 ČL
 štipka
2 ks
1/2 ČL alebo extrakt z nej

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Ja som nemal maslo, preto som použil olej, ale maslo vytvorí lepšiu chuť.

  2. 2

    Do tohto krému pridáme dve vajíčka a znovu vyšľaháme.

  3. 3

    V inej miske zmiešame zvyšné suché prísady - kakao, vanilku, špaldovú múku, kypriaci prášok a štipku soli. Zmes pridáme do krému a dobre zamiešame.

  4. 4

    Vznikne nám hustá hmota, s ktorou sa ťažko mieša, ale stále je tekutá. Dáme ju do formy na pečenie vystlanú pečiacim papierom. Moja mala 38x20 centimetrov, preto použite nejakú s podobnými rozmermi.

  5. 5

    Vložíme to do rúry na 25 minút a pečieme pri teplote 150 stupňov celzia. Brownies sa zvýšia minimálne, preto sa nestrachujte, že sa nepodarili, podľa obrázka už môžete vidieť, že také nízke majú byť.

  6. 6

    Po vybratí ich s papierom vyberieme a pokrájame na kocky, kým sú ešte teplé. Brownies majú úžasnú kakaovú chuť a zvnútra pripomínajú nutellu. Recept môžete obohatiť pridaním lieskových orechov, mandlí alebo hrozienok. Tieto koláčiky sú skvelé po nedeľňajšom obede ku káve, alebo na desiatu. Sú veľmi sýte a kalorické, preto neodporúčam prehnanú konzumáciu.

  7. 7

    Napriek kalóriam ide o zdravšiu variantu tohto dezertu, pretože Špalda, prastarý predok pšenice je bohatejšia na bielkoviny a minerálne látky, takže je omnoho zdravšia ako klasická pšenica. Tento recept je možné vylepšit použitím trstinového nerafinovaného cukru a zredukovaním množstva masla, ale ani s tým sa nesmie zájsť do extrémov, inak riskujete stratu klasickej chuti Brownies :) Viac o špalde a jej pôsobení na zdravie sa dočítate tu: http://bit.ly/17L8RwH Taktiež odporúčam kúpiť si túto knihu, po ktorej prečítaní si rozhodne rozmyslíte, či si ešte niekedy do úst dáte výrobok zo pšenice: http://bit.ly/HFAcUC

Diskusia k receptu

olivka
mne to ako velmi zdravšia verzia ani napriek tej špald. múke nepríde
xxx4823
Treba si všímať všetky slová, nie len tie, ktoré chceme vidieť. V recepte som napísal, že je to TROCHU zdravšia verzia a na záver som pridal možnosti, ako ich pripraviť menej kalorické. Je to dezert ako každý iný a určite nemá viac kalórií ako nejaký krémeš :)
evanaaa
Už len to je úžasné, že recept spravil - a koláč upiekol 14 ročný chlapec, ak ovšem údaje neklamú, lebo nie vždy sa udáva presný vek.
@xxx4823 , pekne si napiekol, špaldu (múku) aj ja používam , vlastne biele múky ozaj len málo. Aj na obrázku vypadá brownies dobre, ja by som ešte asi použila doň čokoládu roztopenú a miesto cukru zdravšiu náhradu - Xylitol, stéviu a pod. ( som dia, tak aj preto). Ale aj tak je ten tvoj dobrý.
xxx4823
Ďakujem za rady, @evanaaa , snažil som sa použiť suroviny dostupné všade, a keďže umelé sladidlá medzi ne nepatria, použil som cukor. Navyše sa na začiatku musí z masla a cukru vyšľahať krém a neviem, či by to s lyžičkou stévie alebo xylitolu išlo :) Dnes robím druhú várku, zredukoval som maslo, dal polovičnú hmotnosť cukru a zvyšok dosladil medom. Taktiež som pridal horkú 84% čokoládu a trochu Goji.
PS: Naozaj mám 14 rokov :)
evanaaa
Dobre si to spravil aj druhý raz, aspoň môžeš porovnať chute.
ema11
Tento recept som vyskúšala viac-krát a vždy sa mi podaril.