Hrnčekové špaldové brownies

Autor receptu: xxx4823

Brownies považujem za najjednoduchší americký dezert/cukrovinku, pretože jeho príprava je veľmi jednoduchá a netrvá dlho. Dnes Vám prinášam trochu zdravšiu variantu receptu.

12
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Ja som nemal maslo, preto som použil olej, ale maslo vytvorí lepšiu chuť.
  2. Do tohto krému pridáme dve vajíčka a znovu vyšľaháme.
  3. V inej miske zmiešame zvyšné suché prísady - kakao, vanilku, špaldovú múku, kypriaci prášok a štipku soli. Zmes pridáme do krému a dobre zamiešame.
  4. Vznikne nám hustá hmota, s ktorou sa ťažko mieša, ale stále je tekutá. Dáme ju do formy na pečenie vystlanú pečiacim papierom. Moja mala 38x20 centimetrov, preto použite nejakú s podobnými rozmermi.
  5. Vložíme to do rúry na 25 minút a pečieme pri teplote 150 stupňov celzia. Brownies sa zvýšia minimálne, preto sa nestrachujte, že sa nepodarili, podľa obrázka už môžete vidieť, že také nízke majú byť.
  6. Po vybratí ich s papierom vyberieme a pokrájame na kocky, kým sú ešte teplé. Brownies majú úžasnú kakaovú chuť a zvnútra pripomínajú nutellu. Recept môžete obohatiť pridaním lieskových orechov, mandlí alebo hrozienok. Tieto koláčiky sú skvelé po nedeľňajšom obede ku káve, alebo na desiatu. Sú veľmi sýte a kalorické, preto neodporúčam prehnanú konzumáciu.
  7. Napriek kalóriam ide o zdravšiu variantu tohto dezertu, pretože Špalda, prastarý predok pšenice je bohatejšia na bielkoviny a minerálne látky, takže je omnoho zdravšia ako klasická pšenica. Tento recept je možné vylepšit použitím trstinového nerafinovaného cukru a zredukovaním množstva masla, ale ani s tým sa nesmie zájsť do extrémov, inak riskujete stratu klasickej chuti Brownies :) Viac o špalde a jej pôsobení na zdravie sa dočítate tu: http://bit.ly/17L8RwH Taktiež odporúčam kúpiť si túto knihu, po ktorej prečítaní si rozhodne rozmyslíte, či si ešte niekedy do úst dáte výrobok zo pšenice: http://bit.ly/HFAcUC