Horská bída

pietroo - fotkapietroo, 18. marca 2011
Horská bída
Foto: pietroo

Sedíme v horskej chate na hrebeni Krkonoš. Za oknami 2 metre snehu, slnko už zapadlo a stmieva sa. Reštaurácia plná, ľudia sedia nahusto, všetci Zobraziť celý popisSedíme v horskej chate na hrebeni Krkonoš. Za oknami 2 metre snehu, slnko už zapadlo a stmieva sa. Reštaurácia plná, ľudia sedia nahusto, všetci sú po vydarenom dni veselí, smejú a prekrikujú sa. Vo vzduchu vôňa čaju s rumom, pečených kolien, krkonošského kysela, hospodská vrava sa miesi s typickým cinkaním pivných pohárov a so zvukom príborov. Vedľa nás si niekto objednal čosi tajomné. Priniesli to horúce, zabalené v alobale. Ten to pomaly odbaľuje a my žasneme. Horská bída, dávame si ju aj my.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
100 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Slaninu (oravská, anglická, sedliacka) pokrájame na plátky, cibuľu na kolieska, nivu na plátky

    Horská bída - obrázok 1
  2. 2

    Na kus alobalu kladieme postupne slaninu, na ňu cibuľu, navrch syr.

    Horská bída - obrázok 2
  3. 3

    Okraje dvihneme, celé zabalíme do balíčka. Syr sa bude taviť a bude chcieť vytiecť, takže sa snažte baliť dôkladne.

    Horská bída - obrázok 3
  4. 4

    Ja tu predvádzam panelákovú verziu, takže balíček položíme na liatinovú platňu na sporák a plyn pod platňou od začiatku na sporo. Samozrejme, ideálne sa toto jedlo robí na peci, či klasickom sporáku, takže niečo pre chalupárov. V balíčku to po chvíli začne šumieť, bublať a praskať, slanina sa zdola pripeká, cibuľa sa dusí, syr sa taví a celé to zalieva. Podľa teploty platne pečte takých 15 až 20 min. Slanina by mala byť dole trošku pripečená, cibuľa udusená, syr určite musí byť roztečený. Opatrne preneste na tanier, pomôžte si trebárs lopatkou, pozor - nepretrhnite alobal ! Pripravte chlieb a pivo ! Rozbaliť, zjesť, zapiť. Či to som už vlastne nemusel písať, že ?

    Horská bída - obrázok 4

Diskusia k receptu

marianne69
...Ty si to tak opisal,ze mam chut zbalit ruksak a ist do Krkonos:-)...ale v zime po takej dobrej lyzovacke,by som si dala povedat takou horskou bidou a varene vinko...
jezibabka1
SUPER! vyskúšam to doma na sporáku a v lete s tým budem "frajerovať" na opekačkách:))) dík:)
dorisa
Tuto kombináciu surovín mam rada aj v prirodnom stave, ale aj takto upravené to musí byť mňamka.
dajanca
samé skvelé veci sú tam zabalené... to musí byť dobrota a opis tej atmosféry nemá chybu... :-)
sjuz
bože, ako by som si dala to pivooo...:)!
frezia68
Horská bída+chata hocikde+dobrá partia=nezabudniteľné chvíle :-))) dobre,že si sa podelil s nami .
masozravec
Aj ja so svojimi priateľmi patríme medzi vyznavačov pobytu na horách. Aby sme si spestrili pobyt navymýšlali sme rozne varianty chatových jedál. No Horská bída je pre mňa novinka , už sa teším na najblišiu chatu.
egreska
pekne opísané a super receptík,fakt taký pravý chatový :-))
alenka0901
Skúsim v lete na grile. Musím si to uložiť, inak do leta na to zabudnem.
enerrgizer
peknééé...dnes večer si dám to pivo a niekedy v lete na grile aj bídu :-)
vcelka
Toto je skrátka dokonalé, ja si nedávam do KK veľa receptov, ale tento áno.
bejaja
pekne nafotené a aj popísané, ukladám do KK...skúsim urobiť.
pivonka
Ja to už mám tiež v KK, ale bojím sa toho vytekajúceho syra.
julica
na chate po dlhej turistike by som si aj takúto bombu dala, len čo na to povie žalúdok :)
pietroo
Vyskúšal som už aj takpovediac kuchynskú verziu. Celé to naukladám do teflónovej panvice, ku ktorej mám pokrievku. Zakryjem a dusím pol hodiny. Je to v zásade OK, ale v panvici to nikdy tak pekne nepriškvŕkne. Ale na druhej strane je bezproblémové, nič nemôže vytiecť.
altyn
Vyskúšané a dávam palec hore! Robil som to na el. sporáku na prvom stupni asi 20-30 min. Až sa zlepší počasie tak skúsim v hrubšom alobale na grile. :-)))))))))))))))))) Ten syr tomu dal fantastickú chuť!
altyn
A ešte jedna výhoda! Žiadne veľké umývanie, len doska a nôž. Paráda! :-)))
janger
Ako dobre, ze ste tento recept znovu vytiahli. Parada. To by som si dala...A veru, bida to nie je :-).
pietroo
Sranda, že ste to znova vytiahli na svetlo božie. Ja som na to už aj zabudol.
No ano, je to recept vhodný ozaj skôr na zimu. Hlavne na chatu, na chalupu, taký tábornícky. Tak prajem všetkým dobrú chuť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia