Foto: pietroo
Sedíme v horskej chate na hrebeni Krkonoš. Za oknami 2 metre snehu, slnko už zapadlo a stmieva sa. Reštaurácia plná, ľudia sedia nahusto, všetci Zobraziť celý popisSedíme v horskej chate na hrebeni Krkonoš. Za oknami 2 metre snehu, slnko už zapadlo a stmieva sa. Reštaurácia plná, ľudia sedia nahusto, všetci sú po vydarenom dni veselí, smejú a prekrikujú sa. Vo vzduchu vôňa čaju s rumom, pečených kolien, krkonošského kysela, hospodská vrava sa miesi s typickým cinkaním pivných pohárov a so zvukom príborov. Vedľa nás si niekto objednal čosi tajomné. Priniesli to horúce, zabalené v alobale. Ten to pomaly odbaľuje a my žasneme. Horská bída, dávame si ju aj my.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Slaninu (oravská, anglická, sedliacka) pokrájame na plátky, cibuľu na kolieska, nivu na plátky
-
2
Na kus alobalu kladieme postupne slaninu, na ňu cibuľu, navrch syr.
-
3
Okraje dvihneme, celé zabalíme do balíčka. Syr sa bude taviť a bude chcieť vytiecť, takže sa snažte baliť dôkladne.
-
4
Ja tu predvádzam panelákovú verziu, takže balíček položíme na liatinovú platňu na sporák a plyn pod platňou od začiatku na sporo. Samozrejme, ideálne sa toto jedlo robí na peci, či klasickom sporáku, takže niečo pre chalupárov. V balíčku to po chvíli začne šumieť, bublať a praskať, slanina sa zdola pripeká, cibuľa sa dusí, syr sa taví a celé to zalieva. Podľa teploty platne pečte takých 15 až 20 min. Slanina by mala byť dole trošku pripečená, cibuľa udusená, syr určite musí byť roztečený. Opatrne preneste na tanier, pomôžte si trebárs lopatkou, pozor - nepretrhnite alobal ! Pripravte chlieb a pivo ! Rozbaliť, zjesť, zapiť. Či to som už vlastne nemusel písať, že ?
ale hneď!
No ano, je to recept vhodný ozaj skôr na zimu. Hlavne na chatu, na chalupu, taký tábornícky. Tak prajem všetkým dobrú chuť!