Holandské kysnuté palacinky

holandanka - bez fotkyholandanka, 4. októbra 2012

Toto je recept z kuchárskej knihy plnej tradičných holandských receptov, ktorú som dostala od mojich, samozrejme holandských, známych.

4-6
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
10 g
2
20 g
900 ml vlažné
1
 na osmaženie




Postup

  1. 1

    Múku, soľ (nebojte sa osoliť - 2-3 ČL soli) a cukor nasypeme do veľkej misy a v strede vyhĺbim jamku. Do jamky rozbijeme celé vajíčka.

  2. 2

    Kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a polovicu tejto zmesi vylejeme do jamky k vajíčkam. Ingrediencie poriadne premiešame, až kým nezískame hladké cesto. Pridáme trochu mlieka s kvasnicami a opäť poriadne premiešame. Zvyšok mlieka s kvasnicami pomaly prilievame za stáleho miešania cesta.

  3. 3

    Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste. Cesto dosť narastie, takže je potrebné použiť naozaj veľkú misu. Potom palacinky upražíme na masle. Podávame so sladkou alebo slanou náplňou.

  4. 4

    Rôzne obmeny: Do cesta pridáme hrozienka alebo sušené nakrájané slivky/brusnice/iné ovocie - pridávame až po vykysnutí alebo až na panvici, keď je cesto práve naliate. Ak by sme pridali ovocie do cesta pred vykysnutím, nevykysne až tak dobre; Na panvici položíme na naliate cesto plátky slaninky alebo šunky a kúsky ananásu; Na panvici posypeme cesto strúhaným syrom.

Diskusia k receptu

manka1
Kysnuté palacinky som už robila - vraj naše staré mamy také robievali. Bol recept v niektorom z čísel Dobré jedlo. No moji doma povedali, že sa toho nedá veľa zjesť - lebo je to sýte. Po naliatí na panvicu to malo také bublinky - akoby dierky. Ale palacinka potom už nie.
holandanka
Ony su naozjaj syte - ja zjem dve a som uplne plna. Ale aj studene su celkom chutne, takze co sa nezje na obed, zostane na veceru.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia