Holandské kysnuté palacinky

Autor receptu: holandanka

Toto je recept z kuchárskej knihy plnej tradičných holandských receptov, ktorú som dostala od mojich, samozrejme holandských, známych.

4-6
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Múku, soľ (nebojte sa osoliť - 2-3 ČL soli) a cukor nasypeme do veľkej misy a v strede vyhĺbim jamku. Do jamky rozbijeme celé vajíčka.
  2. Kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a polovicu tejto zmesi vylejeme do jamky k vajíčkam. Ingrediencie poriadne premiešame, až kým nezískame hladké cesto. Pridáme trochu mlieka s kvasnicami a opäť poriadne premiešame. Zvyšok mlieka s kvasnicami pomaly prilievame za stáleho miešania cesta.
  3. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste. Cesto dosť narastie, takže je potrebné použiť naozaj veľkú misu. Potom palacinky upražíme na masle. Podávame so sladkou alebo slanou náplňou.
  4. Rôzne obmeny: Do cesta pridáme hrozienka alebo sušené nakrájané slivky/brusnice/iné ovocie - pridávame až po vykysnutí alebo až na panvici, keď je cesto práve naliate. Ak by sme pridali ovocie do cesta pred vykysnutím, nevykysne až tak dobre; Na panvici položíme na naliate cesto plátky slaninky alebo šunky a kúsky ananásu; Na panvici posypeme cesto strúhaným syrom.