Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 25. mája 2012

Recept mám od priateľky z Rumunska.Šalát zavarený sa v zime používa na polievky, prívarky a omáčky.Chuťou je presne taký, ako teraz používaný čerstvý šalát.

7
porcií
120 minút
príprava
3,5 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

7 veľkých hlávok
5 litrov
1/2 litra
5 lyžíc
 štipka




Postup

  1. 1

    Hlávkový šalát som poriadne prebrala, rozobrala na listy..

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Pod studenou tečúcou vodou poriadne vyumývala listy, každý osobitne, aby nečistoty, zem, piesok, chrobáky nezostali na listoch..

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Do veľkého hrnca som si odmerala 5 litrov vody.Upozorňujem, že voda zvýši, neminie sa všetka, ale zase veľké množstvo šalátu sa inak nedá počas varu pomiešať varechou v malom množstve vody.Do vody som pridala pol litra octu a 5 lyžíc soli.Vodu som začala zohrievať.Keď už bola vrelá, vložila som šalát a potlačila varechou.Toto množstvo, ktoré som zavárala, som vkladala do hrnca na 3x..

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Podľa receptu sa má šalát variť 5 minút..ja ho varím iba 3,5 minúty,,takto zostane chrumkavý.Uvarený šalát, vyberiem dierkavou varechou do misy .

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Ešte za horúca som vidličkou plnila do 7 dl fliaš..netreba natlačiť, len ukladať listy na seba.Do fliaš ide ešte horúci nálev, v ktorom sa listy varili.Nálev treba nechať zohriať na poriadne horúco .

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Naložené poháre som si dala blízko hrnca s nálevom.Nálev musú byť úplne horúci a tým som zalievala naložený šalát.

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Poháre naplnené už aj nálevom, som postupne nosila do pripraveného suchého dunstu.Na vrch nálevu som dala štipku salicilu.Pokial to nemáte radi, nie je nutné.Mne sa aj bez neho nikdy nepokazil.

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Na suchý dunst používam jeden starší paplon. na paplon dám nepoužívanú starú plachtu a poháre ukladám vedľa seba..

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Potom ich zakryjem plachtou

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Na záver pozakrývam paplonom.Keď je teplo, zvyknem aj zakryť všetko hrubou dekou. V suchom dunste obvykle nechávam 3 dni.Pokial sú ale poháre ešte teplé, nechávam aj týždeň.Verím, že ak to vyskúšate, budete spokojní.Prejem dobrú chuť.

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Hotový výrobok na zimu.

    Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/ - obrázok 11

Diskusia k receptu

eldina
ja som vedela,že to ty,Izuška..nik iný by takýto recept nedal...:)ty si taký malý Mičurin...:)
izabella929
@eldina , ďakujem pekne.-))xixi, Mičurinka?edšte sa iba začína zaváracia sezona, bude toho omnoho viac, ak počasie všetko nezničí...
veronika353
Tak toto je velmi zajímavé,netušila jsem,že se dá zavařovat i hlávkový salát.Teď nám dorústá větší množství a tak ho zkusím zavařit:-)))
izabella929
@veronika353 ,nezvyknem zavárať z prvej úrody, ale iba z druhej..začína mi práve schádzať druhá úroda, obvykle sú vtedy vhodné na zaváranie, keď začne uhorková sezona a vtedy nám lepšie chutia uhorky...vtedy ide šalát do pohárov...tento rok je dosť nepriaznivý...
marianne69
teda kukam na to ako puk:-DDD a nie je to take vechtove @izka ? ale ochutnala by som to velmi rada,namojveru ja vyskusam jeden-dva pohare pre zvedavost:-)
izabella929
@marianne69...treba vyskúšať,,,ničím sa nelíši od čerstvého šalátu...stačí si pripraviť zápražku, pridať mlieko, všetko uvariť tak, ako to robíme a keď je uvarené,pokrájať zaváraný šalát a pridať do uvarenej polievky..chuťou je to presne také , ako z čerstvého...
3sandra3
ahaaa, takže takýto zavarený šalát sa už v zime dá jesť iba v polievke. To nie je zlý nápad.
milka95
Zaujímave ešte som nepočula o zavaránom šalátiku na zimu,ukladám ,skúsim zavariť.....))
svetlana9
v minulosti som už zavárala šalát - myslím, že som do pohárov dávala surové vyumývané listy, zaliala vodou, dala do každého malú lyžičku octu a sterilizovala 20 minút. Nepokazil sa mi ani jeden a šalát nebol ani "handrový" - ani tvrdý.
mariena1
ja tiež zavaram,mam recept ktory mi dala švagrina pred asi 25 rokmi,ale robim niečo ako svetlana9..
malovka
ja šalát neprevarím,nakrájaný v mise osolím vyšmýkam natlačím do pohárov pridám rascu byľ kôpru a zalejem 0,5l octu vodu nedolievam len zavíčkujem a sterilizujem, kým ni je víčko na pohári horúce asi 20 minút
pacik
Konečne! Na tento recept čakám už roky. Vždy mi bolo ľúto šalátu, ktorý sa nestihol pojesť. Len som si myslela, že konzervovať ho je hlúposť. Mala som dobrého tušáka, že to ide, vďaka :-)
izabella929
@pacik , nech sa ti vydaríi a máš z neho počas zimných dní radosť..) všetko , čo sa nám na záhradke urodí treba zúžitkovať, preto, že je to vždy zdravšie, ako kupované...
janealli
@izabella929 už v lete som podľa tvojho receptu zavarila zvyšný šalát, konzumujeme ho až teraz. Môžem potvrdiť, že šalátová polievka z neho je výborná a zužitkovala som zvyšný šalát, ktorý by mi v záhradke len vyrástol do kvetu. Vďaka za vynikajúci nápad!
izabella929
@janealli... Ďakujem pekne za vyskúšanie môjho receptu...) varila som už aj ja viac krát šalátovku zo zaváraného šalátu a je veru veľmi chutná...chce to len trošku si urobiť roboty naviac,ale viem, čo som si zavarila, je to z mojej úrody a je to zdravé...)))
ancicka
neviem ako,ale tento rcp.som prehliadla.Uložim si ho a vyskúšam.kk
bambulka
Dakujem za super recept , mam velmi rada vase recepty a komentare k nim,potom si porovnam a ukladam do kk .Obcas si pre istotu vyskusam vsetky recepty a podla toho co mi sadne viac a podla chuti celej mojej rodiny ostava ulozene v kk.DAKUJEM....
izabella929
@bambulka...ve ľmi sa teším, že si vyskúšala môj recept a ďakujem pekne za slová chvály...)ja som ho vyžívala počas celej zimy , robila som prívarky aj polievky a nám veľmi chutil...
anna123
Ešte som nezavárala hlavkový šalát, chcem vyskúšať tento recept, koľko pohárov vyjde z tejto dávky, ďakujem.
eviana
@izabellka929 , tak toto je nápad za milión... a j v zime si môžem spraviť z vlastného šalátu omáčku, ktorú mám veľmi rada... ďakujem za recept, ukladám, vyskúšam :)
tinca
@izabella až teraz som z diskusie objavila tvoj rcp, výborný nápad i keď hlávkový šalát dostať dnes celoročne,ale čo je doma to sa počíta. Ja by som navrch dala ešte kôpor,ktorý milujem. Super rcp:)
izabella929
@tinca..te ším ma, že si našla môj recept...) nedávam do šalátu kôpor, lebo ten nakladám osobitne do octu, takže si môžem šalát dochuťiť...ale vyskúšať to môžeš...) ďakujem pekne za komentár.-)mnoho receptov na zaváranie mám v mojom albume, ak by ťa niečo zaujalo, nech sa páči.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia