Foto: izabella929
Recept mám od priateľky z Rumunska.Šalát zavarený sa v zime používa na polievky, prívarky a omáčky.Chuťou je presne taký, ako teraz používaný čerstvý šalát.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Hlávkový šalát som poriadne prebrala, rozobrala na listy..
-
2
Pod studenou tečúcou vodou poriadne vyumývala listy, každý osobitne, aby nečistoty, zem, piesok, chrobáky nezostali na listoch..
-
3
Do veľkého hrnca som si odmerala 5 litrov vody.Upozorňujem, že voda zvýši, neminie sa všetka, ale zase veľké množstvo šalátu sa inak nedá počas varu pomiešať varechou v malom množstve vody.Do vody som pridala pol litra octu a 5 lyžíc soli.Vodu som začala zohrievať.Keď už bola vrelá, vložila som šalát a potlačila varechou.Toto množstvo, ktoré som zavárala, som vkladala do hrnca na 3x..
-
4
Podľa receptu sa má šalát variť 5 minút..ja ho varím iba 3,5 minúty,,takto zostane chrumkavý.Uvarený šalát, vyberiem dierkavou varechou do misy .
-
5
Ešte za horúca som vidličkou plnila do 7 dl fliaš..netreba natlačiť, len ukladať listy na seba.Do fliaš ide ešte horúci nálev, v ktorom sa listy varili.Nálev treba nechať zohriať na poriadne horúco .
-
6
Naložené poháre som si dala blízko hrnca s nálevom.Nálev musú byť úplne horúci a tým som zalievala naložený šalát.
-
7
Poháre naplnené už aj nálevom, som postupne nosila do pripraveného suchého dunstu.Na vrch nálevu som dala štipku salicilu.Pokial to nemáte radi, nie je nutné.Mne sa aj bez neho nikdy nepokazil.
-
8
Na suchý dunst používam jeden starší paplon. na paplon dám nepoužívanú starú plachtu a poháre ukladám vedľa seba..
-
9
Potom ich zakryjem plachtou
-
10
Na záver pozakrývam paplonom.Keď je teplo, zvyknem aj zakryť všetko hrubou dekou. V suchom dunste obvykle nechávam 3 dni.Pokial sú ale poháre ešte teplé, nechávam aj týždeň.Verím, že ak to vyskúšate, budete spokojní.Prejem dobrú chuť.
-
11
Hotový výrobok na zimu.
Diskusia k receptu