Hlávkový šalát zaváraný na zimu /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Recept mám od priateľky z Rumunska.Šalát zavarený sa v zime používa na polievky, prívarky a omáčky.Chuťou je presne taký, ako teraz používaný čerstvý šalát.

7
porcií
120 minút
príprava
3,5 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hlávkový šalát som poriadne prebrala, rozobrala na listy..
  2. Pod studenou tečúcou vodou poriadne vyumývala listy, každý osobitne, aby nečistoty, zem, piesok, chrobáky nezostali na listoch..
  3. Do veľkého hrnca som si odmerala 5 litrov vody.Upozorňujem, že voda zvýši, neminie sa všetka, ale zase veľké množstvo šalátu sa inak nedá počas varu pomiešať varechou v malom množstve vody.Do vody som pridala pol litra octu a 5 lyžíc soli.Vodu som začala zohrievať.Keď už bola vrelá, vložila som šalát a potlačila varechou.Toto množstvo, ktoré som zavárala, som vkladala do hrnca na 3x..
  4. Podľa receptu sa má šalát variť 5 minút..ja ho varím iba 3,5 minúty,,takto zostane chrumkavý.Uvarený šalát, vyberiem dierkavou varechou do misy .
  5. Ešte za horúca som vidličkou plnila do 7 dl fliaš..netreba natlačiť, len ukladať listy na seba.Do fliaš ide ešte horúci nálev, v ktorom sa listy varili.Nálev treba nechať zohriať na poriadne horúco .
  6. Naložené poháre som si dala blízko hrnca s nálevom.Nálev musú byť úplne horúci a tým som zalievala naložený šalát.
  7. Poháre naplnené už aj nálevom, som postupne nosila do pripraveného suchého dunstu.Na vrch nálevu som dala štipku salicilu.Pokial to nemáte radi, nie je nutné.Mne sa aj bez neho nikdy nepokazil.
  8. Na suchý dunst používam jeden starší paplon. na paplon dám nepoužívanú starú plachtu a poháre ukladám vedľa seba..
  9. Potom ich zakryjem plachtou
  10. Na záver pozakrývam paplonom.Keď je teplo, zvyknem aj zakryť všetko hrubou dekou. V suchom dunste obvykle nechávam 3 dni.Pokial sú ale poháre ešte teplé, nechávam aj týždeň.Verím, že ak to vyskúšate, budete spokojní.Prejem dobrú chuť.
  11. Hotový výrobok na zimu.