Helin koláč

marianne - fotkamarianne, 14. februára 2014
Helin koláč
Foto: marianne

Kolegyňa Poľka ho doniesla raz do práce,bol výborný,iný názov ma nenapadá.Toto cesto je tak akurát pre malé formy všakovatých tvarov,možno sa niekomu pridá.Pečiem ho už nejaký ten piatok,je to rýchlovka.Čo si naň poukladáte,to máte.Ovocie alebo makovú plnku,orechy.Celý týždeň mi mak po rozume lieta,tak makový.Padol teplý ešte na posedenie,jednohubka pre dvoch.

25-30 minút
na 170-180 °C

Suroviny

100 g
100 g (alebo med)
100 g
2 - 3 ks podľa veľkosti
štipka
podľa chuti
1 hrsť
1 hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo vyšľaháme s cukrom(ja som piekla s medom),postupne pridávame žľtka a došľaháme.Po lyžiciach prisýpame múku (použila som špaldovú) so štipkou sódy bikarbóny a nakoniec ušľahaný sneh z bielok.Cesto vylejeme do vymastenej formy.

    Helin koláč - obrázok 1
  2. 2

    Plnka podľa ľubovôle.Ja som zmiešala pomletý mak s vanilkovým cukrom,brusnicami a prevarila s trochou mlieka.A tvarovala na cesto ako na štedrák po obvode s lekvárom.Posypala vlašákmi.

    Helin koláč - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme radšej pomalšie a dlhšie..každý poznáme muchy svojej rúry,už mi aj zhorel raz,takže radšej opatrne.Upečený trošku poprášime práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Laaaakavy:-) A aky aktualny - dnes na Valentina srdieckovy :-)Dnes som uz piekla babovku a bude z nej este aj na zajtra - inak by som sa do pecenia chytila ihned :-) Takze nabuduce je to bude kolacik "prvej volby "......
ja som asi valentinovala vtedy ked si ho tu pridala, ja makové neobídem, každý kuknem a tento tvoj aj ukladám a pečiem, keby som ho bola videla ráno, už je stole, veľkosť akurát, suroviny si viem prisposobiť, cesto iné ako robievam, takže 5*
si mi receptom ulahodila dnes @marianka , dia varianta, výborné, vlačné cesto, napriek použitej celozrnnej špaldovej, tú som ešte do koláča nedávala, nečakala som, že bude mäkké, ozaj výborné, pridala som citrónovej kôry aj do cesta, aj do maku, zero cukor, na mak som dala sterilizované slivky bez cukru vo vlastnej šťave. Cesto si ukladám aj pre iný druh koláčov, vyhovuje mi množstvo aj výška v menšej tortovej forme, budem používať s tvarohom napríklad a iným ovocím. Vdaka za recept




Marianka ty si chcela toto utajit predo mnou. Viem ze mslis na nasu liniu, ale mne to uz nemoze uskodit. I ked peciem velmi malo, toto idem vskusat.
@marianka , Helin, ne Helin, u mňa Mariankin koláč, dnes v prevedení s ricoletkou, kto nepozná, odporúčam občas miesto tvarohu, nepoznať rozdiel, s malinami a postrašenou posýpkou. Dnes nebol čas na vypekanie, ked to na mňa prišlo, že niečo, len kúsok sladkého , aj zo záhrady som valila do kuchyne a kedže tento už mám nacvičený, 100 g, 100 g, šup šup, kým sa rúra vyhreje už je aj hotový. Sobotná rýchlovka, chuťovka. Ešte raz vďaka.



@katka78 , ďakujem, dnes som ho robila len zo špaldovej,nie z celozrnnej, cesto je spoľahlivý pomer, na nadýchané a chutné pod ovocie a doplniť čím koľvek do tortovej formy
@marianne , trošku som ubrala cukru, ale to robím všetkým koláčom a keďže som sa nevedela rozhodnúť či mak, alebo tvaroh, spravila som pol na pol. Teda to, čo sa na fotke tvári ako orechy, je v skutočnosti biely mak :-) Ďakujem pekne za recept! :-)


ó, toto môže byť super! hlavne s tým makom je to podľa mňa super! určite skúsim spraviť vo vegánskej verzii, ukladám do KK :)

Pridaj komentár k receptu: