Halušky s lečom fotorecept

tinca - fotkatinca, 4. júna 2010
Halušky s lečom (fotorecept)
Foto: tinca

Tak tento recept určite nikto nepozná, lebo to je original recept mojej mamy. Od mala som mala rada lečo, celé leto by som ho Zobraziť celý popisTak tento recept určite nikto nepozná, lebo to je original recept mojej mamy. Od mala som mala rada lečo, celé leto by som ho bola jedla každý deň čisté, s párkom, klobásou, vajíčkom alebo bez. Aby som to nemala jednotvárne mamina vymyslela tento recept a tak sa toto jedlo stalo u nás veľmi obľúbeným.

3-4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
Lečo:
5 ks
3 ks
2 ks
3 strúčiky
1/2 ks
1-1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Prichystáme si všetky potrebné suroviny. Množstvá na halušky neuvádzam, každý si urobí podľa počtu pozvaných k stolu.

    Halušky s lečom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme cibuľu, cesnak, papriku a všetko nakrájame. Rajčiny prekrojíme do kríža,sparíme,prudko ochladíme, stiahneme šupku a tiež nakrájame, ako aj chili papričku.

    Halušky s lečom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na zohriatom oleji opražíme do sklovita cibuľu /ja dávam viac, lebo vtedy je lečo dobré/, potom pridáme chili papričku,roztlačený a pokrájaný cesnak /nie prelisovaný/,tento krátko opražíme, pridáme pokrájanú papriku, posolíme a necháme dusiť. Nakoniec pridáme rajčiny a ešte spolu dusíme. Na lečo na halušky použite viac oleja, aby sa premastili a rajčín nedávajte veľa, lebo lečový základ by mal byť vydusený s minimom šťavy! Keď sa nám dusí paprika medzitým si urobíme halušky.

    Halušky s lečom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec halušky zmiešame s lečom. Pri servírovaní ich posypeme strúhaným tvrdým syrom, ja som dala eidam a posypeme nasekanou čerstvou bazalkou. Ako príloha je najlepší uhorkový šalát, ale hodí sa aj kyslá uhorka, alebo čalamáda.

    Halušky s lečom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rada NAVYŠE: na toto jedlo môžeme urobiť aj halušky tzv. nokerle /múka,vajíčko, voda/,alebo ako ja teraz zo zemiakového cesta. Oboje sú chutné. Dobrú chuť!

    Halušky s lečom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tinca
P.S.Ešte pridám k postupom obrázky, len to zasa nejde, robí technik na tom, tak asi zajtra.
honestka
kedze leco zboznujem, tak to raz urcite skusim lebo tvoju kombinaciu som ozaj este nejedla.
zdezda
:-) tinca, to je fakt, túto kombináciu som ešte nerobila, jedla som lečo s ryžou, či špagetami, so zemiakmi,...takže ho vyskúšam aj po tvojom,dík :-), lečo milujem, tá vôňa, keď sa dusí, mňaaaaaam!
sracz
Poctivá, pekná, dôkladná práca aj s fotodokumentáciou. Chválim a uznanlivo prikyvujem so sňatým širákom! Presne podľa mojeho gusta. Lečo s "nokerľami" robila aj moja Mamka_Anyuczi a Lady Ann, len s jedným rozdielom, že ho nezmiešavala. Chutilo aj mne a napriek tomu som na túto kombináciu na desaťročia zabudol. Ďakujem za pripomenutie i za spomienky. Určite urobím aj takto. Lečko múžem na všetky spôsoby. Pekné a úspešné dni!
tinca
@sracz Ferinko k tej restovanej pečeni do diskusie som ti napísala meno toho môjho bratranca, neviem či si to postrehol??? Díky zo srdca za pochvalu so sňatým širákom. Na budúci týždeň bude aj fazuľovica a to bude recept venovaný TEBE:)))
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Skvelý recept, zdá sa mi, že tú vôňu cítim aj cez monitor. Moja bývalá kolegyňa robievala niečo podobné. Urobila halušky s vajcom a lečo (bez vajca) podávala k nim ako prílohu.
tinca
ďakujem šetkým vrele odpúračam ako sezónne jedlo!
zitar
Jéééj tinca, takéto lečo som jedávala tiež ako decko. Ale som už na to pomaly zabudla.
cinkla
Leco je prima, halusky su prima, tak to bude isto dobre. Vyskusam. Dakujem za dobry napad.
bozulka
@tinca robievala som lečo tak ako ty málo rajčin viac papriky lebo som nemala rada lečo s vajičkami keď tam bolo veľa šťavy,ale prestalo mi tak chutiť.Skúšaním som prišla na toto:spením cibuľu,mierne osolím/rychlejšie zmäkne a nieje cítiť/pridám rajčiny pol na pol pokiaľ možno ošúpané,ale nemusí byť komu nevadia šupky,a podusím až sa šťava zredukuje,potom pridám papriku,keď sú rajčiny málo červené tak pridám ostrý kečup dosolím a podusím.Nie dlho ,mám rada keď paprika trošku chrumká.Keď je šťava vydusená pridám vajíčka a miešam až sa vajíčka dorobia.Ja osobne by som urobila k tým haluškám/je to výborný nápad,ktorý som nepoznala/ lečo viacej šťavnaté s klobásou pekne pikantnou a bez vajec.Tak ako robil jeden Nitriansky známy herec.Vidím,že možností je veľa.
tinca
@bozulka , ale veď tu ide lečo bez vajec, každý máme svoj recept, ja dávam najprv papriku lebo, keď je to opačne rajčiny sa rozvaria a v leče ich má byť vidieť.. Kto chce s klobásou tak si môže dať, ja sa klobáse vyhýbam. Ak robím samostatné lečo, tak šťavičku mám rada. Na halušky s lečom nemôže byť veľa šťavy,lebo sa to zmiešava dokopy a bola by to šlichtanica.
marianne69
....velmi zaujmave a urcite dobre,pravdu povediac takto pripravene leco mi bude viac chutit ako s vajickom....
babinka
naozaj.... vynikajuca kombinacia - skor s tymi nokerlikmi, ale urcite by som si urobila taku hustu a mastnejsiu stavu, ako spomina @bozulka -
klobaskovu ...mnam, mnam KK
margaretka28
Jasné že je to dobré, nabudúce skúsim podľa Teba so zemiakovými haluškami a bez vajca, ale syr sedí.:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia