Halušky s lečom (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Tak tento recept určite nikto nepozná, lebo to je original recept mojej mamy. Od mala som mala rada lečo, celé leto by som ho bola jedla každý deň čisté, s párkom, klobásou, vajíčkom alebo bez. Aby som to nemala jednotvárne mamina vymyslela tento recept a tak sa toto jedlo stalo u nás veľmi obľúbeným.
3-4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Prichystáme si všetky potrebné suroviny. Množstvá na halušky neuvádzam, každý si urobí podľa počtu pozvaných k stolu.
- Očistíme cibuľu, cesnak, papriku a všetko nakrájame. Rajčiny prekrojíme do kríža,sparíme,prudko ochladíme, stiahneme šupku a tiež nakrájame, ako aj chili papričku.
- Na zohriatom oleji opražíme do sklovita cibuľu /ja dávam viac, lebo vtedy je lečo dobré/, potom pridáme chili papričku,roztlačený a pokrájaný cesnak /nie prelisovaný/,tento krátko opražíme, pridáme pokrájanú papriku, posolíme a necháme dusiť. Nakoniec pridáme rajčiny a ešte spolu dusíme. Na lečo na halušky použite viac oleja, aby sa premastili a rajčín nedávajte veľa, lebo lečový základ by mal byť vydusený s minimom šťavy!
Keď sa nám dusí paprika medzitým si urobíme halušky.
- Nakoniec halušky zmiešame s lečom. Pri servírovaní ich posypeme strúhaným tvrdým syrom, ja som dala eidam a posypeme nasekanou čerstvou bazalkou. Ako príloha je najlepší uhorkový šalát, ale hodí sa aj kyslá uhorka, alebo čalamáda.
- Rada NAVYŠE: na toto jedlo môžeme urobiť aj halušky tzv. nokerle /múka,vajíčko, voda/,alebo ako ja teraz zo zemiakového cesta. Oboje sú chutné.
Dobrú chuť!