Grilovaný steak z tuniaka

viksmile - bez fotkyviksmile, 24. decembra 2009

Toho roku som sa rozhodol pre tuniaka na Vianočný stôl, a po skúmaní a dumaní prikonil sa k tejto jednoduchej úprave. :)

4
porcie
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1-2 strúčiky
150-200 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií (okrem tuniaka)* *poznámka pre prípadných čitateľov z USA a študentov Mat-Fyz ;)

  2. 2

    Rozložíme steaky do zapekacej (príp. inej) nádoby, polejeme marinádou. Necháme odležať cca 1 hodinu, priebežne 3-4 pootáčame-ponámačame.

  3. 3

    Opekáme na grile, príp. na panvici, cca 10 min (steaky cca 2,5cm hrubé)

Diskusia k receptu

zemo
A ako dosiahnuť, aby tie "steaky" neboli suché ako vždy z tuniaka? Píšem preto, lebo moja do včera vrelo milovaná, krátko potom prudko odvrhnutá a po chvíľke ako vždy navždy milovaná dcérka si zažiadala tuniaka namiesto vegetariánskeho kapra. ( Ja debil, čo som sa nalietal. Viď varecha.sk recept). Lebo tie "steaky" z maximálne vysušenej ryby možem luhovať aj v lúčavke kráľovskej, stále sú suché!
viksmile
No ja neviem ako su "vzdy suche". Robil aj jedol som ho prvy krat. A suchy sa mi nezdal. Porovnat to ale mozem iba s 2 dni odlezanym a ohriatuym v mikrovlnke - ten bol suchy!
Ked robis steak, mas najlepsiu kontrolu nad tym aby sa "upiekol" a co najmenej vyschol.
Robil som ho z cerstveho (nie mrazeneho) masa.
kuchtikpali
Kde sa da prosim zohnat cerstvy tuniak? Ja som dostal mrazeneho aj to po dlhej dobe. Dnes som robil a bol vyborny. Dakujem
viksmile
Nho... neviem ci sa tu moze "robit reklama" a napisat nazov obchodu...
...ja som kupoval v tom modro-zltom "cash and carry" co ma nazov ako dopravny prostriedok, ktory na Slovensku nemame. :)
Tam mavaju aj "cerstve" ryby, ale neviem ci vzdy maju aj tuniaka.
jopo
Prudko opiecť s oboch strán a po rozkrojení nech ostane v strede malá cervená gulička(surová) v tedy je OK, on na tanieri dojde ,no ale kapor je podla mna naj fish
graveworm
Aj z mrazeneho sa da,ale treba ho nechat odlezat a potom len chvilku opiect z oboch stran,presne ako napisal jopo..potom pokvapkat citronom a je to ausgezeichnet:-)) Tuniak to je taka svieckovica medzi rybami..