Grilovaná zelenina

shimmytko - bez fotkyshimmytko, 18. mája 2012

Tento recept je dobré cez leto robiť v grile na drevené uhlie cez grilovacie tácky a v inom období na panvici na grilovanie s Zobraziť celý popisTento recept je dobré cez leto robiť v grile na drevené uhlie cez grilovacie tácky a v inom období na panvici na grilovanie s vrúbkami. Môžeme použiť rôznu zeleninu podľa ročného obdobia. Doporučujeme pri grilovaní (aj na grile, aj v panvici) grilovať podľa stupňa meknutia zeleniny pri jej príprave.

1
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1/4 ks
1/2 ks
1/4 ks
2 ks
4 ks
1 dl
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Zeleninu umyjeme, cibuľu ošúpeme a zo špargle skrojíme časť konca stopky.

  2. 2

    Zeleninu krájeme takto: paradajku na polovicu, papriku na širšie plátky, cibulu na polovicu, cuketu na pozdĺžne plátky, šampinóny na polovicu a špargľa ostane v celku.

  3. 3

    Nakrajanú zeleninu dáme do misky, polejeme olivovým olejom a posypeme korením na grilovanú zeleninu a prípadne jemne dosolíme, lebo korenie už môže obsahovať soľ. Pomiešame.

  4. 4

    Zeleninu grilujeme na strednom stupni postupne v tomto poradí a na panvicu nepridávame už žiadny olej: 1. šparglu spolu s paprikou, pričom špargla sa griluje kratšie aby bolo chrumkavá (cca 3 min. podľa jej hrúbky) a paprika dlhšie (cca 6 min), pričom jej šupka môže aj prihorieť trochu, lebo sa dá ošúpať 2. po vybratí špargle pridáme cuketu môžeme pridať cuketu, ktorá sa griluje, pokiaľ nemá tmavé pásiky na bielej dužine a aby nebola príliš mäkká (cca 3 min) 3. po vybratí cukety a papriky môžeme pridať cibuľu, ktorá sa griluje dlhšie (cca 5 min), aby bola viac urobená aj vo vnútri, ale nie úplne, aby nestratila svoju cibulovitú chuť, táto sa môže aj rozpadnúť počas grilovania na polmesiačiky, ktoré sa rýchlejším grilovaním dajú spraviť viacej 4. nakoniec grilujeme šampinóny (cca 4 min) a paradajky (cca 5 min), ktoré si zvyknú pustiť aj trochu šťavy Všetku zeleninu počas grilovania obraciame, aby bola rovnomerne ugrilovaná z každej strany. V prípade, že by zelenina v panvici príliš horela, môžeme pridať ešte trošku olivového oleja na spodok panvice.

  5. 5

    Grilovanú zeleninu vyberieme na tanier, vhodne uložíme a podávame k rôznemu mäsu ako prílohu napríklad so syrovo-cesnakovou omáčkou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Ja som si robila také niečo podobné len v rúre, ale bolo to dobré aj tak ( pod grilom), ale najlepšie bola mrkva a paštrnák, (môže byť aj petržlenň, také pripečené a slanosladkasté. A dala som aj baklažán, šparglu som vtedy nemala, dá sa obmieňať viac druhov zeleniny.
peggina
Práve sme dogrilovali a zeleninka podľa SHIMMYTKA všetkým chutila.
Nemala som špargľu,ale aj tak to bolo chutné.
Takže kladne hodnotím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia