Grilovaná zelenina

Autor receptu: shimmytko

Tento recept je dobré cez leto robiť v grile na drevené uhlie cez grilovacie tácky a v inom období na panvici na grilovanie s vrúbkami. Môžeme použiť rôznu zeleninu podľa ročného obdobia. Doporučujeme pri grilovaní (aj na grile, aj v panvici) grilovať podľa stupňa meknutia zeleniny pri jej príprave.

1
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zeleninu umyjeme, cibuľu ošúpeme a zo špargle skrojíme časť konca stopky.
  2. Zeleninu krájeme takto: paradajku na polovicu, papriku na širšie plátky, cibulu na polovicu, cuketu na pozdĺžne plátky, šampinóny na polovicu a špargľa ostane v celku.
  3. Nakrajanú zeleninu dáme do misky, polejeme olivovým olejom a posypeme korením na grilovanú zeleninu a prípadne jemne dosolíme, lebo korenie už môže obsahovať soľ. Pomiešame.
  4. Zeleninu grilujeme na strednom stupni postupne v tomto poradí a na panvicu nepridávame už žiadny olej: 1. šparglu spolu s paprikou, pričom špargla sa griluje kratšie aby bolo chrumkavá (cca 3 min. podľa jej hrúbky) a paprika dlhšie (cca 6 min), pričom jej šupka môže aj prihorieť trochu, lebo sa dá ošúpať 2. po vybratí špargle pridáme cuketu môžeme pridať cuketu, ktorá sa griluje, pokiaľ nemá tmavé pásiky na bielej dužine a aby nebola príliš mäkká (cca 3 min) 3. po vybratí cukety a papriky môžeme pridať cibuľu, ktorá sa griluje dlhšie (cca 5 min), aby bola viac urobená aj vo vnútri, ale nie úplne, aby nestratila svoju cibulovitú chuť, táto sa môže aj rozpadnúť počas grilovania na polmesiačiky, ktoré sa rýchlejším grilovaním dajú spraviť viacej 4. nakoniec grilujeme šampinóny (cca 4 min) a paradajky (cca 5 min), ktoré si zvyknú pustiť aj trochu šťavy Všetku zeleninu počas grilovania obraciame, aby bola rovnomerne ugrilovaná z každej strany. V prípade, že by zelenina v panvici príliš horela, môžeme pridať ešte trošku olivového oleja na spodok panvice.
  5. Grilovanú zeleninu vyberieme na tanier, vhodne uložíme a podávame k rôznemu mäsu ako prílohu napríklad so syrovo-cesnakovou omáčkou.