Grilážky orechové

tinca - fotkatinca, 23. novembra 2014
Grilážky orechové
Foto: tinca

Vianoce sa blížia a bol by hriech nepripraviť grilážky. Mám na ne veľa receptov, ale tento sa mi najviac páči.

25-30 podľa veľk.
porcií
40 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g suché
Plnka:
200 g
1 bal.
397 g
200 g
250 g (alebo hera)
1 PL
Poleva:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. 2/3 orechov zomelieme a 1/3 posekáme, ja to robím tak, že ich v mikroténovom sáčku párkrát prejdem valčekom na cesto. Mám rada, ak sú v grilážkach aj kúsky orechov. Rozpustíme si maslo a v hrnci v horúcej vode zohrejeme salko. Mne sa tento spôsob osvedčil, lebo ak ho pridávame do karamelu to neprská. Ja používam karamelové Salko, výsledok za to stojí, ale môžete použiť aj klasické. Tortové oblátky sa mi osvedčili tieto, kupujem ich v Lídli.

    Grilážky orechové - obrázok 1
  2. 2

    No a ideme si pripraviť plnku. V kastróli s dvojitým dnom /nemusí byť/ si z cukru a vanilkového cukru pripravíme karamel. Robíme ho na najmenšom plameni a cukor začneme miešať, až keď začne hnednúť. Ak je hotový za stáleho miešania pridávame postupne maslo a salko. Ak je hmota spojená a pekne bublá, odstavíme z ohňa a až teraz pridáme mleté a posekané orechy a javorový sirup. Ten nie podmienkou, ja ho dávam.

  3. 3

    Pripravenou teplou /nie horúcou/ plnkou natierame oblátky tak, že si cca 1 cm od okrajov necháme voľný, lebo po zaťažení by nám plnka presahovala. Ja som dala 4x oblátka+3 vrstvy plnky.Vrch prekryjeme papierom na pečenie a dobre zaťažíme,najlepšie poslúžia veľké hrubé knihy. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín. Ozdobíme čokoládovou polevou, ja som použila Oetker, ale môžete si polevu aj urobiť, alebo aj bez polevy. Grilážky porcujeme jemným pilkovým a ostrým nožom na obdĺžniky, štvorce, malé alebo veľké tyčinky, trojuholníčky, fantázii sa medze nekladú, je to len na vás.

  4. 4

    RADA navyše: ak miesto orechov použijeme kokos máme grilážky kokosové, robievam ich aj tie sú výborné. Tiež miesto vlašských orechov môžeme použiť lieskové. Ak grilážky správne skladujeme v plechovej dóze pri teplote do 20°C, vydržia nám až do vianoc samozrejme, ak ich maškrtníci nenájdu a nepojedia. Postup som nefotila, lebo je to piplačka, na to je dobre byť dvaja.

  5. 5

    Tak dobrú chuť!

    Grilážky orechové - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pusta1, Vy ste tiež nie tak dávno zaregistrovaná, množíte sa tu ako kobylky, bez pridaneho receptu, sa tu predvádzate ohováraním, neopodstatnenou kritikou,ubližovaním,vykecávaním a planými recickami, ničim iným. Kto je na Vás zvedavý??? len tu kazíte vzduch na vareche, nic viac!!!
Recept sa mi páči, hodnotím ako kvalitný.
@ywett pekne ti ďakujem za tvoj názor, sme tu už roky /nie 3mes./a ty vieš aj starí varecháči, že nikdy som niečo také neurobila ani to nemám za potreby.:) @annemarry ywett ti to vysvetlila,fotopostup je bonus,ale nie podmienka pridania receptu,vyskúšaj aká je to piplačka a potom kritizuj.A nakoniec sú tu stovky receptov kde nie je fotopostup a to mám každého upodozrievať,že to nerobil. Neviem kde by si kúpila grilážky napr.3 rôznych tvarov ako mám ja.Takže pozor na jazyk,vlastne na klávesnicu.A prevažnú väčšinu rcp mám aj s fotopostupom.
@annemarry , to si sa len kvôli tomu sem zaregistrovala, aby si podozrievala autorov receptov, že či ten recept naozaj robili, keď nemajú recept s fotopostupom??? Ja tiež moje recepty a ešte pod starým nickom, nemám s fotopostupom a to teraz podľa teba znamená, že som ho nerobila?  varecha.pravda.sk/recepty/medovnicky/33556-recept.html...


Na stránke @varecha.sk nie je v podmienkach napísané, že všetky recepty by mali byť s fotopostupom a vyskúšaj pridať aspoň jediný recept s fotopostupom a uvidíš koľko času a námahy treba vložiť do fotopostupu, pripraviť, nafotiť a recept bezchybne spracovať. A potom môžeš písať, čo ťa veľmi zarazilo, lebo mňa veľmi zarazilo ako si napísala komentár @tince !