Grilážky orechové

Autor receptu: tinca

Vianoce sa blížia a bol by hriech nepripraviť grilážky. Mám na ne veľa receptov, ale tento sa mi najviac páči.

25-30 podľa veľk.
porcií
40 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. 2/3 orechov zomelieme a 1/3 posekáme, ja to robím tak, že ich v mikroténovom sáčku párkrát prejdem valčekom na cesto. Mám rada, ak sú v grilážkach aj kúsky orechov. Rozpustíme si maslo a v hrnci v horúcej vode zohrejeme salko. Mne sa tento spôsob osvedčil, lebo ak ho pridávame do karamelu to neprská. Ja používam karamelové Salko, výsledok za to stojí, ale môžete použiť aj klasické. Tortové oblátky sa mi osvedčili tieto, kupujem ich v Lídli.
  2. No a ideme si pripraviť plnku. V kastróli s dvojitým dnom /nemusí byť/ si z cukru a vanilkového cukru pripravíme karamel. Robíme ho na najmenšom plameni a cukor začneme miešať, až keď začne hnednúť. Ak je hotový za stáleho miešania pridávame postupne maslo a salko. Ak je hmota spojená a pekne bublá, odstavíme z ohňa a až teraz pridáme mleté a posekané orechy a javorový sirup. Ten nie podmienkou, ja ho dávam.
  3. Pripravenou teplou /nie horúcou/ plnkou natierame oblátky tak, že si cca 1 cm od okrajov necháme voľný, lebo po zaťažení by nám plnka presahovala. Ja som dala 4x oblátka+3 vrstvy plnky.Vrch prekryjeme papierom na pečenie a dobre zaťažíme,najlepšie poslúžia veľké hrubé knihy. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín. Ozdobíme čokoládovou polevou, ja som použila Oetker, ale môžete si polevu aj urobiť, alebo aj bez polevy. Grilážky porcujeme jemným pilkovým a ostrým nožom na obdĺžniky, štvorce, malé alebo veľké tyčinky, trojuholníčky, fantázii sa medze nekladú, je to len na vás.
  4. RADA navyše: ak miesto orechov použijeme kokos máme grilážky kokosové, robievam ich aj tie sú výborné. Tiež miesto vlašských orechov môžeme použiť lieskové. Ak grilážky správne skladujeme v plechovej dóze pri teplote do 20°C, vydržia nám až do vianoc samozrejme, ak ich maškrtníci nenájdu a nepojedia. Postup som nefotila, lebo je to piplačka, na to je dobre byť dvaja.
  5. Tak dobrú chuť!