Griláž z pravého karamelu fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 15. februára 2014

Poznám viacero receptov na griláž. Je jednou z mojich najobľúbenejších sladkostí. Najradšej však mám tú, ktorá sa pripravuje z poctivého karamelu. Viem, že najmä Zobraziť celý popisPoznám viacero receptov na griláž. Je jednou z mojich najobľúbenejších sladkostí. Najradšej však mám tú, ktorá sa pripravuje z poctivého karamelu. Viem, že najmä začínajúce gazdinky majú z karamelu hrôzu, minimálne však majú pred ním rešpekt. Nie je to však taký strašný problém, vyžaduje si len väčšiu dávku trpezlivosti. Výsledok potom určite stojí za to.

60 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 ks
380 g
170 g
1 ks
150 ml
170 g




Postup

  1. 1

    Z polovice cukru urobíme karamel. Pridávam fotografie jednotlivých fáz, ktorými cukor prechádza, kým z neho dostaneme pochúťku zvanú karamel: 1. Do suchého hrnca vsypeme spomínanú polovicu cukru.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    2. Cukor zohrievame na strednom plameni. Začína meniť konzistenciu.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    3. Začína meniť farbu. Nám zase začína stúpať adrenalín. Zároveň vidíme, že sa topí a mení sa na hustú tekutinu.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    4. Cukor je už takmer roztopený, ešte stále v ňom pozorujeme tvrdé hrudky. Tu zvyknem zložiť karamel z ohňa a za stáleho miešania a vracania karamelu na oheň, hrudky rozpustím. Chce to trošku trpezlivosti.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa hrudky rozpustia, karamel je hotový, pridáme druhú polovicu cukru spolu s maslom. Pozor, karamel prudko zmení konzistenciu. Netreba sa zľaknúť, ale miešať, takisto to zvyknem zložiť z priameho ohňa a rozpustím karamel v horúcom masle.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď zmes v sebe nemá žiadne hrudky a tvrdé kúsky a vyzerá tak, ako na obrázku, prilejeme do nej mlieko rozhabarkované s vajíčkom.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Trošku spolu povaríme.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prisypeme orechy. Dve tretiny zvyknem postrúhať a jednu posekať.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zmes necháme chvíľku stáť, aby nebola horúca. Letnou zmesou natierame oblátky, na dve alebo tri vrstvy, záleží na tom, akú veľkosť oblátok sme kúpili. Mne tentokrát vyšli až tri vrstvy. Oblátky nenatierame až úplne ku kraju, aby zmes nevytiekla von. Dôležité je griláž po naplnení zaťažiť, aby sa na oblátkach nedvihli rohy, ale aby pekne priľnuli k plnke. Hotovú griláž vložíme do chladničky alebo na chladné miesto, aby stuhla.

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Stuhnutú griláž polejeme čokoládovou polevou buď celú alebo iba pofŕkame. Tu je hotová:

    Griláž z pravého karamelu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jozka2
Je to iny postup ako zvycajne,ale moze byt celkom dobry.Urcite skusim.
modrykamen
Zo spomienok som vydoloval, že moja mamina práve takto robila grilážky (vtedy ešte nebolo Salko). Vrátim sa k tomuto receptu. Veľmi pekne ďakujem za oživenie mladosti.
eviana
Krásne grilážky, skvelý pracovný postup. Robievame inak, ale aj tieto veru stoja za vyskúšanie... milujem karamel :) 5*
luss44
grilážku som veru už dávno nejedla, mala by som ich vyskúšať. Tvoje sú pekné aj dobrý popis.
mesiar50
Vydarená griláž.Tvoj recept je určite hodný vyskúšania.
ivkagal
tato grilažka je oblubena u mojho syna,je naozaj vyborna a tak ako pises ,aj ja ju stale robim s respektom,inak super:))
petravoska
Ďakujem vám za milé komentáre a želám dobrú chuť. Dajte potom vedieť, ako chutilo :-)
denyany
Robievam podobne, salko vôbec nepoužívam. Skúsim aj tvoj recept.
aroooo
Ďakujem za tento recept, karamelové mám rada, môj prvý pokus asi pred 10 rokmi vyprodukoval "karamel" typu voľakedajších tvrdých saloniek doslova aj tvrdosťou aj veľkosťou, takže z prípravy karamelu mám panický strach, ale podľa tvojho receptu to asi predsa len ešte raz skúsim, dík
elekra
Nádherne si popísala výrobu karamelu. Prekvapilo ma to vajíčko v ňom. Ináč som robila karamel tento týždeň aj ja, ale som ho riedila smotanou na polevu. Ak môžem poradiť, dievčatá, nebojte sa, len vytrvalo miešajte.
dunkelmi
Milujem karamel a všetko čo je z neho :-) Ukladám a určite vyskúšam................ Domáce, musí to byť fantastické.......
zinnajdha
ja ho robím podľa mojej babičky tak, že z karamelu a orechov urobím kôpky, tie po vysušení pomeliem na "grilážovú múčku" . Vyšľahám vajcia s cukrom najprv na studeno, potom na pare a do teplých vajec zašľahám grilážovú múčku a nakoniec maslo. Medzitým oplátky v rúre zohrejem a na ne nanášam veľmi teplú tenkú vrstvu grilážu , najlepšie horúcu. Podlhovasté oplátky, ktoré dostať , sú široké, preto ich po dĺžke rozkrojím. Ukladám na seba viac vrstiev- aspoň 8, aby moje dielo bolo čo najvyššie. Dezert zabalím do papiera, alebo alobalu, uložím ho na drevenú dosku, navrch tiež dosku (alebo lopáriky z inej hmoty) a zaťažím niečím ťažkým, napr. 3 litrový hrniec (naplnený vodou), čím ťažší, tým lepšie. Takto by mal stáť aspoň dva dni, aby sa vrstvy dobre prilepili. Pred podávaním krájam priečne čo najtenšie plátky. Čím je griláž kvalitnejší, tým tenšie pláty sa dajú krájať. V reze sú pekne pruhované. Sú dosť veľké, preto ich možno ešte rozkrojiť aj 2 x. Dobre vyzerajú na mise s ostatnými vianočnými či veľkonočnými koláčikmi. A samozrejme veľmi chutia. Keď raz budem mať čas, narobím a nafotím ... a pošlem.
petravoska
Ďakujem za komentár, tvoj recept znie veľmi zaujímavo, určite ho sem pridaj, a pofoť :)
staja
@zinnajdha , určite by to potešilo aj ostatných, nebolo by možné pridať ho pre všetkých? Vyzerá to veľmi zaujímavo.
dorko
Receptik super, akurat by som podotkla jednu vec, ktora mnohym ulahci zivot pri vyrobe karamelu - cukor pocas karamelizacie zasadne NEMIESAT!, potom sa v nom neurobia ziadne hrudky, ktore treba pracne rozpustat. Chce to len odolat pokuseniu a trpezluvo culor sledovat, aby nezhorel. Ja pridavam maslo alebo slahacku v momente, ked je vsetok cukor rozpusteny a zacina 'dymit', vtedy ma tu spravnu karamelovu chut. Kto ma rad sladsi, moze aj skor, zaklad je ale rozpustit vsetok cukor na zlatohnedu tekutinu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia