Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. septembra 2013
Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept)
Foto: sracz

Moja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do „bikín“, alebo prestaneš variť! Uznajte, že takto milo stanovenú úlohu nemôžem Zobraziť celý popisMoja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do „bikín“, alebo prestaneš variť! Uznajte, že takto milo stanovenú úlohu nemôžem slepo_hlucho ignorovať! Naviac, naša spoločná „kamaláska“ Maruška Davalovie z TV Paričov, rieši podobný, ehmmm „problém“! Keďže mi starostlivo uschováva slivkový lekvár z tohoto ročného varenia v kotli, sranda bokom. Siahol som do políc s KK a inšpirovaný James Peterson_om v knihe „Vegetables“, str. 55, som „zmajstroval" zdravé toto:

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
60-90 minút
na 175-180 °C

Suroviny

6-7 ks „mäsitá“
3-4 PL
33-35 ks
1-1,5 ČL
100-120 g




Postup

  1. 1

    toto je naozaj všetko, čo budeme potrebovať!

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyté lístky čerstvej bazaličky voňavej umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme na kuchyňskom papierovom obrúsku, vložíme do pomocnej misky, zalejeme 3÷4 PL olivového oleja a necháme oddychovať, pokiaľ

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    umyjeme paradajky (doma by som si vypestoval „ceckaté“ zo Senca, ale použiť sa môžu všetky tzv. „mäsité“), vyrežeme z nich tvrdú časť spod „korunky“ a nakrájame na 1/8

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom z každej 1/8, nechtom palca, odstránime semienka aj so „želatínou“

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    všetky kúsky vložíme do pomocnej misy, posypeme 1,5 KL soli, rukami premiešame,

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uložíme do sitka a necháme ~ 30´dôkladne odkvapkať

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    lístky bazalky vyberieme z olejového „kúpeľa„ a poskladané do „komínkov“ pokrájame ~ na 3 mm pásiky

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    elektrickú rúru necháme predohriať na 175÷180 °C/350 °F; na dno pekáča rozložíme ⅓ pokrájaných lístkov bazalky,

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na ktoré, v jednej vrstve, poukladáme odkvapkané 1/8 paradajok

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ich povrch „ozdobíme“ 2/3 bazalky a pokropíme zvyškom oleja po bazalke

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    „zdobenie“ dokončíme zásypom strúhaného „Parmigiano-Reggiano“

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto „skompletizovaný“ pekáč vložíme na 60÷90´ do už predohriatej rúry (čas volíme podľa toho, ako sa darí odpareniu nepotrebnej tekutiny z kúskov paradajok

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    podávame „za tepla, ale aj na studeno“s bielym domácim chlebom, pečivom, alebo na hriankách s troškou masla, alebo iba tak „na čisto_bez ničoho“, pokropené ~ 1 PL, tento raz už extra panenského, olivového oleja; pridanie ďalších čerstvo pokrájaných lístkov bazalky, zelerovej a petržlenovej vňate, iba zvýrazníte chuť a v§ňu tejto dobroty; ortodoxní „mäsožrúti“ si môžu pomôcť „mrvenicou“ z vyškvarených plátkov údenej slaniny; ďalší variant môže predstavovať pridanie 7÷8 ks odkvapkaných, osušených a pokrájaných ančovičiek (anchovy fillets), či ~ 100 g pokrájaných čerstvých olív, alebo dvoch červených (ale aj zelených) mäsitých paprík, pokrájaných na 10 mm pásiky, no aj 2 PL suchých pokrájaných kapár (capers) majú svoje čaro; ani kombináciou jednotlivých variantov nič nepokazíte; skrátka a jasne, komu ako chutí!!!

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    tak toto je moja zbierka KK a medzi nimi aj tá,

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    z ktorej som čerpal inšpiráciu pre splnenie jedného z ďalších „excelentných nariadení“ mojej krajšej ½; som presvedčený, že aj v čase zrelých paradajok a nie iba malín, pomôžem rade „čučoriedok, sýkoriek, ríbezlí, …, slniečok jasných“ v plnení ich tajných snov o slnení sa na piesočnatých plážach v tých naj_naj_naj_mm bikinkách! Čo všetko nedokáže urobiť „slabý“ muž pre zdravie a iskru v žiariacich očkách svojej veliacej maršálke, admirálke, či „vládkyni“!!! Tú knihu na ľavo som pridal naviac, to preto, lebo aj na nej „zdobí“ Žena!

    Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

lusinkab
Jednoduchy a zaujimavy recept na pripravu paradajok :) Krasna zbierka kucharskych knih :-)
neposed
krasny recept, ako vzdy, a napisany s tolkou laskou, ze ta Tvoja 1/2 urcite svoj ciel dosiahne, samozrejme, s Tvojou asistenciou. A urobim si ho aj ja, aj ked do bikin sa urcite neobleciem, ale mensie plavky by bodli. Tak nech sa dari
evusik
krásny recept... a popis plný lásky.... lásky k žene :-) k vareniu, povedala by som, že v tvojom prípade lásky ku všetkému :-) a mne sa to veľmi páči a aj tvoj recept hneď vyskúšam, len čo sa dostanem na chalupu kde máme kopec rajčín, lebo momentálne u nás leje, že ani psa nie je hodno vyhnať von... len ten náš pes sa tlačí von, ale vo dverách urobí otočku a fujázd do pelecha :-)
tiginko
výborný a veľmi inšpiratívny recept. Určite vyskúšam, takže ide do KK
micanela
drzim palce nech sa do bikin vmestis ked si to tak krasne napisal :-)

a recept je paradny, isto skusime
frezia68
Nuž milý @sr ácz,určite splníš prianie svojej drahej polovičke a nebude kupovať nové bikiny.Si najsamlepší manžel,akého tu na Vareche poznám,alebo najúprimnejší kuchár.Lebo aj varením vyznávaš lásku a ten recept vyskúšam a dávam ***** za jednoduchosť,len neviem,či sa mi nebude cnieť za rezňom?
izabella929
@sracz...len veľmi ťažko hľadám tie správne slová, ktorými by som vyjadrila dostatočne obdiv nie len nad vytvoreným dielom, ale aj čo všetko si nám okrem receptu ponúkol do vienka..je tam prakticky všetko, láska k vareniu, k tvojim záľubám a v neposlednom rade aj milé a úprimné slová z diaľky pre nás tu v tvojej domovine..recept sa mi veľmi páči a aj keď som toto nikdy nepiekla, určite vyskúšam..) ďakujem za všetko aj okrem tohto.-)))
mariamka
naozaj zazitok citat kazdy vas recept, jedla maju pribeh, inspiraciu a su varene s laskou a pritom fundovane,, obdivuhodne a sympaticke :) ,,
ebaka
klobúk dolu....rcp vyskúšam čo najskôr...rada čítam Tvoje príspevky
rela
Ferko, davam 5* a plne sa stotoznujem s komentarmi ostatnych Varechacok

marianne
3x yes:-) pekna knihovnicka, radost u teba recept otvorit.To ako ked pridem niekde,kde sa dobre citim....
salinka
My už problém s bikinami môžme odložiť, začína byť upršano a zima, takže všetko prekryje vrstva oblečenia:-) Ale tento prekrásny receptík sa určite zíde:-)
manya
naše paradajky čakali na tvoj recept, posúvam dcére, v počte kuchárskych kníh si ma prekonal ale inšpiroval si ma na špeciálnu knihovničku.
jerica
To si trafil, perfektná ponuka, určite veľmi aktuálna, dokonca inšpiratívna k realizácii.
Rajčín, až sa hlava zjančí :-) :-) recept hviezdičkový :-)
hubata
@sracz .. a mňa by zaujímalo prečo vyberáš zrniečka z paradajok, vadia ti pod zubami?
trencanka
Zaujimavy recept, stoji za vyskusanie. Ja som vcera tie "ceckate" paradajky susila. Vybrala som tiez vnutro paradajok a susila tie vanicky. A potom nalozila do olivoveho oleja s cesnakom a oreganom. Vydlabany stred paradajok som nevyhodila, spravila som z neho leco k obedu :))
eviana
Paradajky a bazalka - nádherné spojenie, viac ku šťastiu netreba, ale v tejto Tvojej luxusnej verzii sú dokonalosťou samou... chválim, tlieskam a *****ujem ako divá :)
slavka2012
Vynikajuci recept, ukladam, ale aj kniznica a zbierka kucharskych knoh su krasne :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia