Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou fotorecept
Foto: sracz
Moja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do „bikín“, alebo prestaneš variť! Uznajte, že takto milo stanovenú úlohu nemôžem Zobraziť celý popisMoja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do „bikín“, alebo prestaneš variť! Uznajte, že takto milo stanovenú úlohu nemôžem slepo_hlucho ignorovať! Naviac, naša spoločná „kamaláska“ Maruška Davalovie z TV Paričov, rieši podobný, ehmmm „problém“! Keďže mi starostlivo uschováva slivkový lekvár z tohoto ročného varenia v kotli, sranda bokom. Siahol som do políc s KK a inšpirovaný James Peterson_om v knihe „Vegetables“, str. 55, som „zmajstroval" zdravé toto:
porcií
príprava
na 175-180 °C
Postup
-
1
toto je naozaj všetko, čo budeme potrebovať!
-
2
umyté lístky čerstvej bazaličky voňavej umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme na kuchyňskom papierovom obrúsku, vložíme do pomocnej misky, zalejeme 3÷4 PL olivového oleja a necháme oddychovať, pokiaľ
-
3
umyjeme paradajky (doma by som si vypestoval „ceckaté“ zo Senca, ale použiť sa môžu všetky tzv. „mäsité“), vyrežeme z nich tvrdú časť spod „korunky“ a nakrájame na 1/8
-
4
potom z každej 1/8, nechtom palca, odstránime semienka aj so „želatínou“
-
5
všetky kúsky vložíme do pomocnej misy, posypeme 1,5 KL soli, rukami premiešame,
-
6
uložíme do sitka a necháme ~ 30´dôkladne odkvapkať
-
7
lístky bazalky vyberieme z olejového „kúpeľa„ a poskladané do „komínkov“ pokrájame ~ na 3 mm pásiky
-
8
elektrickú rúru necháme predohriať na 175÷180 °C/350 °F; na dno pekáča rozložíme ⅓ pokrájaných lístkov bazalky,
-
9
na ktoré, v jednej vrstve, poukladáme odkvapkané 1/8 paradajok
-
10
ich povrch „ozdobíme“ 2/3 bazalky a pokropíme zvyškom oleja po bazalke
-
11
„zdobenie“ dokončíme zásypom strúhaného „Parmigiano-Reggiano“
-
12
takto „skompletizovaný“ pekáč vložíme na 60÷90´ do už predohriatej rúry (čas volíme podľa toho, ako sa darí odpareniu nepotrebnej tekutiny z kúskov paradajok
-
13
podávame „za tepla, ale aj na studeno“s bielym domácim chlebom, pečivom, alebo na hriankách s troškou masla, alebo iba tak „na čisto_bez ničoho“, pokropené ~ 1 PL, tento raz už extra panenského, olivového oleja; pridanie ďalších čerstvo pokrájaných lístkov bazalky, zelerovej a petržlenovej vňate, iba zvýrazníte chuť a v§ňu tejto dobroty; ortodoxní „mäsožrúti“ si môžu pomôcť „mrvenicou“ z vyškvarených plátkov údenej slaniny; ďalší variant môže predstavovať pridanie 7÷8 ks odkvapkaných, osušených a pokrájaných ančovičiek (anchovy fillets), či ~ 100 g pokrájaných čerstvých olív, alebo dvoch červených (ale aj zelených) mäsitých paprík, pokrájaných na 10 mm pásiky, no aj 2 PL suchých pokrájaných kapár (capers) majú svoje čaro; ani kombináciou jednotlivých variantov nič nepokazíte; skrátka a jasne, komu ako chutí!!!
-
14
tak toto je moja zbierka KK a medzi nimi aj tá,
-
15
z ktorej som čerpal inšpiráciu pre splnenie jedného z ďalších „excelentných nariadení“ mojej krajšej ½; som presvedčený, že aj v čase zrelých paradajok a nie iba malín, pomôžem rade „čučoriedok, sýkoriek, ríbezlí, …, slniečok jasných“ v plnení ich tajných snov o slnení sa na piesočnatých plážach v tých naj_naj_naj_mm bikinkách! Čo všetko nedokáže urobiť „slabý“ muž pre zdravie a iskru v žiariacich očkách svojej veliacej maršálke, admirálke, či „vládkyni“!!! Tú knihu na ľavo som pridal naviac, to preto, lebo aj na nej „zdobí“ Žena!
a recept je paradny, isto skusime
Rajčín, až sa hlava zjančí :-) :-) recept hviezdičkový :-)