Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Moja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do
„bikín“, alebo prestaneš variť! Uznajte, že takto milo stanovenú úlohu nemôžem
slepo_hlucho ignorovať! Naviac, naša spoločná „kamaláska“ Maruška Davalovie z TV
Paričov, rieši podobný, ehmmm „problém“! Keďže mi starostlivo uschováva slivkový
lekvár z tohoto ročného varenia v kotli, sranda bokom. Siahol som do políc s KK a
inšpirovaný James Peterson_om v knihe „Vegetables“, str. 55, som „zmajstroval" zdravé
toto:
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
60-90 minút na 175-180 °C |
Postup- toto je naozaj všetko, čo budeme potrebovať!
- umyté lístky čerstvej bazaličky voňavej umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme na kuchyňskom papierovom obrúsku, vložíme do pomocnej misky, zalejeme 3÷4 PL olivového oleja a necháme oddychovať, pokiaľ
- umyjeme paradajky (doma by som si vypestoval „ceckaté“ zo Senca, ale použiť sa môžu všetky tzv. „mäsité“), vyrežeme z nich tvrdú časť spod „korunky“ a nakrájame na 1/8
- potom z každej 1/8, nechtom palca, odstránime semienka aj so „želatínou“
- všetky kúsky vložíme do pomocnej misy, posypeme 1,5 KL soli, rukami premiešame,
- uložíme do sitka a necháme ~ 30´dôkladne odkvapkať
- lístky bazalky vyberieme z olejového „kúpeľa„ a poskladané do „komínkov“ pokrájame ~ na 3 mm pásiky
- elektrickú rúru necháme predohriať na 175÷180 °C/350 °F; na dno pekáča rozložíme ⅓ pokrájaných lístkov bazalky,
- na ktoré, v jednej vrstve, poukladáme odkvapkané 1/8 paradajok
- ich povrch „ozdobíme“ 2/3 bazalky a pokropíme zvyškom oleja po bazalke
- „zdobenie“ dokončíme zásypom strúhaného „Parmigiano-Reggiano“
- takto „skompletizovaný“ pekáč vložíme na 60÷90´ do už predohriatej rúry (čas volíme podľa toho, ako sa darí odpareniu nepotrebnej tekutiny z kúskov paradajok
- podávame „za tepla, ale aj na studeno“s bielym domácim chlebom, pečivom, alebo na hriankách s troškou masla, alebo iba tak „na čisto_bez ničoho“, pokropené ~ 1 PL, tento raz už extra panenského, olivového oleja; pridanie ďalších čerstvo pokrájaných lístkov bazalky, zelerovej a petržlenovej vňate, iba zvýrazníte chuť a v§ňu tejto dobroty; ortodoxní „mäsožrúti“ si môžu pomôcť „mrvenicou“ z vyškvarených plátkov údenej slaniny; ďalší variant môže predstavovať pridanie 7÷8 ks odkvapkaných, osušených a pokrájaných ančovičiek (anchovy fillets), či ~ 100 g pokrájaných čerstvých olív, alebo dvoch červených (ale aj zelených) mäsitých paprík, pokrájaných na 10 mm pásiky, no aj 2 PL suchých pokrájaných kapár (capers) majú svoje čaro; ani kombináciou jednotlivých variantov nič nepokazíte; skrátka a jasne, komu ako chutí!!!
- tak toto je moja zbierka KK a medzi nimi aj tá,
- z ktorej som čerpal inšpiráciu pre splnenie jedného z ďalších „excelentných nariadení“ mojej krajšej ½; som presvedčený, že aj v čase zrelých paradajok a nie iba malín, pomôžem rade „čučoriedok, sýkoriek, ríbezlí, …, slniečok jasných“ v plnení ich tajných snov o slnení sa na piesočnatých plážach v tých naj_naj_naj_mm bikinkách!
Čo všetko nedokáže urobiť „slabý“ muž pre zdravie a iskru v žiariacich očkách svojej veliacej maršálke, admirálke, či „vládkyni“!!! Tú knihu na ľavo som pridal naviac, to preto, lebo aj na nej „zdobí“ Žena!
|