Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Moja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do „bikín“, alebo prestaneš variť! Uznajte, že takto milo stanovenú úlohu nemôžem slepo_hlucho ignorovať! Naviac, naša spoločná „kamaláska“ Maruška Davalovie z TV Paričov, rieši podobný, ehmmm „problém“! Keďže mi starostlivo uschováva slivkový lekvár z tohoto ročného varenia v kotli, sranda bokom. Siahol som do políc s KK a inšpirovaný James Peterson_om v knihe „Vegetables“, str. 55, som „zmajstroval" zdravé toto:

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
60-90 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. toto je naozaj všetko, čo budeme potrebovať!
  2. umyté lístky čerstvej bazaličky voňavej umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme na kuchyňskom papierovom obrúsku, vložíme do pomocnej misky, zalejeme 3÷4 PL olivového oleja a necháme oddychovať, pokiaľ
  3. umyjeme paradajky (doma by som si vypestoval „ceckaté“ zo Senca, ale použiť sa môžu všetky tzv. „mäsité“), vyrežeme z nich tvrdú časť spod „korunky“ a nakrájame na 1/8
  4. potom z každej 1/8, nechtom palca, odstránime semienka aj so „želatínou“
  5. všetky kúsky vložíme do pomocnej misy, posypeme 1,5 KL soli, rukami premiešame,
  6. uložíme do sitka a necháme ~ 30´dôkladne odkvapkať
  7. lístky bazalky vyberieme z olejového „kúpeľa„ a poskladané do „komínkov“ pokrájame ~ na 3 mm pásiky
  8. elektrickú rúru necháme predohriať na 175÷180 °C/350 °F; na dno pekáča rozložíme ⅓ pokrájaných lístkov bazalky,
  9. na ktoré, v jednej vrstve, poukladáme odkvapkané 1/8 paradajok
  10. ich povrch „ozdobíme“ 2/3 bazalky a pokropíme zvyškom oleja po bazalke
  11. „zdobenie“ dokončíme zásypom strúhaného „Parmigiano-Reggiano“
  12. takto „skompletizovaný“ pekáč vložíme na 60÷90´ do už predohriatej rúry (čas volíme podľa toho, ako sa darí odpareniu nepotrebnej tekutiny z kúskov paradajok
  13. podávame „za tepla, ale aj na studeno“s bielym domácim chlebom, pečivom, alebo na hriankách s troškou masla, alebo iba tak „na čisto_bez ničoho“, pokropené ~ 1 PL, tento raz už extra panenského, olivového oleja; pridanie ďalších čerstvo pokrájaných lístkov bazalky, zelerovej a petržlenovej vňate, iba zvýrazníte chuť a v§ňu tejto dobroty; ortodoxní „mäsožrúti“ si môžu pomôcť „mrvenicou“ z vyškvarených plátkov údenej slaniny; ďalší variant môže predstavovať pridanie 7÷8 ks odkvapkaných, osušených a pokrájaných ančovičiek (anchovy fillets), či ~ 100 g pokrájaných čerstvých olív, alebo dvoch červených (ale aj zelených) mäsitých paprík, pokrájaných na 10 mm pásiky, no aj 2 PL suchých pokrájaných kapár (capers) majú svoje čaro; ani kombináciou jednotlivých variantov nič nepokazíte; skrátka a jasne, komu ako chutí!!!
  14. tak toto je moja zbierka KK a medzi nimi aj tá,
  15. z ktorej som čerpal inšpiráciu pre splnenie jedného z ďalších „excelentných nariadení“ mojej krajšej ½; som presvedčený, že aj v čase zrelých paradajok a nie iba malín, pomôžem rade „čučoriedok, sýkoriek, ríbezlí, …, slniečok jasných“ v plnení ich tajných snov o slnení sa na piesočnatých plážach v tých naj_naj_naj_mm bikinkách! Čo všetko nedokáže urobiť „slabý“ muž pre zdravie a iskru v žiariacich očkách svojej veliacej maršálke, admirálke, či „vládkyni“!!! Tú knihu na ľavo som pridal naviac, to preto, lebo aj na nej „zdobí“ Žena!