Granola podľa Jamieho

mirkajan - fotkamirkajan, 26. januára 2017
Granola podľa Jamieho
Foto: mirkajan

Ďalšia raňajková inšpirácia podľa Jamieho Olivera, mne osobne chutí veľmi, pripravujem v bezlepkovej verzii.

10-12
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
125 g zmes rôznych nesolených
50 g zmes (slnečnicové, ľanové, tekvicové...)
125 g zmes
2 PL
1/2 PL
z 1 pomaranča




Postup

  1. 1

    Ovsené vločky, zmes orieškov a semienok dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Premiešame a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 7 minút. Premiešame a pečieme ešte 8 minút.

  2. 2

    Následne do zmesi pridáme sušené ovocie, kakao, kávu a postrúhanú pomarančovú kôru z 1 pomaranča. Premiešame.

  3. 3

    Zmes vsypeme do mixéra a zmixujeme na hrubší prášok. Uchovávame vo vduchotesnej nádobe.

  4. 4

    Použitie je rôzne - dá sa uvariť na kašu ( 50 g granoly + 2 dcl mlieka), dá sa pridať do smoothie, ja osobne mám najradšej verziu 50 g granoly + 2 PL gréckeho jogurtu, 1-2 PL detskej výživy + 1/2 banánu + ovocie podľa chuti.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík, vločky miluju, určo vyzkouším. Díky za sdílení!
peter48
Čo dávaš namiesto ovsených vločiek do bezlepkovej verzie? Lepok totiž neobsahuje, z u nás obvyklých obilnín, len pšenica, ale aj ovos, raž, jačmeň
mirkajan
@Peter48
Do bezlepkovej verzie dávam tiež ovsené vločky, ale bezlepkové, kupujem ich v predajniach zdravej výživy, sú síce trochu drahšie ako bežné ovsené vločky, ale nie až nejako tragicky a bývajú aj od slovenského výrobcu.
peter48
Pokiaľ je to len pre módny trend bezlepkovej diéty, škoda platiť zhruba 5 násobnú cenu za "bezlepkové", alebo presnejšie nízkolepkové vločky. Celiatikovi môžu škodiť aj stopy lepku v strave a teda by som skúsil radšej nahradiť ovsené vločky napríklad pohánkovými, ktoré sú spoľahlivo bezlepkové, pokiaľ neboli pri výrobe kontaminované lepkom z predtým spracúvanej suroviny.
mirkajan
@Peter48 (28.1.2017 15:51)

Ver mi, že na bezlepkovej strave nie som preto, lebo je to módny trend. A pohánkové vločky síce používam, aj iné prirodzene bezlepkové, ale do kaší a musli mi najviac pasujú práve ovsené. A keď už pohánka, tak radšej celé zrno, než vločky. Ale každému vyhovuje niečo iné.
peter48
@Mirkajan (29.1.2017 18:48)

Ja som pohánkové vločky ešte ani raz nepoužil. Ale lúpanú pohánku, aj pohánkovú múku často. Našťastie nemám problémy s trávením lepku. Dokonca ani v tzv. večernom chlebe, kde je na zvýšenie obsahu bielkovín ešte umelo pridávaný. Akurát som svojho času čítal, že aj stopy lepku celiatikom škodia, aj keď si to nie vždy uvedomujú a najkvalitnejšie "bezlepkové" ovsené vločky sa hrdia obsahom lepku len 0,22 ppm, čo je určite lepšie, ako v štandardných ovsených vločkách, ale nula to nie je.
popoluska340
Dneska som robila tuto granolu,a vyborna.Uz aj jogurt mam na zajtra kupeny,bude s granolou.Robila som z pohankovych vlociek,aj ked som kupovala bezlepkove ovsenne.Nabuduce urobim z ovsennych vlociek.


mirkajan
@Popoluska340 (22.2.2017 20:13)

Z pohánkových vločiek som neskúšala, ale z bežných ovsených som ju robila staršej dcére na internát a aj ona si ju pochvaľovala. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia