Grahamové rožky so sezamom fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. júna 2011
Grahamové rožky so sezamom (fotorecept)
Foto: pusta

Včera som piekla tieto rohlíky. Podobné rohlíky som už vložila, ale tieto sú odlišné. Tu som použila Sladenku, ako tuk som použila slnečnicový olej, okrem vody som použila aj mlieko do cesta a kombinovala som len dva druhy múky - grahamovú múku s hladkou múkou. Vhodné aj pre diabetikov v množstve jeden rohlík.

10
porcií
120 minút
príprava
12 minút
na 220 °C

Suroviny

450 - 500 g
4 PL
1 CL
2 CL
4 PL
30 g
150 ml vlažné
250 ml vlažná
podľa chuti
p.p vlažné na potieranie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si Sladenku.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vandlíka som preosiala hladkú múku, pridala som grahamovú múku, v strede som vyhlbila jamku, do ktorej som dala Sladenku, namrvila som do nej droždie a zaliala som trochou vlažnej vody, čím som pripravila kvások.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zohriala som si odmerané množstvo mlieka, aby bolo vlažné.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Múku som osolila, do vykysnutého kvásku som pridala olej a...

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... s vlažným mliekom a s vlažnou vodou som zarobila hladké pružné nelepivé cesto.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som prikryla utierkou a na teple som ho nechala vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto som znovu prepracovala a na pomúčenej doske som z neho vytvarovala valec,...

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ktorý som pokrájala na rovnaké diely.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z každého dielu som vyvaľkala ovál približne do tvaru trojuholníka,...

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...ktorý som začala stáčať od širšieho konca smerom k špičke až...

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...som ho stočila do rohlíka. S cestom sa veľmi dobre pracuje.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rohlíky som preložila na plech vyložený silikonovou podložkou/pečiacim papierom a...

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...rohlíky som bez daľšieho kysnutia potrela vlažným mliekom a...

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...posypala som ich sezamom.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Rohlíky som piekla 12 minút v trúbe predohriatej na 220 stupňov, vybrala som ich a nechala som ich vychladnúť na doske.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vychladnuté rohlíky som uložila do košíka na pečivo.

    Grahamové rožky so sezamom (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

sissi29
@pusta , nikdy som sa nestrestla so Sladenkou. Čo je to? Prípadne kde sa to dá kúpiť?
jarunka
Uz dlhsiu sa chystam upiect rohliky. Tieto su krasne, vydarene.
sandratamer
odpoveď od pusty: "čo je Sladenka, som podrobne rozpísala v mojom recepte Domáce biele tukové rohlíky so sezamom. prosím, pozri sa tam. dakujem."
mamatata2
Úžasné a postup aj pre nás, čo sa s kysnutým cestom veľmi nekamarátime. Stojí sa vyskúšanie.
marienka44
@Pusta , som prekvapena, ze sezam drzi na rozkoch, ked si ich potrela len mliekom. Ja mam skusenosti, ze mlieko vsiakne a sezam odskoci. Radsej potieram vajickom alebo staci bielok, ktory ostane z vajicka /zltok davam do cesta/. Olej do kysnuteho cesta sa ma davat na konci miesenia, nakolko najprv sa musi muka nasiaknut vodou, mliekom ap. Takto pripravene cesto lepsie kysne. Olej zamedzuje pristupu vzduchu ku kvasniciam /su to zivé organizmy/ a tym ich zabíja. To len na okraj pripravy kysnuteho cesta, podlozenu logickym vysvetlenim. :-) Ukladam recept do KK.
mariaklara
@pusta , dnes, vlastne to bolo včera som ich robila, boli vynikajúce. Dala som ochutnať susedkám, pochválili ich. Budem ich robievať určite častejšie, ako tie tvoje rascové tyčinky. Želám ti veľa dobrých receptov.
mariaklara
Odkaz pre @marienka44 , keďže som ich robila, tak viem, že sezam nepadal a olej som dala hneď, vôbec to nebránilo kysnutiu. V rýchlokyske toho bolo za 6 - 10 až - až. Ja viem, že soľ sa nemá dávať pri kvások, to bráni kysnutiu.
sandratamer
Odpoveď od pusty: "Som rada, že si tento receptík vyskúšala, vydaril sa Ti a chutil Tebe aj susedkám, dakujem Ti i za veľmi pekné želanie."

Zaujímavé video z archívu TV Varecha