Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou fotorecept
Foto: pusta
Tieto výborné grahamové rohlíky sú síce náročné na čas, nie však na prácu, tá vynaložená námaha spolu sa vám bohate odmení.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
1 PL zarovnaná |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
Kvások: | |
20 g |
|
100 g |
|
100 ml |
|
Na potretie cesta: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Asi na obed o 12,00 hodine som pripravila kvások, do misky som nadrobila droždie, zaliala som ho 100 ml vlažnej vody, pridala som 100 gramov hladkej múky, rozmiešala na hladkú kašičku, prikryla čistou utierkou ....
-
2
...a nechala odložené na teple 6 hodín, aby dobre vykysol kvások.
-
3
Ked kvások vykysol, asi o 18,00 hodine večer, do misy som dala preosiatu grahamovú múku, soľ, rascu, ľanové semienka, premiešala som všetko spolu, pridala som vykysnutý kvások,...
-
4
...100 ml vlažnej vody, 2 PL zohriateho cmaru na izbovú teplotu, rukami som dôkladne vymiesila hladké lesklé pružné polotuhé cesto, ktoré som ihned rozvaľkala do tvaru kruhu o hrúbke asi 1 - 2 mm bez dalšieho kysnuia, netreba podsypávať žiadnou múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje
-
5
...kruh som ostrým nožom rozdelila na 8 približne rovnakých trojuholníkov,...
-
6
...každý trojuholník som ešte rozvaľkala trocha do šírky i do dĺžky,...
-
7
...od dlhšej spodnej strany som trojuholník cesta začala stáčať na tesno nahor smerom ku špičke trojuholníka, pričom som ľavou rukou ešte jemne naťahovala špičku cesta,...
-
8
...až vznikol rohlík.
-
9
...rohlíky som pokládla na plech vystlaný teflónovou fóliou, prikryla čistou utierkou, odložila na 12 hodín na noc odpočívať do chladničky.
-
10
Ráno som rohlíky vybrala z chladničky, nechala som ich odpočívať na stole, aby sa zohriali na izbovú teplotu - asi 1 hodinu, potom som ich potrela som rozšľahaným vaječným bielkom, ...
-
11
...vložila som rohlíky piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev a piekla som ich pekne do ružova asi 25 minút.
-
12
Rohlíky som podávala už po 15 minútach, boli príjemne teplé, nie horúce, ako sme kupovali kedysi čerstvé pečivo, po 15 minútach sa už môžu bez obáv konzumovať ešte teplé, kto chce, tak vlažné alebo kto chce, počká si na úplne vychladnuté.
-
13
Na priereze vidno, ako sú vo vnútri pekne vrstvené, takto pripravené grahamové rohlíky sú vláčne, ľahké, nadýchané, mäkkučké vo vnútri, na povrchu chrumkavé, sú veľmi chutné a najmä zdravé, vhodné pre diabetikov, chorých s tráviacimi poruchami, ale aj zdravých.
toto je stará overená osvedčená technologia našich babičiek, starých pekárov a súkromných pekární , kde sa používa aj dnes pri grahamovom pečive, aj inom ako grahamovom, pečivo pripravené týmto spôsobom je oveľa chutnejšie, nestáva sa takým "gumovým" ako tie z obchodov kupované.
uloženie do kk a za 5*.
som rada, že sa ti páči.
postup receptu nebol pre nedostatok času, ale bol to jasný zámer :-) vysvetlila som v odpovedi pre @janea :-)
naopak, všetko som stíhala v naprostej pohode.
dakujem za tvoju milú pochvalu.
dakujem za krásnu pochvalu
dakujem za krásne zhodnotenie a za 5*
presne ako vravíš, nemajú žiadnu chybu.
a "tí, ktorí pečú, vedia aká to je práca..." :-)))
dakujem za ocenenie receptu, mojej práce a za 5*.
veľmi si to vážim od teba.
veľmi sa teším, že vyskúšaš aj ty :-)
dvojnásobná dávka sa ti určite oplatí, lebo sú vynikajúce tieto rohlíky :)
dakujem za zhodnotenie a pochvalu.
ak smiem poradiť, tiež nemám v chladničke toľko miesta, aby sa mi vošiel celý veľký plech z rúry, ktorá je širšia, vynašla som sa tak, že som pripravené rohlíky dala na teflonovú fóliu /pečiaci papier a tak odpočívali v chladničke, ráno som ich aj s foliou preniesla na plech.
ak by si robila rohlíky z vykysnutého cesta až ráno, rohlíky by ti tak kvalitne nevykysli.
ev. môžeš dať rohlíky na tácku s pečiacim papierom, bude sa ti všetko ľahšie prenášať na plech a ked ich vyberieš ráno z chladničky,nezabudni ich potom ešte dať na stôl, aby sa zohriali na izbovú teplotu - asi 1 hodinu.
uvidíš, že budeš veľmi spokojná :-)
dúfam, že som poradila.
dakujem za otázku a záujem.
dakujem za peknú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
teší ma, že sa ti vydarili a najmä, že chutili :-)
to je skvelé, že dnes ich pečieš znovu :-)))
to ja dakujem tebe za vyskúšanie, krásne hodnotenie, nádherné foto a za úžasnú správu.