Tento recept ma naučila moja maminka a ulovila som si ním môjho priateľa. Je to už povinná súčasť všetkých osláv narodenín a menín v Zobraziť celý popisTento recept ma naučila moja maminka a ulovila som si ním môjho priateľa. Je to už povinná súčasť všetkých osláv narodenín a menín v oboch rodinách :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Piškót: | |
150 g |
|
300 g |
|
2 ks |
|
0,2 l |
|
0,1 l |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
0,5 l |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
250 g |
|
100 g |
|
1,5 bal |
|
1 konzerva |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
V prvom rade si dáme uvariť Salko v plechovici. Plechovicu ponoríme do hrnca s vodou, aby bola celá plechovica ponorená a varíme 2 hod. Treba dávať pozor na vyparenie vody, keď tak, prilievať vriacu vodu. Po uvarení necháme vychladnúť. Odporúčam ho variť deň vopred, ak sa dá.
- 2
Pripravíme si puding zo Zlatého klasu. Do hrnca dme variť tak tri deci mlieka (nemusí to byť presne), vo zvyšku mlieka rozmiešame Zlaté klasy, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Keď mlieko v hrnci zovrie, prilejeme zvyšok mlieka so Zlatým klasom a za stáleho miešania povaríme. Puding musí byť hustý. Odstavíme a necháme riadne vychladnúť.
- 3
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Do misy si dáme práškový cukor a žĺtky a vymixujeme do penista. Pridáme mlieko, olej a za stáleho šľahania pridávame múku s kypriacim práškom, kakao. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Odporúčam len tak lyžicou alebo vareškou, potom piškót ostane nadýchaný, sneh nebude ubitý. Cesto vylejeme na papierom vyložený hlboký plech a dáme upiecť na 180°C.
- 4
Upečený piškót ešte teplý vyklopíme na plytký plech a opatrne dáme dole papier. Papier je lepší ako vysypaný plech múkou, či strúhankou, nemusí sa potom oškrabovať, aby sa nešmýkala po ňom plnka.
- 5
Rozmixujeme si maslo s práškovým cukrom a po malých dávkach do zmesi pridávame vychladnutý puding. Aby sa plnka nezrazila, treba, aby maslo malo izbovú teplotu, bolo pred podávaním pudingu dobre rozšľahané a puding treba pridávať s trpezlivosťou a láskou :) Hotovú plnku rozotrieme na vychladnutý piškót.
- 6
Na plnku poukladáme BeBe kekse a natrieme ich vychladnutým Salkom, ktoré sa nemieša s maslom(!). Samotné Salko má perfektnú karamelovú chuť a maslom sa to podľa mňa iba kazí, navyše maslová plnka je už pod keksami. Nakoniec na Salko postrúhame čokoládu na ozdobu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu