Geniálna 3-bitka

Autor receptu: domca13

Tento recept ma naučila moja maminka a ulovila som si ním môjho priateľa. Je to už povinná súčasť všetkých osláv narodenín a menín v oboch rodinách :)

90 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade si dáme uvariť Salko v plechovici. Plechovicu ponoríme do hrnca s vodou, aby bola celá plechovica ponorená a varíme 2 hod. Treba dávať pozor na vyparenie vody, keď tak, prilievať vriacu vodu. Po uvarení necháme vychladnúť. Odporúčam ho variť deň vopred, ak sa dá.
  2. Pripravíme si puding zo Zlatého klasu. Do hrnca dme variť tak tri deci mlieka (nemusí to byť presne), vo zvyšku mlieka rozmiešame Zlaté klasy, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Keď mlieko v hrnci zovrie, prilejeme zvyšok mlieka so Zlatým klasom a za stáleho miešania povaríme. Puding musí byť hustý. Odstavíme a necháme riadne vychladnúť.
  3. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Do misy si dáme práškový cukor a žĺtky a vymixujeme do penista. Pridáme mlieko, olej a za stáleho šľahania pridávame múku s kypriacim práškom, kakao. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Odporúčam len tak lyžicou alebo vareškou, potom piškót ostane nadýchaný, sneh nebude ubitý. Cesto vylejeme na papierom vyložený hlboký plech a dáme upiecť na 180°C.
  4. Upečený piškót ešte teplý vyklopíme na plytký plech a opatrne dáme dole papier. Papier je lepší ako vysypaný plech múkou, či strúhankou, nemusí sa potom oškrabovať, aby sa nešmýkala po ňom plnka.
  5. Rozmixujeme si maslo s práškovým cukrom a po malých dávkach do zmesi pridávame vychladnutý puding. Aby sa plnka nezrazila, treba, aby maslo malo izbovú teplotu, bolo pred podávaním pudingu dobre rozšľahané a puding treba pridávať s trpezlivosťou a láskou :) Hotovú plnku rozotrieme na vychladnutý piškót.
  6. Na plnku poukladáme BeBe kekse a natrieme ich vychladnutým Salkom, ktoré sa nemieša s maslom(!). Samotné Salko má perfektnú karamelovú chuť a maslom sa to podľa mňa iba kazí, navyše maslová plnka je už pod keksami. Nakoniec na Salko postrúhame čokoládu na ozdobu.