Geniálna 3-bitka
Autor receptu: domca13
Tento recept ma naučila moja maminka a ulovila som si ním môjho priateľa. Je to už povinná súčasť všetkých osláv narodenín a menín v oboch rodinách :)
90 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- V prvom rade si dáme uvariť Salko v plechovici. Plechovicu ponoríme do hrnca s vodou, aby bola celá plechovica ponorená a varíme 2 hod. Treba dávať pozor na vyparenie vody, keď tak, prilievať vriacu vodu. Po uvarení necháme vychladnúť. Odporúčam ho variť deň vopred, ak sa dá.
- Pripravíme si puding zo Zlatého klasu. Do hrnca dme variť tak tri deci mlieka (nemusí to byť presne), vo zvyšku mlieka rozmiešame Zlaté klasy, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Keď mlieko v hrnci zovrie, prilejeme zvyšok mlieka so Zlatým klasom a za stáleho miešania povaríme. Puding musí byť hustý. Odstavíme a necháme riadne vychladnúť.
- Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Do misy si dáme práškový cukor a žĺtky a vymixujeme do penista. Pridáme mlieko, olej a za stáleho šľahania pridávame múku s kypriacim práškom, kakao. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Odporúčam len tak lyžicou alebo vareškou, potom piškót ostane nadýchaný, sneh nebude ubitý. Cesto vylejeme na papierom vyložený hlboký plech a dáme upiecť na 180°C.
- Upečený piškót ešte teplý vyklopíme na plytký plech a opatrne dáme dole papier. Papier je lepší ako vysypaný plech múkou, či strúhankou, nemusí sa potom oškrabovať, aby sa nešmýkala po ňom plnka.
- Rozmixujeme si maslo s práškovým cukrom a po malých dávkach do zmesi pridávame vychladnutý puding. Aby sa plnka nezrazila, treba, aby maslo malo izbovú teplotu, bolo pred podávaním pudingu dobre rozšľahané a puding treba pridávať s trpezlivosťou a láskou :) Hotovú plnku rozotrieme na vychladnutý piškót.
- Na plnku poukladáme BeBe kekse a natrieme ich vychladnutým Salkom, ktoré sa nemieša s maslom(!). Samotné Salko má perfektnú karamelovú chuť a maslom sa to podľa mňa iba kazí, navyše maslová plnka je už pod keksami. Nakoniec na Salko postrúhame čokoládu na ozdobu.