Gemerské guľky

frezia68 - fotkafrezia68, 2. marca 2010
Gemerské guľky
Foto: frezia68

Je to tradičné gemerské jedlo- jedlo môjho detstva.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  kg
30 dkg
25  dkg
2  ks
2  strúčiky
1 ks




Postup

  1. 1

    Surové zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle,pridáme cesnak a cibuľlu nakrájané na drobno,vajíčka,mleté mäso ( môže byť aj údené ),múku a ochutíme soľou a korením.Dobre premiešame a tvoríme guľky,ktoré hádžeme do vriacej vody.Pre začiatočníkov radím vedľa vriacej vody si dať malý kastrólik tiež s vriacou vodou a prvú guľkú vyskúšať,aby sa nerozpadla.Múku som dala odhadom,treba pridávať postupne,aby cesto nebolo husté a guľky tvrdé-hustota asi ako na strapačky.Keď robím guľky,vedľa mám misku s vodou,kde máčam ruky,aby sa mi guľky nelepili. Varím asi 2O min.,vyberieme na tanier a zalejeme praženou slaninkou s cibuľkou

Diskusia k receptu

cistinka
Chutnala som ich raz u bývalej kolegyne ktorá ich robila plnú misu a nosila nám do práce...sú výborné :-))
frezia68
Nuž z kila zemiakov sú len 4 také skromnejšie dávky :-) .
jankatu
..ja robievam z väčšieho množstva zemiakov a mäsa,zemiaky trocha vyžmýkam a do cesta nepridávam múku ani vajcia,guľky pred varením poriadne vygúľam v hlad. múke a tak hodím do vody...
26bodiek
my robíme s dynamitom-mleté bravčové mäso vo vnútri....to je len bašta...chcete recept?
frezia68
@26bodiek :kľudne pridaj,ale najprv pozri do mojich receptov,mám ešte podobný zverejnený,nie sú rovnaké?Ďakujem.
gubics
Aj ja pôvodne pochádzam z Gemera. Nie je zaručený recept na Gemerské alebo Revúcke guľky. Recepty sa lišili skoro v každej domácnosti, aspoň u nás každá gazdinka si to určitým spôsobom prispôsobila svojej chuti, respektíve chúťkam svojej rodiny. Toľkým spôsobom pripravené som už ich jedla na rôznych miestach, ale aj sama varila že by som ich snáď ani spočítať nevedela. Zbytočne by som ich tu vypisovala, lebo si niekoľko desiatok môžete vygoogliť.
Vyskúšajte viac receptov a ktorý sa vám bude najviac pozdávať, tie v budúcnosti varte.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia