Foto: frezia68
Je to tradičné gemerské jedlo- jedlo môjho detstva.
30 minút
príprava
príprava
20 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Surové zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle,pridáme cesnak a cibuľlu nakrájané na drobno,vajíčka,mleté mäso ( môže byť aj údené ),múku a ochutíme soľou a korením.Dobre premiešame a tvoríme guľky,ktoré hádžeme do vriacej vody.Pre začiatočníkov radím vedľa vriacej vody si dať malý kastrólik tiež s vriacou vodou a prvú guľkú vyskúšať,aby sa nerozpadla.Múku som dala odhadom,treba pridávať postupne,aby cesto nebolo husté a guľky tvrdé-hustota asi ako na strapačky.Keď robím guľky,vedľa mám misku s vodou,kde máčam ruky,aby sa mi guľky nelepili. Varím asi 2O min.,vyberieme na tanier a zalejeme praženou slaninkou s cibuľkou
Vyskúšajte viac receptov a ktorý sa vám bude najviac pozdávať, tie v budúcnosti varte.