Gazdovské zemiaky
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 19. októbra 2014
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Kuchyňu prababičiek považujem za najinšpiratívnejší zdroj napredovania kuchárov profesionálov. Ostáva v nej stále čo objavovať – jedlá i zabudnuté suroviny.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z hladkej múky, soli a vody pripravíme cesto. Cesto miesime dovtedy, kým sa neprestane lepiť o misku. Necháme chvíľu odpočinúť.
- 2
Oškrabané a umyté zemiaky dáme variť do osolenej vody na miernom ohni do polomäkka. Medzitým cesto vyvaľkáme na 2 mm hrubý plát. Z dosky za pomoci lyžice trháme cesto do vody. Spolu so zemiakmi ho varíme na miernom ohni domäkka.
- 3
Na rozpustenej masti urestujeme cibuľu, ktorú zaprášime sladkou paprikou. Takto pripravený základ ihneď zalejeme trochou vody, aby paprika nezhorkla.
- 4
Zemiaky s haluškami scedíme a vymiešame s paprikovým základom. Dochutíme soľou a čiernym korením. Vhodnou prílohou sú restované plátky cibule.
- 5
Cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré osolíme, obalíme v hladkej múke a ihneď fritujeme v horúcom oleji.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@ šéfkuchár zo Žiliny: je to fajné, asi lepšie ako " grenadiersky pochod", lebo halušky sú doma vymiesené...