Gazdovské zemiaky

Autor receptu: redakcia

Kuchyňu prababičiek považujem za najinšpiratívnejší zdroj napredovania kuchárov profesionálov. Ostáva v nej stále čo objavovať – jedlá i zabudnuté suroviny.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z hladkej múky, soli a vody pripravíme cesto. Cesto miesime dovtedy, kým sa neprestane lepiť o misku. Necháme chvíľu odpočinúť.
  2. Oškrabané a umyté zemiaky dáme variť do osolenej vody na miernom ohni do polomäkka. Medzitým cesto vyvaľkáme na 2 mm hrubý plát. Z dosky za pomoci lyžice trháme cesto do vody. Spolu so zemiakmi ho varíme na miernom ohni domäkka.
  3. Na rozpustenej masti urestujeme cibuľu, ktorú zaprášime sladkou paprikou. Takto pripravený základ ihneď zalejeme trochou vody, aby paprika nezhorkla.
  4. Zemiaky s haluškami scedíme a vymiešame s paprikovým základom. Dochutíme soľou a čiernym korením. Vhodnou prílohou sú restované plátky cibule.
  5. Cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré osolíme, obalíme v hladkej múke a ihneď fritujeme v horúcom oleji.