Gaštanová torta

mon - fotkamon, 28. októbra 2012
Gaštanová torta
Foto: mon

V lete som chcela upiecť mamke tortu k narodeninám a táto mi prišla celkom zaujímavá, keďže do nej nejde žiaden cukor a žiadna múka, Zobraziť celý popisV lete som chcela upiecť mamke tortu k narodeninám a táto mi prišla celkom zaujímavá, keďže do nej nejde žiaden cukor a žiadna múka, no napriek tomu chutí skvelo a cukor tam vôbec nechýba :)

40-45 minút
na 160°C °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
(1 balenie - 250g)
Plnka:
2 ks
3 dcl
1 ks
+ potrebujeme:
1 dcl




Postup

  1. 1

    Oddelíme si žĺtky od bielkov a žĺtky si minútku predšľaháme.

  2. 2

    Do žĺtkov pridáme 2 balenia gaštanového pyré (toto pyré už nemusíme nijako dochucovať, je samo o sebe sladké a má rumovú arómu) a šľaháme kým z toho nebudeme mať tuhý krém.

  3. 3

    Z ôsmich bielkov a štipky soli si pripravíme sneh.

  4. 4

    Postupne primiešavame všetok bielkový sneh do žĺtkov s pyré. Musíte to robiť veľmi jemne aby bol korpus nadýchaný.

  5. 5

    Formu na tortu vymažeme maslom a vysypeme múkou, tá však nieje potrebná. Naše cesto na korpus vylejeme do formy a navrchu uhladíme. Korpus dáme do rúry, ktorú si predhrejeme na 180°C, no po vložení do rúry teplotu stiahneme na 160°C a pečieme 40-45 minút. Ak po dopečení pichneme do korpusu špáratkom a ostane nám na ňom cesto dáme ho ešte na 5 minút dopiecť, inak počas pečenia rúru neotvárame.

  6. 6

    Upečený korpus po 10 minútach pooddeľujeme od formy po bokoch a necháme ešte takých 20 minút postáť.

  7. 7

    Vychladený ho prerežeme horizontálne na polovicu. V recepte písali, že stačí ťahať nitku rovnomerne z jednej strany na druhú a naozaj sa mi krásne prerezal, no môžete aj klasicky nožom ale musíte dávať pozor, pretože korpus je veľmi jemný.

  8. 8

    Spodnú časť korpusu pokvapkáme rumom. Ak nechcete použiť rum, môže to byť šťava z kompótu, alebo len rumová aróma.

  9. 9

    Preložte túto spodnú polovicu na podstavec, na ktorom budete tortu podávať a natrite ju džemom. Najlepšie nejakým kyslým. Ja som použila černicový a má to naozaj svoj efekt :)

  10. 10

    Teraz si pripravíme plnku. Mlieko a šľahačky v prášku vyšľaháme do tuha a pridáme podrvené gaštanové pyré. Šľaháme spolu aspoň 2 - 2,5 min. Potom polovicu plnky natrieme na spodnú šasť korpusu, prikryjeme druhou polovicou korpusu a zvyšok plnky natrieme navrch a po bokoch celej torty.

  11. 11

    Už len ozdobíme podľa fantázie. Mne sa trochu plnky zvýšilo, tak som z nej navrchu vytvorila srdiečko :) Torta mala veľký úspech.

    Gaštanová torta - obrázok 11

Diskusia k receptu

marijanka712
velmi pekná tortička a zaujimavý korpus už som viac rp čítala s gaštanovým pyrem, ale akosi som sa neodhodlala ho upiecť , ale po tvojom pečení to skúsim aj ja dik za rp.
zdezda
to je teda slávnostná tortička, si šikula :-)
evanaaa
Toto je už štvrtá torta s tymi istými surovinami a postupom, aj keď nei doslova, ale aj tak si ju ukladám do KK. Len ja si predsa trochu osladím, lebo sladké mám rada a pyré, ktoré mám, až tak sladké nie je.
natt00
Zrejme ho upečiem mojej kamarátke, celiatičke. Receptík vyzerá úžasne, a myslím, že chutí ešte lepšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia