Foto: mon
V lete som chcela upiecť mamke tortu k narodeninám a táto mi prišla celkom zaujímavá, keďže do nej nejde žiaden cukor a žiadna múka, Zobraziť celý popisV lete som chcela upiecť mamke tortu k narodeninám a táto mi prišla celkom zaujímavá, keďže do nej nejde žiaden cukor a žiadna múka, no napriek tomu chutí skvelo a cukor tam vôbec nechýba :)
na 160°C °C
Postup
-
1
Oddelíme si žĺtky od bielkov a žĺtky si minútku predšľaháme.
- 2
Do žĺtkov pridáme 2 balenia gaštanového pyré (toto pyré už nemusíme nijako dochucovať, je samo o sebe sladké a má rumovú arómu) a šľaháme kým z toho nebudeme mať tuhý krém.
- 3
Z ôsmich bielkov a štipky soli si pripravíme sneh.
- 4
Postupne primiešavame všetok bielkový sneh do žĺtkov s pyré. Musíte to robiť veľmi jemne aby bol korpus nadýchaný.
- 5
Formu na tortu vymažeme maslom a vysypeme múkou, tá však nieje potrebná. Naše cesto na korpus vylejeme do formy a navrchu uhladíme. Korpus dáme do rúry, ktorú si predhrejeme na 180°C, no po vložení do rúry teplotu stiahneme na 160°C a pečieme 40-45 minút. Ak po dopečení pichneme do korpusu špáratkom a ostane nám na ňom cesto dáme ho ešte na 5 minút dopiecť, inak počas pečenia rúru neotvárame.
- 6
Upečený korpus po 10 minútach pooddeľujeme od formy po bokoch a necháme ešte takých 20 minút postáť.
- 7
Vychladený ho prerežeme horizontálne na polovicu. V recepte písali, že stačí ťahať nitku rovnomerne z jednej strany na druhú a naozaj sa mi krásne prerezal, no môžete aj klasicky nožom ale musíte dávať pozor, pretože korpus je veľmi jemný.
- 8
Spodnú časť korpusu pokvapkáme rumom. Ak nechcete použiť rum, môže to byť šťava z kompótu, alebo len rumová aróma.
- 9
Preložte túto spodnú polovicu na podstavec, na ktorom budete tortu podávať a natrite ju džemom. Najlepšie nejakým kyslým. Ja som použila černicový a má to naozaj svoj efekt :)
- 10
Teraz si pripravíme plnku. Mlieko a šľahačky v prášku vyšľaháme do tuha a pridáme podrvené gaštanové pyré. Šľaháme spolu aspoň 2 - 2,5 min. Potom polovicu plnky natrieme na spodnú šasť korpusu, prikryjeme druhou polovicou korpusu a zvyšok plnky natrieme navrch a po bokoch celej torty.
- 11
Už len ozdobíme podľa fantázie. Mne sa trochu plnky zvýšilo, tak som z nej navrchu vytvorila srdiečko :) Torta mala veľký úspech.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu