Gaštanová torta

Autor receptu: mon

V lete som chcela upiecť mamke tortu k narodeninám a táto mi prišla celkom zaujímavá, keďže do nej nejde žiaden cukor a žiadna múka, no napriek tomu chutí skvelo a cukor tam vôbec nechýba :)

40-45 minút
na 160°C °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme si žĺtky od bielkov a žĺtky si minútku predšľaháme.
  2. Do žĺtkov pridáme 2 balenia gaštanového pyré (toto pyré už nemusíme nijako dochucovať, je samo o sebe sladké a má rumovú arómu) a šľaháme kým z toho nebudeme mať tuhý krém.
  3. Z ôsmich bielkov a štipky soli si pripravíme sneh.
  4. Postupne primiešavame všetok bielkový sneh do žĺtkov s pyré. Musíte to robiť veľmi jemne aby bol korpus nadýchaný.
  5. Formu na tortu vymažeme maslom a vysypeme múkou, tá však nieje potrebná. Naše cesto na korpus vylejeme do formy a navrchu uhladíme. Korpus dáme do rúry, ktorú si predhrejeme na 180°C, no po vložení do rúry teplotu stiahneme na 160°C a pečieme 40-45 minút. Ak po dopečení pichneme do korpusu špáratkom a ostane nám na ňom cesto dáme ho ešte na 5 minút dopiecť, inak počas pečenia rúru neotvárame.
  6. Upečený korpus po 10 minútach pooddeľujeme od formy po bokoch a necháme ešte takých 20 minút postáť.
  7. Vychladený ho prerežeme horizontálne na polovicu. V recepte písali, že stačí ťahať nitku rovnomerne z jednej strany na druhú a naozaj sa mi krásne prerezal, no môžete aj klasicky nožom ale musíte dávať pozor, pretože korpus je veľmi jemný.
  8. Spodnú časť korpusu pokvapkáme rumom. Ak nechcete použiť rum, môže to byť šťava z kompótu, alebo len rumová aróma.
  9. Preložte túto spodnú polovicu na podstavec, na ktorom budete tortu podávať a natrite ju džemom. Najlepšie nejakým kyslým. Ja som použila černicový a má to naozaj svoj efekt :)
  10. Teraz si pripravíme plnku. Mlieko a šľahačky v prášku vyšľaháme do tuha a pridáme podrvené gaštanové pyré. Šľaháme spolu aspoň 2 - 2,5 min. Potom polovicu plnky natrieme na spodnú šasť korpusu, prikryjeme druhou polovicou korpusu a zvyšok plnky natrieme navrch a po bokoch celej torty.
  11. Už len ozdobíme podľa fantázie. Mne sa trochu plnky zvýšilo, tak som z nej navrchu vytvorila srdiečko :) Torta mala veľký úspech.