Gaštanová torta bez múky

forneta - fotkaforneta, 2. mája 2010
Gaštanová torta bez múky
Foto: forneta

piekli sme ju dnes a keďže to je moja naj torta tak som ju sem aj hodila... je celkom lahká a vinikajuca ale ešte to robievame na iný sposob a to tak, že to zvyšné pyré zapracujeme do plnky a na vrch nejako povyformujeme marcipán... toto mám vždy na narodeniny takže 16. augusta možno pribudne aj sem... =))

8-12
porcií
40-45 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
6 ks
80 g
100 g
50 g
80 g
300 ml
2 ks
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bielky oddeliť od žĺtkov.

  2. 2

    Bielky vyšľaháme do peny spolu s kryštálovým cukrom. Žĺtky s práškovým, potom pridáme trošku medzi prstami rozmelnené pyré, strúhanku a orechy.

  3. 3

    Obe zmesi spolu zľahka premiešame a vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť do vopred vyhrietej rúry (200 °C) a pečieme asi 40 min.

  4. 4

    Po upečení a vychladnutí korpusu ho prerežeme na 2 pláty.

  5. 5

    Vyšlaháme šlahačku spolu so stužovačom do tuha a polovicou vyšľahanej šlahačky potrieme jeden plát, prikryjeme ho 2. a aj ten navrchu potrieme šlahačkou. Zvyšných 80g pyré nastrúhame navrch.

Diskusia k receptu

evas13
Ukladám si a príležitostne pripravím pre návštevu. :-))
milan2
Tá torta vyzerá výborne, hneď by som si dal (mám rád všetko, čo má niečo spoločné s gaštanmi). Ukladám si recept a niekedy vyskúšam.
damur
Je to veľmi zvodný receptík, urobíme si teda túto tortičku teraz v sobotu a viem, že si s manželom pochutíme.
bagika
no konecne som nasla nejaku gastanovu, ktora sa mi aj vizualne pozdava a nie je cokoladova ;-) zajtra ju idem robit... viete mi povedat, ci bude dsotatocne vysoka ta torta?
forneta
zááleží ako ju chcete... a veď to máte aj na foto...
moli
Tááák, toto bude dobrota!Gaštany a pyré milujem a často aj používam do dezertov.Určite upečiem, keď aj len tak na nedeľu! :o)
maryen
tak túto som jedla priamo od tejto pekárky,,,,))) je super,,,mňam,,,vyskúšajte určite,,,,
ejta
tak som túto tortu upiekla, bola fakt vynikajúca, iba by som potrebovala nejaký návod, ako ju rozrezať, lebo to cesto je tak strašne krehulinké, že sa mi rozpadávalo pod rukami..... Asi radšej upiecť dve tenké ?
ejta
prečítala som si, ale to mi veľmi nepomohlo....:-( Som sa trošku zle vyjadrila. Mne nerobí ani tak problém tú tortu rozrezať, mám takú tú pílku na torty, resp. drôt s držiakom. Mne sa totiž po prerezaní nepodarilo odklopiť ten vrchný plát, vtedy sa mi rozpadol....
mikat
Tortičku som dnes piekla bratovi, cesto je fajné, také jemné. Ale je veľmi, veľmi a ešte raz veľmi sladké :( Neuvedomila som si, že gaštanové pyré je sladené a nechala som plnú dávku cukru podľa receptu. Ak niekto nemá rád alebo nemôže príliš sladké, tak pozor na to. Ja nabudúce dám cca 100g cukru. Inak je fakt výborná :)
gabinka1
Dnes sme si na nej pochutnali s manzelom.. torticka je vyborna mnam..
forneta
mikat no tak nebudúce nesladené pyré... ja som použila nesladené
forneta
@ejta skúste to buď piecť na 2 pláty, alebo po upečení nechajte niekolko hodín dobre vychladnúť a po prerezaní skúste zo oboch strán nabrať na nože a možno ked tak si zavolajte niekoho aby sa pridal....
helena1
kde dostanem kúpiť nesladené gaštanové pyré? Vďaka :)
april
tato torta je naozaj uzasna :) prave sme ju robili na Vianoce s mensou obmenou .. krem sme do nej robili s mascarpone, slahacky a vyslahanych zltkov ... mnaaamka :) ps. Helena 1 - zial, kazde gastanove pyre je sladene ...
evas13
Ukladám si a príležitostne pripravím pre návštevu. :-))
milan2
Tá torta vyzerá výborne, hneď by som si dal (mám rád všetko, čo má niečo spoločné s gaštanmi). Ukladám si recept a niekedy vyskúšam.
damur
Je to veľmi zvodný receptík, urobíme si teda túto tortičku teraz v sobotu a viem, že si s manželom pochutíme.
bagika
no konecne som nasla nejaku gastanovu, ktora sa mi aj vizualne pozdava a nie je cokoladova ;-) zajtra ju idem robit... viete mi povedat, ci bude dsotatocne vysoka ta torta?
forneta
zááleží ako ju chcete... a veď to máte aj na foto...
moli
Tááák, toto bude dobrota!Gaštany a pyré milujem a často aj používam do dezertov.Určite upečiem, keď aj len tak na nedeľu! :o)
maryen
tak túto som jedla priamo od tejto pekárky,,,,))) je super,,,mňam,,,vyskúšajte určite,,,,
ejta
tak som túto tortu upiekla, bola fakt vynikajúca, iba by som potrebovala nejaký návod, ako ju rozrezať, lebo to cesto je tak strašne krehulinké, že sa mi rozpadávalo pod rukami..... Asi radšej upiecť dve tenké ?
ejta
prečítala som si, ale to mi veľmi nepomohlo....:-( Som sa trošku zle vyjadrila. Mne nerobí ani tak problém tú tortu rozrezať, mám takú tú pílku na torty, resp. drôt s držiakom. Mne sa totiž po prerezaní nepodarilo odklopiť ten vrchný plát, vtedy sa mi rozpadol....
mikat
Tortičku som dnes piekla bratovi, cesto je fajné, také jemné. Ale je veľmi, veľmi a ešte raz veľmi sladké :( Neuvedomila som si, že gaštanové pyré je sladené a nechala som plnú dávku cukru podľa receptu. Ak niekto nemá rád alebo nemôže príliš sladké, tak pozor na to. Ja nabudúce dám cca 100g cukru. Inak je fakt výborná :)
gabinka1
Dnes sme si na nej pochutnali s manzelom.. torticka je vyborna mnam..
forneta
mikat no tak nebudúce nesladené pyré... ja som použila nesladené
forneta
@ejta skúste to buď piecť na 2 pláty, alebo po upečení nechajte niekolko hodín dobre vychladnúť a po prerezaní skúste zo oboch strán nabrať na nože a možno ked tak si zavolajte niekoho aby sa pridal....
helena1
kde dostanem kúpiť nesladené gaštanové pyré? Vďaka :)
april
tato torta je naozaj uzasna :) prave sme ju robili na Vianoce s mensou obmenou .. krem sme do nej robili s mascarpone, slahacky a vyslahanych zltkov ... mnaaamka :) ps. Helena 1 - zial, kazde gastanove pyre je sladene ...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha