Gallo pinto fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 18. januára 2013
Gallo pinto (fotorecept)
Foto: mijaita

Gallo pinto (gajo pinto) je středoamerické jídlo, které se podává jednak ke snídaním spolu s různě připravenými vejci, smaženými banány, a dalšími přílohami, nebo Zobraziť celý popisGallo pinto (gajo pinto) je středoamerické jídlo, které se podává jednak ke snídaním spolu s různě připravenými vejci, smaženými banány, a dalšími přílohami, nebo jako příloha k masům a k omáčkám a zelenině hlavních jídel. Od Guatemaly po Nikaraguu se používají (nejen na gallo pinto) fazole tmavě červené, v Kostarice vaří černé. Fazole se před vařením máčí a v té obarvené vodě se ve většině případů vaří pak rýže. Někde černou vodu naředí, aby rýže nebyla tak tmavá.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Černé fazolky zalijeme v misce vodou aby byla alespoň 4cm nad povrch. Necháme namočené přes noc. Fazole vlijeme i s černou vodou do kastrůlku, přilijeme další vodu nejméně 10cm nad povrch a vaříme cca 30 - 40 min podle druhu fazolek (kupuji malé). Nerozvařit!

  2. 2

    Do zvláštní nádoby slijeme vodu z fazolek, které odložíme stranou.

  3. 3

    Odměříme rýži, opečeme do sklovita a zalijeme vodou z fazolek (1 díl rýže, 2 díly černé vody) a rýži uvaříme jak jsme zvyklí.

  4. 4

    Do hotové rýže vmícháme uvařené fazolky, promícháme se sekanou ptrželkou a příloha gallo pinto je hotová.

  5. 5

    Varianty servírování Gallo pinto

  6. 6

    Gallo pinto a vajíčka (míchaná, volské oko, ztracená) smažený banán (banány na vaření a smažení mívají v Makru), bageta.

  7. 7

    Pečené kuřecí maso, gallo pinto, pečená posekaná rajčata se zázvorem a česnekem.

  8. 8

    Gallo pinto s kroužkama opečené cibulky a orestovanými plátky česneku.

    Gallo pinto (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

slavka2012
Zaujimave, exoticke a krasne naaranzovane jedlo. V zaverecnej casti ma zaujala zmienka o pecenych rajcinach s cesnakom a zazvorom. Ako sa pripravuju?
mijaita
@slavka2012 nadrobno pokrájej rajčata, nastrouhej kousek zázvoru a dej na trošku oleje na chvilku a pak do toho dej posekaný česnek a petrželku. Také to můžeš udělat obráceně. Opeč plátky česneku a pak do toho přidej to nadrobno pokrájené větší rajče a strouhni zázvor. Podus 2 min, osol a posypej petrželkou. Ke gallo pinto je výrazně dobré.
jarunka
Cierne fazule mame velmi radi a ryzu tiez, urcite vyskusam. S ciernou fazulou sme sa zoznamili pred rokmi na dovolenkach, a od vtedy ju varim.
marianne
Pre mna ako stvorene,akurat mam namocenu fazulu,ale tmavohnedu...spravim z nej.Ciernu fazulu poznam,bola velmi drobnucka,este mensia ako mas na obrazku,kupovala som ju v UK,ked som ku varila voda z nej bola naozaj uplne cierna.Na Slovensku som ju este nevidela.Mozno niekde na webe bude na predaj,popozeram.Taketo jedla zboznujem.
evusik
takéto recepty sa mi veľmi páčia, netradičné, jednoduché a efektné :-)
mijaita
@marianne vyfotila jsem ti fazolky, ktere pouzivam. Ma je v Praze snad kazdy vietnamsky kramek. Zdaji se mi dost male, trochu nabraly varenim. Mensi neznam. A voda opravdu byla jako inkoust :-)


mijaita
@tornadolue ja je koupila v Vietnamcu, tuhle maji ve zdrave vyzive. Je to jedno, vsechny jsou dobre a ze vsech je uplne cerna voda!
tornadolue
To je fakt :) Akurat mna nakup u Vietnamcov uplne poplietol, kupilla som tam raz cierne fazulky a az doma som zistila, ze je to prelozene ako cierna soja. Ani som nevedela, ze nieco take existuje.
helca103
Zaujal ma bod č.7 - vypadá to veľmi dobre, čiernu fazuľu mám kúpenú idem ju rovno namočiť a ráno uvarím.
helca103
@mijaita uvarené, zjedené a úplne stačí tá fazuľa s ryžou. Je to veľmi sýte a varianta č.7 je mňam. Trochu netradičné ale naozaj chutné jedlo.
marianna76
hm, i ja skúsim, ale dám tmavo fialovo hnedú... takú mám svoju. Aj som chcela čiernu... , ale možno na rok - ak vyrastie. Dík za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia