Francúzske zemiaky

matus113 - fotkamatus113, 18. novembra 2009
Francúzske zemiaky
Foto: Matus113

Na slovensku veľmi obľúbený až tradičný recept.

4-5
porcie
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
3 ks
2 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvaríme v šupke a potom ošúpeme. Na dno zapekacej misy dáme maslo a nakrájame prvú vrstvu zemiakov na kolieska, osolíme, pridáme rascu.

  2. 2

    Dáme osmažiť cibuľku do zlatista a pridáme na kolieska nakrájanú klobásku - opražíme a dáme na zemiaky. Pridáme na tvrdo uvarené vajíčko, ktoré pretlačíme na krúžky. Rovnako urobíme druhú vrstvu. Zalejeme smotanou a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov.

  3. 3

    Pečieme cca 40 - 45 min a posledných 5 minút necháme vrchnú vrstvu zapiecť.

Diskusia k receptu

Vymazať
mrkvachren
Vyskúšala som, boli super, len som dala viac zemiakov vzhľadom na našu veľkú rodinu a strúhaný syr medzi každú vrstvu zemiakov, cibule, klobásy...matus113 - super recept:)
Vymazať
bugi
Ja robím francúzske zemiaky zo surových,na kolieska nakrájaných zemiakov,plech prikryjem alobalom.Zemiaky sú úplne iné ako z uvarených.Ďalší postup je taký istý.Ja som to tiež robiavala z uvarených v šupke,ale to sa nedá porovnať.Vyskúšajte a vychutnáte si ten rozdiel.Dobrú chuť!
Vymazať
zenista
Francúzske zemiaky sú vynikajúce, ale to čo opisujete, je len Vaša predstava. Ak sa mení originálny recept, zmeňte aj názov. Tieto kuchárske výmysli ničia jeho originalitu a potom netreba používať kuchársku knihu a variť len podľa fantázie.
Vymazať
marci
Ja robievam franc.zemiaky v remoske a celkom nakoniec davam rozslahana vejce so smotanou alebo s mliekom,aby sa mi perfektne zapiekli a"nespadli mi az na "dno".Syr struham az na tanieri+pokvapkam chilli sauce.
Vymazať
zamagurcanka
Ja tiez robim francuzske zemiaky zo surovych zemiakov,ale davam uvarene udene maso,vajicka a cibulu.Vyskusajte a uvidite,ake su chutne.Manzel ich miluje viac ako mna
Vymazať
verka1
Iný kraj iný mrav, iná kuchyňa ....
Ja robím z varených zemiakov, dávam točenú, vajce varené a papriku zelenú. Cibuľu nie. Zalievam smotanou s vajkom. Na vrch dám údenú slaninku a maslo. Nesmú byť suché. Spodok pekáča vymastím.
Vymazať
helenka222
Ja robim francúzske zemiaky tak, že dám vrstvu zemiakov surových nakrájaných na spodok nádoby, na to poukladám vrstvu točenej slovenskej salámy,nie klobásu lebo to je potom moc mastné, potom vrstvu vajíčka nakrájaného na kolieska , každú vrstvu osolím, okorením a opaprikovým a zalejem kyslou smotanou vymiešanou s vajíčkani a zalejem skoro nakoniec.Už keď to je skoro hotové nastúham navrch nahrubo syr eidam je to takto veľmi dobré prajem dobrú chuť.
Vymazať
gardave
Takže sa pridám aj ja. Ja robím francúzske zemiaky z varených, ale vyskúšam aj zo surových. Postup ten istý ako všetci, zemiaky, klobása, vajíčka ale na konci sa trošku odlišujem. Zalievam to smotanou, v ktorej rozmiešam vajíčka a Kotanyi (tak sa to píše?) korenie na francúzske zemiaky. Pred dopečením pridám nastrúhaný syr a na svete je plná misa do zlata zapečených zemiakov.
Vymazať
danap
Pridam aj ja svoj recept: surove zemiaky, klobaska, uvarene vajcia, kylsa uhorka - pruzky, cibula - kolieska, surove zemiaky. Zemiaky posolim, pokorenim a polejem smotanou, suuuu vynikajuuuce ☺☺☺
Vymazať
slowan
Je to moje obľúbené a veľmi úspešné jedlo. Nedávam tam žiadnu zeleninu, ale veľa prísad. Domnievam sa, že zemiaky sú tým lepšie, čím viac ich je. Môj recept na hostinu: zemiaky v šupe na maslom vymastený pekáč ako prvá vrstva, potom uvarené vajcia, 2-3 druhy syra (čím starší a tvrdší, tým lepší), šunka, 2-3 druhy klobásy (čabajka, aj mäkká), mäkký salám ako druhá vrstva, smotana ako tretia, potom znovu zemiaky, prílohy, smotana a navrch ešte jedny zemiaky. Navrch trochu masla a do trúby ca na hodinu (kôra musí byť pekne hnedá). Skúste, neoľutujete investíciu!
1x manu
Vymazať
sjuz
ja tiež robievam inak, postupne som si vypracovala náš oblúbený recept :) - ale bez vajec a klobásy. namisto toho dávam na maličké kocky na cibuli opraženú točenú, a zalievam acidkom, v ktorom som rozmiešala vajce a strúhaný syr. Zemiaky varené v šupke, pokrájané na tenulinké plátky :)
Vymazať
milka2209
Ahojte, ja tiez rada varim toto jedlo, prave sa mi na zajtra varia zemiaky. Skusala som aj zo surovych, zial, nie vsetky sa rovnako prepiekli. Zemiaky osupem, uprazim na kolieska cibulku, dno misy vymastim, dam vrstvu nakrajanych zemiakov, trosku osolim, vegetou posypem, dam vrstvu udeneho, uprazenu cibulku,vrstvu, vajicok, posypem postruhanym syrom. Vsetko opakujem tak, aby zemiaky boli poslednou vrstvou. V smotane rozslaham vajicka, vsetko zalejem,posypem postruhanym syrom, prikryjem a dam do rury zapiect. Na pekny zlatisty povrch nadobu odokryjem a dopekam dalsich asi 10-15 minut. Dobru chut zelam!
Vymazať
valentino
Ja ich robím takto: na dno pekáča dám na kolieska nakrájané surové zemiaky, na to vrstvu na kocky nakrájanej údeniny / klobása,špekáčky, proste čo nájdem v chladničke/ pokiaľ mám doma tak ster. šampiňóny, na to ster. kukuricu, alebo ster. fazuľu v slanom náleve. Na vrch opäť surové na kolieska pokrájane zemiaky. rozhabarkujem 5-6 vajcia v mlieku s koreninami. Všetko tým zalejem aby bolo takmer zakryté a dám do vyhriatej rúry zapiecť. Mlieko sa odparuje a je to hotové ak vrchná vrstva zemiakov je mäkká.- Šampiňóny, kukuricu, alebo fazuľu dávam bez nálevu
Vymazať
valentino
Dcéra žije vo Francúzsku a tam pod týmto názvom- francúzske zemiaky nepoznajú. Sú to zapekané zemiaky. tento názov sa udomácnil na Slovensku a v Čechách, ale to nič, na názve nezáleží hlavne že je to veľmi hutné jedlo
Vymazať
evanaaa
Valentino, nielen chutné, ale aj hutné, aj keď v niektorých prípadoch sa už o originálnom recepte hovoriť nedá. A je pravda, ako píšeš, recept s Francie nepochádza, tak ako aj napr. španielske vtáčky nie sú zo Śpanieska , ruské vajcia z Ruska ,atď.
Vymazať
8iwushqa1
bože vy máte problémy :)..francúzske zemiaky sú dobré či sa robia tak alebo inak..každý má svój recept a robí to po´dĺa seba..
Vymazať
evicka63
Ja ich robím teraz "po novom" a rodine chutia viacej ako tieto. Suroviny sú uvarené zemiaky v šupke pretlačené cez krájač na zemiaky ako na zemiakový šalát k tomu všetky suroviny nakrájané na kocky dobre premiešané dané na vymastený pekáč zapiecť. Zalievam kyslou smotanou s vajciami. Na tanieri si už každý sám dozbobí.
Vymazať
gitka2
ja robím ako @evicka63 , ale tú nakrájanú masu zamiešam aj so smotanou a vajíčkami a tak dám na pekáč.

to či sú zemiaky francúzke alebo aké nie je podstatné, ale voľakedy sme im hovorili prekladané alebo skladané nie?
Vymazať
grandma
Francúzke zemiaky zo surových zemiakov vôbec nie sú dobré a sú hlavne úplne iné. Originál je - zemiaky vajcia cibuľa a k l o b á s k a. Žiadna točená ani údené mäso, paprika a zalievané smotana s vajcom.
Vymazať
kata50
Súhlasím s @evicka63 a @gitka2. Varené zemiaky sa takto lepšie premiešajú s koreninami a sú chutnejšie. Ako sa to potom bude volať...nepodstatné. Len nech je to chutné. :-))
Vymazať
hubata
hehe, koľko chutí toľko francúzskych zemiakov. Ale všetci sme zajedno: sú výbornééé !!! Taký mladý a tak dobre varí .....
Vymazať
arasidka
panenko skákavá, jak minaret v Turecku, to tu ani ja nič nebudem mať? Ja som chcela k tým francúzakom niečo napísať. Od mojej mamy som sa naučila jeden dobrý nápad. Jedná sa o to, že keď pripravujem plech, dobre ho omastím a tak, ako sa posýpa plech na koláče múkou, ja použijem štedrú dávku strúhanky, a potom ukladám zemiaky, keď ich mám už hotové, tak ich posypem zase strúhankou a dobre pokvapkám masťou, alebo olejom a jemnučko posolím. Tým pádom sa to dobre zapečie, a je vrch príjemne chrumkavý, a spodná časť zo strúhanky vsaje do seba všetko mastné a dobre sa tiež prepečie - a nech si hovorí čo chce kto chce o zdravej strave - já mám ten spodok najradšej.
Vymazať
certovknaz
Tiez som toho nazoru,ze kazdyma ten svoj recept a treba ho respektovat!ja medziriadky davam na tenko nakrajany cesnak a klobasu kohut(je to uz zvyk)uplne hore polozim syr nivu a nalejem smotanu,ktoru posypem gyrosovym korenim.Neviem,ci niekto niekedy protestoval :))
Vymazať
certovknaz
Tiez som toho nazoru,ze kazdyma ten svoj recept a treba ho respektovat!ja medziriadky davam na tenko nakrajany cesnak a klobasu kohut(je to uz zvyk)uplne hore polozim syr nivu a nalejem smotanu,ktoru posypem gyrosovym korenim.Neviem,ci niekto niekedy protestoval :))
Vymazať
pedrolevice
...dnes som aj Ja skusil ukuchtit tuto špecialitu. Dodrb@l som to ako sa len dalo. Myslel som, že to ovládam na 1ku, ale... Zemiaky polosurove, bez soli, bez korenia, mal so pripravenu aj cibulu a zabudol som ju tam dat. Dal som aj fajn 2 smotany nech to neni suche, len som do nej zabudol rozšlahat vajce. Konečný výsledok keby som sa sam ohodnotil: od 1 do 10,,, asi tak 4. Najlepšie je, že som sa sem pozrel až ked už bolo po všetkom...
Vymazať
modrykamen
Aké problémy?! Táto "VARECHA" je dobrá práve na to, aby človek dostál inšpiráciu a potom sa do sýtosti vybláznil podľa svojej chuti, rodinnej alebo regionálnej tradície. Napr. miesto klobásky nakrájať mrkvičku. Tak či tak, sú to prekladané zapečené zemiaky na slovenský spôsob. Vo francúzsku som ich jedol ako prílohu( napr. ku pečenej kačke) a boli to varené zemiaky preliate smotanou zmiešanou s vajíčkami. Samozrejme zapečené v rúre.
Vymazať
mysljenka
maminka ich robi zo surovych zemiakov, mne vsak ovela viac chutia z varenych..v supke :) nehovoriac o tom, ze moje pokusy vzdy dopadli tak, ze som mala tie zemiaky v strede surove a takto je to istota :) dakujem za recept a komentare..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia