Formičková čokoláda

anina43 - bez fotkyanina43, 1. decembra 2010

Pri prehŕňaní receptov na vianočné dobroty, prišiel mi pod ruku i recept na formičkovú čokoládu. Kedysi nám rodičia nemohli na stromček zavesiť čokoládovú kolekciu Zobraziť celý popisPri prehŕňaní receptov na vianočné dobroty, prišiel mi pod ruku i recept na formičkovú čokoládu. Kedysi nám rodičia nemohli na stromček zavesiť čokoládovú kolekciu alebo salonky a tak ich vyrábali doma a my deti sme sa na predvianočný čas veľmi tešili. Od vtedy sa vylepšili aj recepty na pripravu a tak jeden z nich prikladám

Suroviny

250 gr
350 gr
3 lyžice
2 lyžice
100 gr, nasekané
1 balíček
1 lyžica




Postup

  1. 1

    nad parou rozpustíme tuk, pridáme cukor, keď je zmes prehriata, pridáme kakao. Po odstavení z pary pridáme maizenu a miešame, kým hmota nedostane lesk. Nakoniec pridáme oriešky /orechy, mandle - čo máme /, vanilkový cukor a rum. Lejeme do formičiek, ktoré nemastíme a keď vychladne, čokoládu vyklopíme Čokoládu môžeme položiť na tanier alebo i zavesiť na stromček.Tento vynovený recept som získala z novín PRAVDA.

Diskusia k receptu

janazjarku
Skvelý nápad ! Aj naša mamka nám vyrábala čoko kolekcie a keďže nikto nemal rád fondánové salonky /však iné neboli/ tak sme si vyrábali salńky tak, že sme balili "štolverky" :-) najčastejšie Sisi, ktoré nám chutili a tak za pár dní sa na stročeku už len hompáľali prázdne papieriky :-D Idem hľadať tie formičky na čokoládky isto niekde budú .
jatanika
takéto čokoládky robieva moja mamka - predtým nám deťom, teraz vnúčatám...... je to taká trošku iná "čokoláda"...chutí nám... a možno hlavne preto, že je len raz do roka, na Vianoce....
babi
Ja si to tiež pamätám z detských čias, keď po vojne neboli kolekcie, tak sme to doma vylievali do špecialných formíčiek a potom prepichli teplou ihlou, navliekli šňúrku a vešali na stromček
evas13
Aj ja si to pamätám z detstva a moje sestry to robievajú aj teraz. Je to veľmi dobručké, naši to robia z vlažský orechov. Priznám sa, že mi toviac chutí z lieskových.
marianne69
No, chut tej cokoladky si pamatam aj to, ze bol v tvare motyla,zabaleny v staniole,len neviem odkial:-)))som rada,ze receptik je tu.(KK)
sovka62
Veru, aj u nás sa robili, na prípravu sa používal BB puding, taký ten drsnejší ako je teraz a bolo ho v tej čokoláde aj cítiť.
baboja
My robievame podobnu,len bez orechov a zo susenym mliekom.Len sa tak rozplyva na jazyku.Bez"sunarky nie su vianoce".Vzdy s detmi cakame,kedy bude mrznut.Je to uz taky nas ritual.
duschko
Podobnu vianocnu cokoladu robime tesne pred vianocami. Aj ked nas doma nie je vela, na Silvestra musi byt znova navarena, lebo vianocna cokolada chuti najlepsie. Formicky sme zdedili este od mamky. Vzdy dobre sluzia.
remcula
Já takto upravenou čokoládu naleju na tác vypláchnutý vodou a nasypu na něj ořechy. Po vyklopení si nalámu kusy a nevím proč, každý mi říká, že je to lepší, jak z formiček. Nevím, proč, ale z formiček, které se mi na čokoládu nejvíc líbí, takové ty květinky, se mi to strašně špatně vyklápí. nechávám si takové ty formy z bonboniér a nalévám čokoládu do nich a pak balím do barevného alobalu.
ejta
Ja má m tiež formičky ešte po mojej babičke a vôňa tejto čokolády mi vždy spoľahlivo evokuje Vianoce. Ale tiež ju robíme aj so sušeným mliekom.
cchikung
Ano so sušeným liekom nie je taká mastná,je lahodnejšia.My sme ju robievali vo vaničke plnej snehu.Hneď nám to aj mrzlo pred očami.Bolo to krásne,lebo sa to robilo len na Vianoce.Horšie ak nenapadol sneh.Trochu čara ubudlo.
sbsgabi
Ahojte baby tak napíšte recept vyskúšame deti budú mať radosť a neviete niekto recept na domáce opekance a kedy ich môžem robiť či už aj skôr ?Inak určite ten recept vyskúšam ste milé dakujem
dorisa
Poznám,moja, a niekedy sme to nalievali do obalov z bombonier!? zda sa mi.
mariaklara
Ukladám si rcp, náhodou nevieš rcp na bonbóny doma robené do silikónovej formičky? Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia