Fondue bourguignonne-Topené burgundské mäso
Autor receptu: cokomilka
Potrebujeme set na fondue. Je to liehový varič s podstavcom, nerezová alebo medená hlbšia panvička, pevný lieh a asi šesť vidličiek na dlhej rúčke. Bežne ich predávajú v domácich potrebách. Taktiež si dajme na stôl obrus, ktorého nám nebude ľúto...
30 minút príprava |
1/2 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si roštenku, ktorá je na toto jedlo ideálna. Mala by byť odležaná celkom. Nakrájame ju na kocky so stranou asi 1,5 cm. Pokvapkáme olejom a uložíme aspoň hodinu pred konzumáciou do chladničky.
Do mištičiek pripravíme omáčky, šaláty. Do stredu stola umiestnime panvicu na fondue. Zapálime lieh v liehovom variči a na stojan položíme panvičku s piatimi decami oleja. Pomaly ho zohrievame.
- Keď olej bublinkuje ale nedymí, môžeme si začať dlhými vidličkami, ktoré sú farebne odlíšené, hádzať kocky mäsa do oleja. Počkáme, kým mäso nezbelie a vyberieme ho vidličkou, necháme odpariť a máčame si ho do omáčok, zajedáme chlebom, zeleninou a zapíjame vínom.
- Takto môžeme "fonduovať" i iné druhy mäsa, najvhodnejšie sú kuracie a rybie. Skúšali sme sviečkovicu, no tá bola príliš tvrdá.