Foto: figovnik
www.figovnik.com
príprava
Postup
-
1
Možno aj Vy ste si už všimli, že v obchodoch sa už dá kúpiť fondánová hmota hotová a to od Dr. Oetkera. Tak som si aj ja myslela, že si ju predsa nemusím vyrábať, ale si to uľahčím a kúpim hotovú. Bohužiaľ, toto nevyšlo, nakoľko táto masa je asi skôr určená na poťahovanie torty, modelovanie figúriek a iné. Práve preto asi nereagovala najlepšie na to keď som ju zohriala, zhustla, vytvorili sa v nej hrčky a nedalo sa s ňou pracovať. Spravila som si z neho dopredu aj viac, keďže chystám aj viac tekutých alkoholových reptov, no k tomuto na jednu formu vystačí aj 1/4 z receptu. Takže recept na tú dobrú ( ktorú potrebujeme v tomto prípade ) fondánovú masu:
- 2
Cukor a vodu dám do hrnca a začnem zohrievať, hneď môžem pridať aj glukózu. S lyžičkou (nie s vareškou), celý čas miešam. Potrebujem dosiahnúť 115 °C, čo si kontrolujem s teplomerom !!! Pri takejto teplote je sirup takmer priezračný. Potom dám dole z ohňa a snažím sa vychladiť hmotu na 40 °C, dosiahnem to neustálim miešaním, prípadne môžem hrniec položiť do misy so studenou vodou. Pri chladnutí sa hmota bude meniť na bielu a bude sa čím ďalej, tým ťažšie miešať.
- 3
Hmotu máme potom hotovú a môžeme si ju dať do uzatvárateľnej misky. V pôvodnom recepte sa píše, že vzhľadom na to, že hmota obsahuje len, vodu a cukor, tak by zrejme mohla mať aj dosť vysokú trvanlivosť, podľa môjho názoru to nenaťahujme viac ako na 2-3 mesiace…a vlastne za toľko ju aj do praliniek aj minieme..aspoň ja určite :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu