Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč

slavka2012Slavka2012, 53 ročná žena, 17. marca 2013 6:58
Ďalšie jej recepty »

I keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa receptu z kuchárskej knihy Marie Lurdes Modesto: A cozinha tradicional portuguesa, v predstihu. Na Veľkú noc sa tradične robí v celom Portugalsku, existujú však rôzne regionálne varianty: naslano s kúskami šunky zapracovanej do cesta, alebo nasladko, dochutený škoricou, anízom a pomarančovou šťavou, ktorá cestu navyše dodá krásnu žltú farbu. V oboch verziách sú zapečené varené vajcia, symbol Veľkej noci.

12
porcií
120 min
príprava
60 - 65 min
na 180, 160 °C

Suroviny

900 g
180 g
42 g
2 dl
cca 1,8 dl z 2 kusov
125 g
4 ks surové
1 ČL plná
1 ČL plná
2 PL
3 ks uvarené
 štipka

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 1
  2. 2

    Vo vlažnom mlieku rozpustíme 2 kocky cukru, pridáme kvasnice a necháme ich nabobtnať. Medzitým v nádobe, kde budeme cesto miesiť, zmiešame múku, cukor, škoricu, aníz, 3 surové vajíčka, mlieko, pomarnčovú šťavu, rozpustené maslo a štipku soli.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kvások a všetko spolu zmiešame. Cesto miesime 20 minút. Môžeme miesiť šľahačom s príslušnými nástavcami alebo v pekárničke. Ja som cesto miesila ručne, pretože ma táto činnosť i kontakt s meniacim sa voňavým cestom už od detstva fascinuje.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny. Kým cesto kysne, uvaríme tri vajcia na polotvrdo, ja som ich nechala variť 6 minút. Ríbezľový džem rozriedime prevarenou vodou v pomere 1:1.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ak sa lepí miesime ho na doske až kým sa neprestane lepiť na prsty.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta odoberieme približne jednu tretinu a zo zvyšku vytvarujeme bochník, ktorý premiestnime na papierom vyložený plech.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 6
  7. 7

    Do stredu bochníka umiestnime tri varené vajcia a celý bochník dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 7
  8. 8

    Zvyšné cesto rozdelíme na 8 približne rovnakých častí a tie rukami vyformujeme do tvaru šúľkov, dlhých približne 20cm.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 8
  9. 9

    Šúľky cesta najskôr obtočíme okolo vajíčok.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 9
  10. 10

    Potom jednotlivé šúľky ukladáme priečne cez koláč, aj ponad vajcia, takže dostaneme tvar akejsi kvetinky či hviezdičky. Okraje šúľkov pozasúvame pod bochník a celý koláč ešte raz potrieme rozšľahaným vajcom.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 10
  11. 11

    Chvíľu necháme koláč na plechu podkysnúť a potom ho pečieme vo vyhriatej rúre - ja som použila teplovzdušnú - najskôr pri 180°C približne 20 minút, a keď začne dostávať farbu, teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte asi 45 minút. Ak sa nám zdá, že zvrchu prirýchlo tmavne, môžeme ho v rúre prikryť papierom.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 11
  12. 12

    Po vytiahnutí z rúry ešte zahorúca koláč potrieme glazúrou, ktorú sme si pripravili zriedením ríbezľového džemu.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 12
  13. 13

    Koláč tak dostane krásny lesk.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 13
  14. 14

    Tradične sa zdobí kuriatkami alebo vajíčkami z mandlí obalených v cukre. Ja som ho ozdobila kuriatkami. Koláč je veľmi jemný, voňavý a vo vnútri nádherne žltý.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 14
  15. 15

    Krájame ho aj cez vajíčka, ktoré vytvoria vo vnútri zaujímavú dekoráciu. Môžeme ho konzumovať len tak, nasucho, alebo potrený džemom či medom. Je to naozaj lahôdka a som si istá, že na Veľkú noc ho upečiem opäť.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist