Foto: elysa
Kompromis- jeden chce kakaový koláč, druhý s jahodami, tak som upiekla dvojfarebnú bublaninu s čerstvými jahodami a časť bielej múky som nahradila múkou ovsennou Zobraziť celý popisKompromis- jeden chce kakaový koláč, druhý s jahodami, tak som upiekla dvojfarebnú bublaninu s čerstvými jahodami a časť bielej múky som nahradila múkou ovsennou a múkou hladkou ražnou celozrnnou. Bála som sa, že koláč bude suchý a hutný, ale obavy boli zbytočné. Bublanina je vláčna a šťavnatá.
príprava
na 180 °C
Suroviny
6 ks |
|
250 g |
|
1 PL |
|
1 dcl |
|
1 dcl |
|
300 g |
|
1,5 PL |
|
1 ks |
|
|
|
na vymastenie plechu |
|
na posypanie plechu |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Namiesto 300 g čistej polohrubej múky som použila 50g múky ovsennej, 150 g ražnej celozrnnej múky hladkej a 100g polohrubej múky.
-
2
Bielky vyšľaháme zo štipkou soli na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor s vanilkovým cukrom.
-
3
Pridáme žĺtka a dobre prešľaháme.
-
4
Všľaháme olej a vodu.
-
5
Na sitku umyjeme jahody aj s lístkami a necháme stiecť. Očistíme ich od lístkov a pokrájame na štvrtinky.
-
6
Plech- 29x38cm vymažeme a vysypeme múkou.
-
7
Preosiate múky zmiešame spolu a pridáme k nim PDP. Vmiešame na malých otáčkach do pripraveného cesta. Cesto sa mi zdalo dosť husté- bolo to inými múkami, tak som pridala asi 0,5 dcl vlažnej vody.
-
8
Polovicu cesta vylejeme na pripravený plech.
-
9
Do druhej polovice vmiešame preosiate kakao.
-
10
Lyžicou dávame kôpky tmavého cesta na bledé cesto.
-
11
Poukladáme jahody, bolo ich asi cca 500 g.
-
12
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na približne 20 minút, keď sa oddeľuje cesto od plechu a špáradlo v strede je suché, koláč je hotový. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Bublanina sa vydarila. Bola chutná, nadýchaná, šťavnatá. Recept dobrý, rýchla príprava. Dnes som ju upiekla znova. Na návšteve bola neter chutila jej, dala som jej recept.