Zelma cesto

mracik9 - fotkamracik9, 25. novembra 2012
Zelma cesto
Foto: mracik9

Keď som rozmýšľala čo upečiem na víkend dobručké, prišiel mi pod ruku zošit mojej tety. Jeho vek nedokážem odhadnúť, ale takých šesťdesiat určite má. Zobraziť celý popisKeď som rozmýšľala čo upečiem na víkend dobručké, prišiel mi pod ruku zošit mojej tety. Jeho vek nedokážem odhadnúť, ale takých šesťdesiat určite má. A tu je jeden z jej receptov,stojí za vyskúšanie. Pripomína mi to marlenku.

20
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
150 g
100 g
1 ks
1 ks
1 ks
7 PL
štipka
plnka:
150 g
3 dcl
4 dcl
120 g
250 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto:múku,cukor,vanilkový cukor,maslo,vajíčko,štipku soli, prášok do pečiva a mlieko.Všetko spolu spracujeme a odložíme na hodinku vo fólii do chladu.

    Zelma cesto - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si pripravíme krém: zo 150g cukru si upálime na karamel,ktorý zalejeme 3dcl kávy,trošku povaríme pokiaľ sa nerozpustí,necháme vychladiť.Z 4dcl mlieka a 12 dkg múky uvaríme kašu do ktorej prilejeme kávovú zmes vyšľaháme a postupne maslo.

    Zelma cesto - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na 4 časti,vyvaľkáme na tenko a pečieme na obrátenom plechu.Každé cesto natrieme krémom aj vrch koláča,krájame až na druhý deň,keď zmäkne.Ja som to nevydržala a odkrojila som si asi po troch hodinách,bol dobručký.

Diskusia k receptu

anka22
tento určite upečiem presne takéto su najlepšie, menej krémové a ten karamelový krém bude super, može byt aj na vianoce
sovka62
Taký kávovo-karamelový koláčik inak ako dobre chutiť nemôže. Mám rada takéto skladané, dobre sa krájajú, pekne vyzerajú a skvele chutia.
Určite vyskúšam.
ancicka
Tie staré recepty ma nikdy nesklamali a tento je tiež taký.Možno že je to predchodca marlenky ,čo vieš!?klk
ola111
Musí byť veľmi dobrý,aj ja mám rada takéto...
marijanka712
super koláčik tiež mám rada takéto menej krémové zákusky a ktoré aj trocha vydržia a čim dlhšie stoja tým sú lepšie .. isto vyskúšam dievčatá kto môže nech potvára staré truhlice a povyberá tie staré osvedčené receptíky nech ich trochu vynovím a uložíme pre budúce generácie ... ja takú možnosť nemám po starej mamke mi nič neostalo zomrela ešte ked som bola celkom mala a na jej koláče si ani nepamätám... ale rada si osvojím tie vaše
mracik9
Ďakujem za komentáre,ale kto nevyskúša,ten nezistí aký je dobručký,mám ich v tom zošite veľa,tak som sa rozhodla že sa s vami podelím,postupne.
marta09
vyzerá vynikajúco tento koláč, teším sa na ďalšie zo zošita, niet nad tie staré recepty našich starých mám
sonulienka
tak ako píšu ostatné varecháčky musí to byť vyborný koláčik uložila som si ho.
dogagador
vyzera velmi zaujimavo, aj ked ja na maslove plnky nie som, tato ma dost laka...
mracik9
surincicka,kašu si uvaríš,pridáš kávovu zmes a vychladíš,potom až pridáš maslo do chladeného na izbovú teplotu,dúfam že sa podarí :))
surincicka
@mracik9 , najskôr som robila potom som sa pýtala :D a práve preto že som všetko nechala vychladiť a plnka sa mi sekla... :D
s vyvaľkaním platov som mala tiež problém ale cez to všetko sa oplatilo boli naozaj výborné! ďakujem za recept
mracik9
surincicka,tak to stáva aj mne,že najprv urobím a potom nadávam,no hlavne že vám chutil,na budúce to bude lepšie :))
elysa
@mracik9 aj u mňa prišli na rad Tvoje rezy- ja som krém robila naopak, upálila cukor na karamel, zaliala ešte horúcou kávou, rozpustila a hneď som vmiešala múku s mliekom a uvarila hustú kašu... vychladila a všľahala maslo- krém je výborný, cesto som nechladila, hneď som vygúlala pláty- pekne som ich orezala podľa šablóny,čo som si urobila na marlenku, všetko sa mi dobre robilo, orezky som tiež upiekla na vrchné postrúhanie, hrdá sama na sa seba ako mi to ide... najkrajší plát som odložila bokom- pôjde na vrch a plnila a plnila a postrúhala orezky ako na marlenku, no čistá krása- potom sa otočím a ten krásny plát na vrch trónil na plechu odložený na sporáku :)...no čo už- polámala som ho do dózy a do nejakého pečenia ho upracem... ale teraz k rezom- sú výborné- podobné marlenke- a pre niekoho veľmi podstatné oveľa lacnejšie- foto pošlem cez redakciu a prajem krásny víkend...

mracik9
elysa,krásne sa Ti vydaril,ten posledný kus cesta pozerám,že tam vôbec nechýba,aj ten postup si si prispôsobila,ako ja hovorím,na svoju ruku.Staré kuchárky nemali toľko možnosti ako terajšie a aj tak vedeli vykúzliť dobrotu.Som veľmi rada,že chutil,ďakujem,aj Tebe krásny víkend :))
1x elysa
mracik9
zuzanka1367,krásny je a určite aj chutný,ja som sa snažila, aby bol presne podľa receptu mojej tety,ale šikovnice si pomôžu,pekné sviatky :))
monty469
@Mr áčik9 tento koláčik sa mi veľmi páči,musí byť super určite ho upečiem.Také ja ľúbim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia