Feniklové rizoto s krevetami

sisok - fotkasisok, 9. júna 2013
Feniklové rizoto s krevetami
Foto: sisok

Kúpila som fenikel a nevedela čo s ním. Ale tieto talianské jedlá majú tú výhodu, že s nimi môžme vyskúšať rôzne ingrediencie. Tak ako Zobraziť celý popisKúpila som fenikel a nevedela čo s ním. Ale tieto talianské jedlá majú tú výhodu, že s nimi môžme vyskúšať rôzne ingrediencie. Tak ako na pizzu môžete dať ingrediencie od výmyslu svete (v rámci chutí), tak aj rizoto môžme spraviť s 1000 ingredienciami. To mi vyhovovalo, aj môjmu feniklu :)

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 - 400 g
1 ks
1 ks
1 l
100 ml
podľa chuti
20 g




Postup

  1. 1

    Feniklové rizoto je naozaj, naozaj jednoduché. Cibuľu a fenikel si nakrájame nadrobno a opražíme na troške oleja. Keď je cibuľka transparentná, pridáme ryžu na rizoto a necháme pražiť také 2 minútky. Miešame.

  2. 2

    Ryžu podlejeme bielym vínom a necháme nech sa celé odparí. Keď sa víno celé odparilo, podlejeme jednou naberačkou rybacieho vývaru (alebo bisque z kreviet) a poriadne, odspodku premiešame. Správne rizoto sa má variť cca 16 minút a má sa pravidelne podlievať. Ak to celé naraz zalejete bujónom a použijete klasickú ryžu, dostanete iba varenú ryžu a nie rizoto :) Pravidelne podlievame, počkáme kých sa vyparí a podlejeme znova. Miešame poriadne odspodku.

  3. 3

    Kým sa nám rizoto uvarí, pripravíme si krevety. Ak máte čerstvé alebo mrazené krevety, ale aj s hlavou a všetkým, čo k tomu patrí, očistite telo krevetky od hlavy, vyberte miechu, ktorú ma krevetka na chrbte (musíte urobiť zárez pozdlž miechy a vybrať) - táto miecha dodáva horkosť a nechcem vám hovoriť, čo tá miecha obsahuje :) Hlavy si ponecháme - práve z týchto hláv môžme spraviť bujón, ktorým budeme podlievať rizoto.

    Recept na bujón/ bisqu z hláv nájdete tu: http://silviahazirova.blogspot.fr/p/extra-info.html

  4. 4

    Očistené krevety si opečieme z oboch strán na troške masla s olejom a odližíme nabok. Keď je rizoto dovarené a ryža je na skus (alebo podľa vášho gusta), odstavíme a zamiešame maslo.

    Podávame s krevetkami. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

irenaw
včera bolo na TV Paprika veľmi podobné, namiesto cibule pór, už včera som sa rozhodla, že si to uvarím :-)
lusinkab
:-) akurat mam fenikel v chladnicke , prichystany na salat ale z polovice asi urobim tuto pochutku :-)
valeri
Aj na tých krevetách na obrázku si vyberala miechu ? Že vôbec nevidieť stopy po narezaní. Neviem, či by som to ja dokázala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia