Fazuľové struky s kôprom

olinecka - fotkaolinecka, 21. júla 2014
Fazuľové struky s kôprom
Foto: olinecka

Neviem ,aká bude odozva na túto fazuľku,ale v lete si veľmi rada pripravim a potom v zime pochuťka.

50 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby




Postup

  1. 1

    Struky si očistime a pokrájame na menšie kúsky preplachneme vodou a dáme do hlbšej misy variť.Do vody dáme soli podľa uvaženia a varime asi 50-60minút.

  2. 2

    Uvarenu fazuľku scedime a nechame vychladnúť.Kôpor si poriadne umyjeme .

  3. 3

    Vychladnutú fazuľku dávame do mikrotenovych sačkov a pridame tam aj kôpor sačky si poukladame do mrazničky.Vyborne v zime na polievku len sa pridaju zemiaky,vhodne aj na privarok.

Diskusia k receptu

denyany
Aj ja som dnes takto spracovala zelenú fazuľku, ale bez kôpru. Ten mám zamrazený zvlášť. Je to praktické, nezaberie veľa miesta a v zime spestrí jedálniček.:-)
otuska1
Ja tiež dávam struky fazuľky do mrazáku ale nevarím tak dlho, len oblanšírujem a bez kôpru. Potom sa dá na ne dať aj vajíčko /nakrájanú cibuľu nechať zosklovatieť na masti, na to dám fazuľku, osolím, podusím a na to vajíčko - výborné./
1x ilusa
olinecka
@daniela15 ja ju preto dlhšie varim ,že potom už len dam variť zemiak a mam polievku,taky môj polotovar.Pekny dnik!!!'
marta23
To je veľmi dlhá doba varenia fazuľky. Stačí tých 5-8 min. Okrem iného (strata vitamínov a musí z toho byť kaša) je veľká spotreba plynu alebo elektriny na varenie, ked potom, v čase použitia, treba ešte variť aj zemiaky. Dupľovaná spotreba plynu alebo elektriny! Správny hospodár šetrí.
terakota
Ja sa pridám k tomu, čo obľubujem v zime - zelenú fazuľku nakyslo. Mrazenie nepovažujem za najlepší spôsob konzervovania všeobecne.
Je to nákladnejšie, zaberá to miesto v mrazničke iným potravinám, ktoré iným spôsobom sa nedajú konzervovať. A ako to robím ja??
Zelenú mladú fazuľku očistím, narežem na kúsky cca 2-3 cm nasypem do pohára, nasypem do 0,7 pol KL kamennej alebo morskej soli, zalejem prevarenou vodou, pridám štipku kyseliny salicilovej, zavíčkujem a 10 min. steriluizujem. Pozor, nevarím iba sterilizujem pri 80 +- 3°C. Nechám pomaly vychladnúť a odložím do tmavej špajzky.
Fazuľka ostane krásne chrumkavá a použiteľná na rôznu prípravu.
Dobrú chuť.
izabella929
tiež nerada mrazím fazuľky...zaváram aj hrášok, tekvice,šťaveľ, šalát proste všetko čo mi počas roka poskytne záhrada...ale ...každý si robí tak, ako to má zaužívané a rád...
olinecka
@terakota ,foto ukazuje ,že fazuľky su cele po uvareni.@marta23 pri varení sa neda pozerť na spotrebu plynu elektriny.A neviem ,aké riešenie!!!!!
mezi
Predvariť a zamraziť bez soli. Soliť sa bude olej pri príprave jedla. 3-4 lyžice olivového oleja osoľte, restujte na ňom cibuľu do sklovita, potom veľmi krátko nasekané 4 strúčiky cesnaku, len kým zavonia, aby nezhnedol, nezhorkol. Hneď pridajte mrazenú fazuľku cca 500g a cca 1 dcl vody. Duste do polomäkka, cca 15 min. Výborné hlavné jedlo. Polovicu zjedzte na veceru, druhú si zabaľte na druhý deň do práce. By the way silne tukyspaľujúce. Žiadne zemiaky, žiadna smotana. To už radšej natvrdo varené vajce alebo tvrdý postrúhaný syr.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia