Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky fotorecept

majkas - fotkamajkas, 25. augusta 2010
Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept)
Foto: majkas

Tak tento bezlepkový chlebík je môj No.1:) Piekla som ho už viackrát a vždy sa podaril, vždy rovnako fantastický. Chuťovo je trošku nasladko (sladkosť Zobraziť celý popisTak tento bezlepkový chlebík je môj No.1:) Piekla som ho už viackrát a vždy sa podaril, vždy rovnako fantastický. Chuťovo je trošku nasladko (sladkosť si viete ovplyvniť menšou dávkou medu), konzistenciou pripomína veku alebo vianočku. Cesto je po upečení naozaj mäkkulinké, vôbec sa nedrobí a najlepšie je, že taký ostáva aj na ďalší deň a aj po rozmrazení cez noc, príp. narýchlo v mikrovlnke. Prvýkrát som skúšala z tohto cesta aj bagetky a tiež boli super. Recept je z brožúrky firmy Schär.

14+8
porcií
75 minút
príprava
50/30 minút
na 220/180/190 °C

Suroviny

350 ml
5 g
20/2 g/PL
350 g
20/2 g/PL
12 g




Postup

  1. 1

    Nachystáme a odvážime si potrebné suroviny. Pozor, med nesmie byť zcukrovatelý. Keďže som piekla aj chlebík aj bagetky, robila som to z dvojnásobnej dávky.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si kvások - do mištičky si odlejeme troška z nachystaného množstva vody, vo vode rozmiešame 1 lyžicu medu. Pridáme odvážený kvások, troška premiešame a necháme zakryté nabobtnať.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky nalejeme zvyšnú vodu, pridáme druhú lyžicu medu a olej. Premiešame, aby sa med vo vode rozpustil. Na to nasypeme múku a soľ.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu krátko zamiesime a až tak prilejeme nabobtnaný kvások.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po pridaní kvásku cesto miesime robotom ešte 5 minút. Cesto po vymiesení musí byť hladké.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na chlebík si cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy, povrch uhladíme lyžicou namočenou v studenej vode, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť (30 minút).

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na bagetky si cesto premiestnime na pomúčenú dosku, rukami vyformujeme väčší valec, ktorý si rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z nich potom formujeme malé bagetky.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bagetky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme tiež polhodiny prikryté kysnúť. Ešte pred kysnutím ich môžme tiež prihladiť lyžicou namočnou vo vode, upečené budú mať krásny hladký povrch. Ja som svoje na prvýkrát neprihladila, takže mali po upečení troška drsnejšiu kôrku, ale nabudúce to už určite urobím:)

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto na tento chlebík mi po vykysnutí pekne zdvojnásobilo objem.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bagetky vykysli viac do šírky, takže ich odporúčam formovať skôr užšie a dlhšie. Ale pri pečení vyrástli pekne aj do výšky:)

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Naspodok rúry dáme misu s vodou. Dostatočná vlhkosť v rúre zabezpečí, že chlebík nebude po upečení vysušený. Vykysnutý chlebík dáme piecť do rúry predhriatej na 220st. Po 5 minútach teplotu znížime na 180 st. a pečieme ešte 45 min. Bagetky som piekla spolu s chlebíkom pri 180 stupňoch asi 40 minút. Lepšie však je piecť ich samostatne pri 190 stupňoch asi 30 minút (aj s misou s vodou), budú krajšie ružovejšie a budú mať tenšiu kôrku.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu je vidieť štruktúru upečeného cesta, je naozaj jemnučké ako veka.

    Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

celka
@majkas , Tvůj recept na bezlepkový chléb a bagetky určitě vyzkouším. Určitě také držíš bezlepkovou dietu a tak se těším na Tvoje další recepty.
elisticka
@majkas super to vyzera aj tie bagetky vyskusam ich podla teba krasne si urobila postup si sikulka.ukladam:-)))
tatranka
Krásne vypečený chlebíček aj bagetky na zahryznutie.Celiatici sa určite potešia.
dobizu
@majkas - vďaka za krásny receptík, určite ho najbližšie vyskúšam, už aj ukladám do KK. Hlavne tie bagetky, sú také milé, akurát do ruky :-) Si naša šikovnica! :-)
majkas
dakujem za gratulacie, ani neviete jak sa tesim:) jak mala ked dostane novu hracku:)
majkas
tak dneska som skusala chlebik v novej pekarnicke (kupili mse teraz v akcii z lidlu), upiekol sa strasne vysoky, na celu tu nadobku, takze zvrchu bol taky svetly ale chutovo aj konzistenciou je dobry ako z rury. Este musim vymaknut ten spravny program lebo ten bezlepkovy sa mi zda divne dlhy...
ivusa7
no idem vyskusat tie bagetky drzte mi palce nech sa mi podaria:)
majkas
@ivusa7 tak dufam ze sa podarili, daj vediet:)
ja som si prave na ich pochutnala zo zasob v mrazaku:)
ivusa7
VYBORNE :) podarili sa my ine uz robit nebudem:)dakujem za taketo receptiky:)
silvia68
piekla som ho dnes v pekarničke na dvojhodinovom recepte a nevyšlo to dobre. Mám ETA Siesta , chlebík bol nedopečený, skúsim nabudúce v trúbe.
majkas
@silvia68 skusala som aj ja viackrat piect v pekarnicke, pokial ma program pecenie aspon 60 min tak vzdy stacilo. Ale nestacilo tam len nahadzat suroviny, vzdy trebalo zamiesat kvasok (nemusi kysnut vopred), len drozdie rozmiesat v tej medovej vode a tak vyliat do pekarnicky a upiekol sa pekny. ked som to tam len tak nahadzala tak z toho nic nebolo:)
regina11
Dnes som piekla tento skutočne fantastický chlieb. Perfektná delikatesa.Mäkký, jemný, mňam.
silvia68
dnes som skušala zase a nedopadlo to dobre, prosím ťa koľko tam vlastne ide masla a medu, 20g alebo koľko, neviem z toho predpisu nerozumiem, bagetky skončili ako placky, zvyšok cesta som dala do formičiek to ešte ako tak vyšlo. som nešťastna z toho lebo mam len 2 odkušané recepty a pečiem ich dookola. Chcela som vyskúšať niečo iné
majkas
@silvia68 to mam mrzi ze sa ti stale nepodaril, ja som ho tiez piekla na sviatky v rure a bol vynikajuci. Ja davam 2 lyzice medu (nesmie byt scukrovately) a 2 lyzice oleja. V original recepte bolo uvedene 20g masla a 20g medu, ale nechce sa mi to vazit tak davam tie lyzice. A cesto nie je riedke, vidno to aj na obrazkoch (ale tie znie je uplne tuhe), ak si pomucis dosku pripadne mokrymi rukami sa da pekne tvarovat. a uz len dodavam ze ho peciem na teplovzdusnej funkcii pri uvedenych teplotach, najpr 5min na 220st potom stisim ruru na 180st a peciem este 45min. bagetky staci dat na 190st na 30min.
majkas
tak drzim palce nech sa podari a pochutite si trebars na silvestra na chlebickoch:)
jaricka
chlebik je ozaj fantasticky :) recept, z ktoreho som sa najviac potesila :)
len moj chlebik ma malu chybicku krasy,ze mi vzdy na vrchu praskne. treba ho niecim potret pred pecenim? alebo ako tomu zabranim?
majkas
@jaricka aj mne sem tam praskne, a to vacsinou vtedy ak mi malo pred pecenim vykysol, ked je chladnejsie v izbe a pod. tak bud to riesim tak ze vyhrejem ruruou priestor okolo sporaka a necham kysnut na sporaku, alebo necham kysnut rovno v rure predhriatej na 50st (program pecenia zhora, zdola, nie teplovzdusny! lebo sa ti vysusi), ruru nechas bezat, po vykysnuti len nastavis na tych 200st a pecies. potom ale skus piect troska kratsie o nejakych 10min, resp podla toho ako dlho sa ti rura nahrieva. po cca hodine pecenia aj ked ho das do nevyhriatej rury by mal byt chlebik urcite hotovy:) drzim palce nabuduce!
jozka2
@majkas ,chlebik vyzera uzasne,prave idem odskusat,len ta prosim oprav si mnozstvo masla a medu.Mas tam 20 pl/2 g/aj jedno aj druhe,zrejme ma to byt 2 pl/20 g/,tak to oprav prosim.Vdaka.
jozka2
majkas,je uz pol jedenastej a ja si vychutnavam kusok chlebika malinko tepleho potreteho s maslom,ako u maminky.Dnes som ho urobila a neviem sa dockat rana kedy si z neho s chutou budem ujedat.Je proste fantasticky.Tem med dodal vybornu chut.Chlebik nie je sladky a vrelo mozem odporucit aj neceliatikom.Kto drzi dietu a chce si zajes chlebika.Nemam muku takej znacky aku uvadzas,ale dala som bielu muku a nechtiac som dala 100 g pohankovej.Az ked som uvidela tu farbu tak som troche zmrzla,cesto bolo tmave,pridala som rimsku rascu a lanove semienka a cakala netrpezlivo co bude,no a je, krasny chlebik a chutovo nerozoznat od normalneho.Srdecna vdaka za recept.Postupne budem odskusavat vsetky recepty co su na vareche,lebo verim,ze aj ostatne su dobre.Prajem pozehnane vianocne sviatky,stastlivy Novy rok aby nam doniesol zdravie a hooodne dobrych receptov na varechu.
majkas
@Martab (18.5.2016 06:45)

Popis ku kvasku je v bode 2, v bode 4 je vidno hotovy kvasok
martab
Prepac, ale akosi tomu nerozumiem (asi som uz stara a menej chapava...) "Pripravíme si kvások - do mištičky si odlejeme troška z nachystaného množstva vody, vo vode rozmiešame 1 lyžicu medu Pridáme odvážený kvások, troška premiešame a necháme zakryté nabobtnať"
Ale ten receptik sa mi velmi paci. Moj vnucik ma bezlepkovu aj bezlaktoznu dietu, tak by som to chcele s nim vysklusat.
majkas
@Martab (18.5.2016 12:05)

Ten odvazeny kvasok bolo myslene odvaarne drozdie, osprrcedlnujem s za chybu.
Z uvedeneho mnozstva si treba si 1 dcl odliat, pridat med a drozdie a nechat nech drozdie pracuje asi 10 -15 min.
popoluska340
Dneska som tento chlebik opetovne piekla,a je fakt uzasny.Ale nabuduce 100g zamenim za pohankovu muku.Zemlicky som este z tohto cesta nerobila,ale aj na tie sa chystam.


frezia68
@Majkas : Ďakujem za dobrý recept.Robila som z 300 g múky, z toho 100 g som dala pohánkovú a rascu,ináč podľa Teba a vôbec sa nekrušil.Pripadá mi trocha ako koláč.Zväčša experimentujem,dávam orechy a potom sa kruší.Takže treba dodržať recept :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia