Fantastický čokoládový cheesecake

eliniatko - fotkaeliniatko, 6. marca 2014
Fantastický čokoládový cheesecake
Foto: eliniatko

Dala som dokopy to najlepšie z cheesecake-ov, a keďže muž má najradšej čokoládový, tak pridávam recept na ten. Mňam!

30 minút
príprava
75 minút
na 140 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
120 g
60 g
1 ks
1-2 PL (trošku)
2 PL
štipka
Plnka:
750 g ( mascarpone, ricotta, philadelphia alebo tvaroh)
1 konzerva
2
2 PL
4 PL
80 g a viac
1 ČL
Poleva:
40 g a viac
50 ml
 alebo maliny




Postup

  1. 1

    Pripravíme si korpus - zmiešame všetky suroviny na korpus, najlepšie v rukách, maslo by malo byť studené, nie roztopené. Vznikne obvykle sypkejšia hmota (podľa veľkosti vajíčka a typu masla, ja používam klasické pravé maslo 82 % tuku, je to lepšie, no dá sa použiť aj klasické na pečenie). Ak sa vám lepí, na poriadne pomúčenej doske ho mierne rozvaľkajte a roztlačte vo forme až potom (niekedy pomáha, ak ho na chvíľu strčíte do chladničky). Hmotu rovnomerne roztlačíme do kruhovej formy 26 cm, okraje trošku vyššie než je zvyšok. Dáme piecť na nižšom stupni na asi 15 min. do rúry, kým nie je korpus taký, že do neho pichneme a vyzerá hotové, neostáva nič na vidličke.

  2. 2

    Kým je korpus v rúre, pripravíme si plnku. Zmiešame všetky suroviny okrem čokolády a masla - tie spolu rozpustíme na miernom ohni a vmiešame do už pomiešanej hmoty. Nakoniec trochu pomixujeme šľahačom, nech je hmota pekne rovnomerne rozmiešaná. Potom vylejeme na korpus a vložíme naspäť do rúry. Pečieme hodinu a štvrť na slabučko (asi 140 stupňov), potom vypneme rúru a necháme vychladnúť (môžte ho nechať vychladnúť v rúre).

  3. 3

    Na už nie vriaci cheesecake ešte môžeme spraviť polevu (nie je nutná, ale je to ešte lepšie). Rozpustíme čokoládu, ak máte radi viac, môžte kľudne aj veľa, a potom do nej už roztopenej vmiešame smotanu na šľahanie. Týmto potrieme cheesecake a ak chceme, naukladáme na neho ešte nakrájané jahody alebo celé maliny. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

babidka
Konecne cheesecake aj pre mna :-)Naozaj treba dat do plnky cele Salko ? Alebo by som ho mohla nahradit niecim inym - nemam totiz Salko az tak velmi rada a kedze si ten kolac /ako sama vravis/ "poskladala" , mozno by ta napadla aj ina alternativa ....:-)
lailuska
Vyzerá byť fakt fantastický! Môžem dať aj karamelové salko? Celé?
eliniatko
hmmm skúšala som aj iné cheesecake-y ale so salkom je to naozaj že naj naj naj :) keď naozaj nemáš možno skús len s cukrom, no tento konkrétne recept som neskúšala tak robiť. a áno dávala som aj karamelové je to tiež super (celé, tak, ako aj normálne) :)