Falošný marcipán

renka73 - fotkarenka73, 26. júla 2012
Falošný marcipán
Foto: renka73

Raz som ho našla kdesi v časopise a od vtedy robím len tento.Dobre sa robia postavičky aj poťahuje torta.hlavne mi naň chodia deti :))

Suroviny

150 ml
70 g
150 g
700 g
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Vodu s maslom chvíľku povaríme.Odstavíme z ohňa.Veľmi rýchlo primiešame múku a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Potom pridáme cukor a mandlovú aromu a vypracujeme cesto.Hotové cesto váži 1kg.

  3. 3

    Torta potiahnutá a ozdobená touto hmotou.

    Falošný marcipán - obrázok 3
  4. 4

    Tu som poťahovala prvý krát a ešte aj deti palcom ďubali,nevypadá najkrajšie hlavne že chutila :)))

    Falošný marcipán - obrázok 4

Diskusia k receptu

dajanca
zaujímavé... vyzerá to dosť jednoducho... možno by som to zvládla... :-)
brmbolka
a ako sa s ním pracuje? s falošným (pri použití sušeného mlieka) sa ťažko robí, treba ho poriadne vypracovať, a ako je to s týmto?
marijanka712
krásne vypada dobre spracované záleži od toho kolko si sa s ním natrápila , aby takto vypadal???? dik za dobrý rp- nevadí tá surova múka na konzumáciuu
radulienka
Senzačnýrecept, niečo iné ako pravý marcipán, vyskúšam, vďaka zaň...
milad
Z varny som robila pár vecičiek. (Tá hmota sa tak volá) Môj prvý pokus dopadol hrozne, vyzrážal sa mi tuk, tak dlho som ho miesila a dala som málo cukru. No potom to už išlo. I tak dávam prednosť mliečnemu marcipánu, alebo kupovanému. Tento sa dosť trhá a chce ho preto dávať hrubšie. Uložím si tento pomer surovín, možno bude lepší ako môj. :-))))
sovka62
Robievam ho (aj som sem pridala v recepte Vianočná inšpirácia), ale múku vysypem do vriacej vody s maslom a trochu odparím (mám trošku iný pomer surovín). Cukor vmiesim ešte do horúceho, nech sa dobre roztopí. Ale človek sa učí do smrti, tak ukladám aj tento recept a nabudúce vyskúšam podľa teba.
renka73
nebojte sa ho spravit je to jednoduché a aj va s nim veľmi dobre pracuje..je ako modelína.Tá múka sa vo vriacom masle a vode zaparí lebo sa dáva do vriaceho a chladničke mi vydržala veľmi dlho a neskazila sa.Mala a aj mám ho zabalené vo folii a vložene v umelej krabici v chlaničke.
renka73
miesila som ho asi 3 minúty možno a ani tolko.Dlhšie trvalo pokial som ho vymiesila s cukrom pokial sa všetko spojilo.Potom to uz išlo krásne.
micca
chcem sa spytat ci ruzicky stvrdnu alebo zostanu ako plastelina diky
sonulienka
Poprosím či je hmota biela potrebovala by som práve bielu ak áno skúsila by som. Ďakujem za odpoveď.
margaretka28
Toto poznám,tiež som to robila,ale nepáči sa mi tá hmota,lebo nie je pekná biela,ale inak sa s ňou dobre pracuje.
mariaklara
Mňa by zaujímalo, že ak sa torta potiahne touto hmotou, či po dvoch - troch dňoch nenaberie vlhkosť, či nieje mazľavý ten poťah. A ak sa urobia ružičky, či dobre vytvrdnú? Škoda, že nieje snehobiela, ale niekedy sa zíde aj taká - trochu krémová.
renka73
Nieje biela ale je veľa svetlejšia než tá z obchodu.farbou je esi tak ako bryndza.

renka73
Zatiaľ sa mi neroztieklo poťahovanie torty ale ani neuschlo je tak akurat.Je pravda že to veľmi záleží ad vlhkosti v chladničke.Ružiky držia krásne spolu.Skúšla som ich nechať dlhšie von tak trošku obschli myslím keby boli este dlhšie tak uschnú.Ja dávam na tortu alobal tak neobschnú.
renka73
Ak si všimnete na tej torte marlenke sú včielky z kupovaného a ružičky z tohoto marcipánu.Je tam rozdiel taký že kupovaný je taký ako orosený.Preto používam radšej tento.
valeri
Páči sa mi a ak skutočne vydrží aj nejaký čas v chladničke do rezervy, tak je to recept na nezaplatenie, ukladám
pachola
tiež som robila túto "varnu" ale som si ju časom vylepšila, pridám aj citronovú arómu,alebo trochu cukru nahradím sušeným mliekom
mia2404
Robievam inak marcipán ale vyskúšam aj takto , dá sa to vaľkať bez problému??
renka73
Ano dá sa vaľkať bez problému..pachola,dobrý nápad.
45678
@renka73 ďakujem za recept, už som ho dnes aj vyskúšala, je v chladničke vo fólii, tiež som vyskúšala urobiť ružičky a nechala som ich voľne vyschnúť, som zvedavá, ako sa zachovajú :-)
so všetkými dodatkami, čo si pridala súhlasím je to tak :-)
jeka
Som zvedavá,koľko minút treba variť vodu s maslom aby mi to vyšlo.Ešte som zatial niečo také nerobila,za odpoved pekne dakujem.
renka73
vodvu s maslom som varila pokiaľ sa maslo uplne roztopilo a vrelo 5 sekúnd.
jeka
dakujem...Pýtala som sa preto,lebo raz som robila zákusok s ryžou a tam písalo ,že variť 5 min,a bohužiaľ bola v zákusku tvrdá.
vevei
Ja robím tiež iba tento od kedy mám recept iný ani nepoužívam a je skoro na nerozoznanie
silvinka77
ahoj, velmi dobry recept a hlavne lahky... urcite vyskusam a este sa chcem opytat, ked ho zafarbujes, tak farbu primiesavas hned s tou mukou alebo ako?
renka73
Farbím už hotový marcipán a to tak že si odoberem toľko koľko potrebujem zafarbiť.Potravinársku farbu rozmiešam v lyžičke vody...tej farby dám do vody podľa toho akú faru chcem svetlú alebo tmavšiu zhriba štipku.A pridám mletý cukor aby nebol marcipán riedky ale ani moc tvrdý .Ja pridávam lyžičke ak je málo tak ešte pridám.
sona26
ja som ho robila, chuťovo bola výborná, ale mala som s ňou taký problém. že sa mi trhala, ked som ju vyvalkala, a chcela preniesť na tortu tak sa m,i potrhala, ostali mi len kusky v rukách. Inak velmi dobre sa s ňou tvarujú postavičky. Neviem kde som spravila chybu. Skusim ju ešte raz a uvidíme. :)
sona26
ja som ho robila, chuťovo bola výborná, ale mala som s ňou taký problém. že sa mi trhala, ked som ju vyvalkala, a chcela preniesť na tortu tak sa m,i potrhala, ostali mi len kusky v rukách. Inak velmi dobre sa s ňou tvarujú postavičky. Neviem kde som spravila chybu. Skusim ju ešte raz a uvidíme. :)
iva78
Dobrý večer. Ja by som sa chcela opýtať tiež na jednu vec. S týmto vaším marcipánom sa naozaj dobre pracuje. Ale vo štvrtok som ozdobila tortu marcipánom a v sobotu som išla na oslavu. Tortu som mala teda 2 dni v chladničke zakrytú papierovou krabicou. Tortu som vybrala z chladničky a hneď som sadla do auta. V aute bola taká teplota, že sme sedeli v rozopnutých vetrovkách, no a mne sa ten marcipán začal na spodu torty topiť. Chcem sa vás opýtať, aj vám sa to stalo? Kde je problém, prečo sa mi to začalo topiť? Bola som z toho veľmi prekvapená, topilo sa to aj pri izbovej teplote, a to vonku stála len asi 20-25 min. ???
iva78
Mimochodom, mne sa ten marcipán tiež začal trhať, keď som ho išla dávať na tortu, ale som ho potom vyvaľkala na hrúbku cca 0,5 cm, tak to išlo oveľa lepšie. Zvinula som si polovicu vyvaľkaného marcipánu spolu so silikónovou podložkou a opatrne preniesla nad tortu, položila a zvyšok rozvinula. Skúste to, ide to ľahšie.
iva78
Ešte som zabudla, aká by mala byť teplota na túto tortu v chladničke? Alebo tento falošný marcipán nesmie ísť vôbec do chladničky?
nik0lka
Ja by som sa chcela opýtať aké farbivo používate. Je jedno či použijem práškové alebo tekuté? Ďakujem :)
bambulka368
ja by som sa chcela spytat ci by som tuto hmotu mohla skladovat aj v mraznicke... dakujeeem :)
gacy
Super urcite ho skusim vsetky komenty precitane :) inak @nikolka pri farbeni marc. je jedno si su farby praskove ci gelove. Len praskove musis rozpustit v lyzicke vody a to ked zmiesis s marcipanom ostave redsi tak este pridaj trolinka cukru :)
@dudulenka farby kupis v cukrarni alebo aj v tescu(tam maju praskove)..a ja napr.dam puncovu aromu lebo taku mame doma. Ak by me nemali tak nedam ziadnu.
@bambulka a naco v mraznicke? Marcipanu staci ked ho nechas v chladnicke zabaleny aspon v sacku :) ak by ti obschli kraje tak ho ohrej v mikrovonke na 5 sekund a nechaj vychladnut ;)
Dufam ze nie je sproste ze vam tu odpisujem ja :D
sismejka
Super recept, veľmi dobrá práca s hmotou. Po prvý krát som takto zdobila torty, robila som bazén a motýľa, postavičky, drobné maketky s detailami. Vždy som sa toho bála, ale teraz už nemám žiadne obavy. A popri práci dosť hmoty zmizlo aj v bruškách mojich detí. Takže kočky, smelo do toho:D
milasok2
no vyzera ozaj dobre a miesto masla moze ist aj palmarin???
mmm111
aké maslo použivate konkrétnu značku poprosím...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia