Eclairs au chocolat & café

sisok - fotkasisok, 6. februára 2013
Eclairs au chocolat & café
Foto: sisok

Meno tejto francúzskej špeciality z odpalovaného cesta sa nedá preložiť. Ak však už toto poznáte a máte aj slovenský názov, neváhajte mi poslať info Zobraziť celý popisMeno tejto francúzskej špeciality z odpalovaného cesta sa nedá preložiť. Ak však už toto poznáte a máte aj slovenský názov, neváhajte mi poslať info :). Ja milujem všetky tieto francúzske "patisserie", alebo inak povedané zákusky, dezertíky, maškrty... Tento druh dezertu sa robí na 1000 a 1 spôsobov.

10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

8 cl
5 cl
5 g
50 g
75 g
2 ks
1 ks
Na čokoládovú ganache:
25 cl
50 g
2 ks
30 g
15 g
Na kávovú ganache:
25 cl
50 g
2 ks
30 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Rúru zapneme na 180 °C (termostat 7) Do hrnca vlejeme vodu s mliekom a zapneme ohník. Maslo si nakrájame na kúsky a pridáme k vode-mlieku spolu so soľou a cukrom. Kým sa toto všetko ohreje a priblíži k bodu varu, využijeme čas na preosiatie hladkej múky. Preosiatu múku na 1x vhodíme do hrnca, energicky premiešame a "sušíme" v hrnci, na slabom ohníku, za stáleho miešania asi 5 minút. Cesto je hotové, ak sa z neho vytvorí jedna veľká guľa, ktorá drží pekne v celku. Cesto môžeme odstaviť, nechať trochu vychladnúť a pridáme prvé vajíčko. Poriadne drevenou vareškou premiešame, aby sa celé vajíčko zamiešalo. Pridáme 2. vajíčko a opäť poriadne premiešame. Cesto by malo byť lesklé, hladké, nie príliš riedke a nie príliš husté.

  2. 2

    Keď máme odpalované cesto hotové, naplníme ním cukrárenske vrecko. Postupne si na papieri na pečenie vytvoríme pekné éclairs (viď obrazok nižšie), klasické éclairs sú dlhé asi 6cm, potrieme rozšľahaným žĺtkom a vložíme do zľahka predohriatej rúry na 180 °C asi na na 20-25 minút. Tip na pečenie - keď je už krustička vytvorená, môžeme znížiť teplotu na 130-140°C. Musíme dosiahnúť to, aby sa eclair pekne nafúkol, v strede bol suchý a upečený a na povrchu chrumkavý a pekne dozlatova upečený. Nedajte sa však oklamať- cez sklo rúry sa môžu pretvarovať, že sú upečené, ale po vybratí z rúry spľasnú. Predpokladám, že to je tým, že cesto nie je vo vnútri dostatočne upečené a zadržiava vlhkosť a tým pádom sa vcucne :) A kedže my budeme tieto eclairs plniť ganaché, musia byť proste duté a nafúknuté :)

  3. 3

    Keď sú éclairs upečené, necháme ich ešte niekoľko minút v rúre vychladnúť a budeme plniť plnkou. Po vybratí z rúry si na spodnej časti na oboch koncoch urobíme špičkou noža po jednej dierke. Ja som robila 2 druhy, naši kamaráti majú radi čokoládové a ja milujem kávové a preto dávam oba k dispozícii.

  4. 4

    Plnky: Vanilkový lusk si rozpolíme po dĺžke a nožom vyškrabkáme zrniečka. Vanilkové zrniečka vložíme do mlieka a mlieko privedieme k varu. Medzičasom si v miske zmiešame všetky žĺtka (bielka si odložíme na "glacage", na polevu), spolu s cukrom a múkou. Keď mlieko s vanilkou začne vrieť, prelejeme trochu horúceho mlieka do žltkovej zmesi a rýchlo premiešame (pozor, aby sa nám vajíčka neuvarili na praženicu :). Takto premiešané vajíčka-mlieko nalejeme späť do hrnca a varíme niekoľko minút, aby nám zmes zhustla. Odstavíme a rozdelíme na 2 časti. Do prvej si pridáme nakrájanú čokoládu nech sa nám rozpustí v ešte horúcom kréme. Do druhej si pridáme kávový extrakt a premiešame. Obe zmesi necháme vychladnúť. Predposledná etapa: cukrovinárske vrecká si naplníme plnkami a cez dierky na spodnej strane "eclair" ich naplníme. Ak robíte 2 plnky ako ja, pozor, aby ste nezabudli, ktorá plnka je kde :).

  5. 5

    Poleva: Na čokoládovú polevu si rozpustíme potrebné množstvo čokolády (ja som pridala trochu oleja na lesk) a jemne do nej ponoríme iba vrchnú časť čokoládových "eclair" Na kávovú polevu si rozmiešamé potrebné množstvo práškového cukru (ja dávam od oka) s vajíčkovým bielkom a pridáme kávový extrakt. Opätovne jemne namočime iba vrchnú časť našich kávových "eclairs". Fotku dokoncenych aj s polevou vsak musim dodat nabuduce; z mlstnoty som zabudla pofotit :( A môžeme degustovať hneď ako poleva zaschne. Ak ich dáte do chladničky, nezabdunite ich 10min pred degustáciou vybrať, aby sa plnka pekne leskla.

Diskusia k receptu

radost
booožeee...to je krása...to je chuť...
ja som skromná:
jednu čoko + jednu café
chcem tu mať..ochutnať...:-))
martamm
Cesto ako na naše veterníky a plnky iné, ale určite vynikajúce, mňam..... :)))))))))))
violetacamorova
Aj v Skotsku su popularne mam rada take s vanilkovou plnkou a poliate cokoladovym fondanom,a naposledy som vyskusala kavove boli tiez vyborne. Samozrejme iba kupovane, ale domace su najlepsie.
francuzska1
perfektneeeee!!!!! ukladam:-))) co sa prekladu tyka, netreba to prekladat, pokial by niekto baziroval na preklade stretla som sa s vyrazmi ako bananiky z odpalovaneho cesta, veternikove bananiky... milujem pâtisserie ako rozne gâteaux, éclairs, mille-feuilles, tartes, macarons... Merci bcp pour cette recette;-)))
palokuchki
Tu su chocolate eclairs tiez velmi oblubene. Ja ich mam velmi rada s karamelovou plnkou.
hahaias
názov netreba prekladať, nech mám troška exotiky.....cesto poznám ale plnky vyskúšam. Mám rada odpalové cesto aj šišky robím z takého cesta
medovnicek
veľmi ma tento recept zaujal, odkladám si ho a dúfam, že nájdem odvahu ho vyskúšať, pretože odpalované cesto som ešte neskúšala
natali
mám možno takú hlúpu otázku, prečo sa to volá odpadové cesto? :) vyzerajú veľmi chutne. ukladám si :)
babidka
Tak tieto milujem !!! Robila som ich sice iba raz a zdaleka neboli ukazkove ...ale uz som ich jedla viackrat a nemohla som prestat :-)) @michsamant , dakujem aj ja za link . Budem sa na nich castejsie chodievat ... aspon pozerat.....:-)))
evanaaa
@natali , že odpadové-:), odpalované preto, že sa "odpaluje varechou od stien nádoby v ktorej sa varí, až kým nedostane tuhú konzistenciu, mieša sa, až kým sa neoddeľuje aj od dna hrnca.
iva63
tiež ich robievam s karamelovou plnkou, sú veľmi chutné
sisok
@mramar
Spravna pripomienka...ked budem robit novu davku, hned dodam :)
katarina64
Vo Francii som sa ich niečo najedla...ukladám a už si hľadám dôvod na pečenie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia