Džem z čiernych ríbezlí fotorecept

kata50 - fotkakata50, 28. júna 2011
Džem z čiernych ríbezlí (fotorecept)
Foto: kata50

Tak už nám pomaly dozrievajú. Oberáme ich postupne a tie najväčšie spracujem čo najšetrnejšie.

8
porcií
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,4 l
2 kg




Postup

  1. 1

    Čierne ríbezle zbavíme stopiek, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a odmeriame si množstvo litrovou odmerkou. Ja mám osvedčené ,že na 1,2 litra čiernych ríbezlí potrebujem 1 kg kryštálového cukru. Nasypeme do vhodného hrnca a spolu s cukrom za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa VŠETOK cukor rozpustí ešte povaríme asi 5 minút . Vyskúšame si na tanieriku ako nám džem hustne a plníme do fliaš. Za horúca je džem veľmi riedky. Ale čierne ríbezle nám krásne počas chladnutia rôsolovatejú , takže džem bude hustejší - ľahko rozotierateľný.

    Džem z čiernych ríbezlí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Fľaše dobre uzatvoríme a otočíme hore dnom. Nechávam asi 2 hodiny a potom naspäť otočím. Vychladnuté odkladám na tmavé chladné miesto. Z uvedeného množstva ovocia som získala 8 kusov 3 dl sklíčok.

    Džem z čiernych ríbezlí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tento džem máme veľmi radi v zákuskoch, palacinkách, na vianočke, alebo iba tak lyžicou. Konzumujete vlastne čisté ovocie, ktoré uvarené s cukrom veľmi pekne vonia a ešte lepšie chutí.

Diskusia k receptu

evusik
takéhoto džemu som sa veru čosi narobila, a robím ho presne ako ty... je fantastický na palacinky, na zmrzlinu.... bohužiaľ naše nové kríky tohto roku zarodili len trošku, tak snáď na budúci rok čosi zavarím... teda ja som čierne ríbezle aj zavárala ako kompót a robila som aj sirup...
zinnajdha
...škoda len, že spracovaním - varením sa zničí obrovské množstvo c- vitamínu...
hubarka35
džem je výborný,ja mám len jeden krik v zahrade min.rok sadený takže bolo málo,iba na tortičku..chodievala som na brigadu-oberačku čierných ribezlí-pod krik detská vanička-a zberalo sa...tri týždne som tam bola po dva roky...a krikov od nevidim do nevidim-plná zahradisko...pán domaci robieval vínko-aj šampánské z nich-zrelo v sudoch velkých..najlepšie aké som kedy pila....flaše som drhla na šampus-ešte k tomu varila pre brigadnikov obedy...ked mal domácu pani v nemocnici...pekné vzpomínky na čierné ribezle mám...ked vypuštal bazén-polieval celú zahradu....
vierik
Keď mám ríbezle robievam,najlepší džem so všetkých džemov...
kata50
Máte pravdu dievčatá, čierne ríbezle sú NAJ !
Raz som ich skúsila spracovať tak, že som ich iba miešala s cukrom v pomere 1:1, kým sa cukor neroztopí. To aby sa zachovali všetky dobroty, čo čierne ríbezle obsahujú. Pustili šťavu a potom som ich dala do skiel bez sterilizácie. Tak ma presviedčali, že to vydrží...NO nevydržalo. Aj tak mi to všetko vykyslo. Od vtedy nechávam prejsť varom - krátko a džem je vždy v poriadku.
dorisa
Ticho ti tie ríbezle závidím. My sme len tento rok kúpili čierne ríbezle(kríky), takže nemám. Mňam:)
kata50
Neboj dorisa,verím, že si ich ešte užiješ a vychutnáš - priamo z kríčka.
lkte
Ja ich mám a hneď idem oberať, teším sa na tú vôňu.
copka
Ja mám doma josty, to je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Dá sa urobiť predpokladám aj z tohto džem, ale robíš ho s tými kôstkami - nepasiruješ to, aby bol džem hladký___
anna123
Cierne ríbezle umyjem, nakladiem do malých pohárikov a zalejem medom, konzumujeme hlavne v zime.
marcy
zopár sáčkov bobúľ si zamrazím,zbytok do skla ako @kata :)...pohnojila som na jar kuracími granulami,plodov strašne veľa ...robím aj miešaný mix ( maliny,egreše,josta,čierne ríbezle ) tie ale pasírujem cez gázu a varím so stonkami.Pektínu je veľa,v rodine má úspech...na raňajky na sladký koláč,do palaciniek,či s vianočkou
kata50
Tak ako píše @marcy ríbezle milujú pohnojenú pôdu a odvďačia sa nám peknými plodmi.
V tomto recepte ríbezle nepasírujem. Ide o zachovanie celého ovocia aj so šupou ( vlákninou ). Aj mrazenie je fajn - keď máš dosť miesta v mrazničke :-))
aroooo
@Kata50 , ja som zasýpala čierne ríbezle cukrom do malých pohárikov, cukor ešte na dno a aj vrch ríbezlí, bez sterilizácie a veru vydržali aj vyše roka,tak isto aj černice, no mala som len pár pohárikov.
kata50
@aroooo , no vidíš, tebe sa to podarilo. Mne takýmto spôsobom všetko vykyslo. Neviem kde som urobila chybu. Ale viem isto , že to je najlepší spôsob pre toto ovocie, ako mu zachovať všetko bohatstvo, čo má.
frezia68
Výborný recept,odkedy nemáme záhradu-nerobím.Ale robievala som aj ako @aroooo do flaštičiek od detskej výživy a pridala 2 kávové lyžičky rumu na vrch a tiež vydržali.
klaura
Aj my pestujeme ríbezle ... iba čierne ... a každoročne narobím džem ... bobule aj so stopkami umyjem, prevarím a prepasírujem. Na 1 liter šťavy 1 kg cukru a potom klasika ... uvariť, naplniť poháriky a do deky chladnúť ... Teraz už mám všetky ríbezle zamrazené, džem v komore, ale na budúci rok vyprobujem takto, podľa teba ... KK
marcy
včera som do pol druhej v noci robila marmeládu z čiernych,červenýchríbezlí,trocha josty a malín.....vždy pasírujem cez gázu,tentoraz bolo viacej čiernych tak mi šlo ťažko ,žmýkaním sa gáza párala :O( no hrôza,ešte že som na Slovenskom rozhlase počúvla zaujímavú debatu o vysťahovalcoch do Kanady,skôr mi to zbehlo a neštartovali nervy....asi skočím k svokre po mlynček,lebo potrebujem várku do Garmishu,i prezenty ( našijem čiapočky z ľanu,omotám s motúzikom,zavesím vysušený plátok ovocia,či tŕs lieskovcov ) darujem známym,ktorí nemajú čas a berú to ako delikatesu
kata50
@marcy no však urob foto z tej hotovej ozdobenej marmelády. Musí to byť nielen chutné ale aj veľmi milé-estetické. Nech tá marmeláda chutí všetkým obdarovaným :-))
Ja som práve skončila tiež džem z čiernych ríbezlí. Včera sme boli oberať, no ale večer sa mi do toho už nechcelo. Krásne rôsolovatejú a sú plné slnka .
jerica
@marcy Ja si poradím s tou marmeládou , tyčový mixér a potom precedím , prevarím a šup do fliaš,zabalím do novín dám do deky a nech si v deke a teplúčku je aj dva dni , nikdy som nemala pokazenú marmeládu. Tiež som počúvala tú Slovenskú Kanaďanku , vtedy som myslela aj na našu @honestku tá je tiež z Calgary ako tá pani čo napísala knihu o emigracií,len neviem ?! , stratila sa nám čo mi je veľmi ľúto:-(
1x lacosk
marcy
@jerica :) mixneš aj kôstky ,či ako ...nejak mi nepáli ....mám husté sito nerezové,ale tiež sa zvykne rýchlo upchať,umelohmotné má zas veľké oká...to máš tak,keď bolo ovocia málo tak som sa hrajkala....teraz máme strašne veľa,aj opadáva ...oni dozrievajú potvory rôzne na jednom kríčku je dozretý strapec,ale koniec je ešte slabo vyfarbený ( aj cukornatosť slabá ) s červenými nie je toľko roboty,tie mám ako strapce hrozna,aj šťava je redšia
marcy
@kata ,nie som veľmi počítačovo zdatná,nebaví ma to....stále mením iba avatár z môjho repertoáru,čo mi drahý nahodí fotky,keď si cvaknem...určite sa dopracujem,ako som nevedela dať živé názvy nikov :)) pekný víkend :)
marcy
každopádne si aj zadžemujem :-D podľa tohto skvelého receptu,veď netreba pri tom dlho stáť
jerica
@marcy je to síce Katkin recept , len musím ti odpovedať , áno,uvarené mixujem ponorákom aj s kôstkami , potom mám staré umelohmotné sitko čo používam len na pasírovanie , teraz budem robiť višne sú ale také drobné čo vykôstkovať by trvalo večnosť,dám do hrnca rozvarím a prepasírujem len ja mám na tyčovom mixery vymeniteľné nože a použijem nôž s malými očkami,je to na foto čo má v diskusii @evusik , tam sú pridané fotky tých nožov.Možno som ti pomohla a pozdravujem Katku .
1x daruna
hanina
@kata50 Ďakujem, robievala som podobný a včera som skúsila s mletým čiernym korením, škoricou a klinčekmi. Tiež veľmi dobrý, len mi vadia tie zrniečka v ňom. To je tak, keď nedám na vlastný rozum, ale držím sa receptu. Mala som prelisovať! Pekný deň.
kata50
@hanina , nevadí, učíme sa celý život. Mne zase veľmi chutí originálna chuť čiernych ríbezlí. Asi to s korením a klinčekmi....ani nebudem skúšať.
Nech sa ti darí a všetko chutí !! :-))
kimlo
Robil som cez víkend, pridal som tam aj višne, vďaka za recept...


ubka
@kimlo Ty si veľmi šikovný muž, krásne sú aj nálepky.:-)
dobryhrncekvar
ahojte, pre tých, čo pasírujú dám jednu radu: najprv ponorným mixérom pomixovať, potom pasírovať na kovovom site, potom keď to ide ťažšie, preložiť na kus hustej silonovej záclony, nie gázu a vytlačiť, robím podobne aj paradajky, je to najrýchlejšie ako sa dá. A navyše, silón sa dá lepšie vyčistiť ako gáza.
kata50
@kimlo no teda aký super nápad ! Zase iná báječná chuť !
@dobryhrncekvar , ten pasírovaný je de LUXE. V mojom recepte sú celé kúsky ovocia - tiež dobré.
natascha1
Tento rok som ho opäť robila podľa Vášho receptu. Je to najlepší džem na svete.
kimlo
Ja som ho práve dovaril, uz je v pohároch. Mal som 8 litrov čiernych ríbezlí.
haji
@Kimlo (5.7.2018 19:25)
Bože, ty jsi šikovný! 7 kg ribezlí a k tomu cukor, ani posilovnu nepotřebuješ.
kagigicovka
Čierne ribezlie nemám velmi rada ale dnes som skúsila vas recept na dzem a musím povedať, že je fakt dobry, chvalil aj manžel




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia