Foto: kata50
Tak už nám pomaly dozrievajú. Oberáme ich postupne a tie najväčšie spracujem čo najšetrnejšie.
porcií
tepelná úprava
Postup
-
1
Čierne ríbezle zbavíme stopiek, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a odmeriame si množstvo litrovou odmerkou. Ja mám osvedčené ,že na 1,2 litra čiernych ríbezlí potrebujem 1 kg kryštálového cukru. Nasypeme do vhodného hrnca a spolu s cukrom za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa VŠETOK cukor rozpustí ešte povaríme asi 5 minút . Vyskúšame si na tanieriku ako nám džem hustne a plníme do fliaš. Za horúca je džem veľmi riedky. Ale čierne ríbezle nám krásne počas chladnutia rôsolovatejú , takže džem bude hustejší - ľahko rozotierateľný.
-
2
Fľaše dobre uzatvoríme a otočíme hore dnom. Nechávam asi 2 hodiny a potom naspäť otočím. Vychladnuté odkladám na tmavé chladné miesto. Z uvedeného množstva ovocia som získala 8 kusov 3 dl sklíčok.
-
3
Tento džem máme veľmi radi v zákuskoch, palacinkách, na vianočke, alebo iba tak lyžicou. Konzumujete vlastne čisté ovocie, ktoré uvarené s cukrom veľmi pekne vonia a ešte lepšie chutí.
Raz som ich skúsila spracovať tak, že som ich iba miešala s cukrom v pomere 1:1, kým sa cukor neroztopí. To aby sa zachovali všetky dobroty, čo čierne ríbezle obsahujú. Pustili šťavu a potom som ich dala do skiel bez sterilizácie. Tak ma presviedčali, že to vydrží...NO nevydržalo. Aj tak mi to všetko vykyslo. Od vtedy nechávam prejsť varom - krátko a džem je vždy v poriadku.
V tomto recepte ríbezle nepasírujem. Ide o zachovanie celého ovocia aj so šupou ( vlákninou ). Aj mrazenie je fajn - keď máš dosť miesta v mrazničke :-))
Ja som práve skončila tiež džem z čiernych ríbezlí. Včera sme boli oberať, no ale večer sa mi do toho už nechcelo. Krásne rôsolovatejú a sú plné slnka .
Nech sa ti darí a všetko chutí !! :-))
@dobryhrncekvar , ten pasírovaný je de LUXE. V mojom recepte sú celé kúsky ovocia - tiež dobré.
Bože, ty jsi šikovný! 7 kg ribezlí a k tomu cukor, ani posilovnu nepotřebuješ.
Do tej chodím 3x do týždňa :-)