Džem z čiernych ríbezlí (fotorecept)
Autor receptu: kata50
Tak už nám pomaly dozrievajú. Oberáme ich postupne a tie najväčšie spracujem čo najšetrnejšie.
8 porcií |
10-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Čierne ríbezle zbavíme stopiek, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a odmeriame si množstvo litrovou odmerkou. Ja mám osvedčené ,že na 1,2 litra čiernych ríbezlí potrebujem 1 kg kryštálového cukru.
Nasypeme do vhodného hrnca a spolu s cukrom za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa VŠETOK cukor rozpustí ešte povaríme asi 5 minút . Vyskúšame si na tanieriku ako nám džem hustne a plníme do fliaš. Za horúca je džem veľmi riedky. Ale čierne ríbezle nám krásne počas chladnutia rôsolovatejú , takže džem bude hustejší - ľahko rozotierateľný.
- Fľaše dobre uzatvoríme a otočíme hore dnom. Nechávam asi 2 hodiny a potom naspäť otočím. Vychladnuté odkladám na tmavé chladné miesto. Z uvedeného množstva ovocia som získala 8 kusov 3 dl sklíčok.
- Tento džem máme veľmi radi v zákuskoch, palacinkách, na vianočke, alebo iba tak lyžicou. Konzumujete vlastne čisté ovocie, ktoré uvarené s cukrom veľmi pekne vonia a ešte lepšie chutí.