Džem z čiernych ríbezlí (fotorecept)

Autor receptu: kata50

Tak už nám pomaly dozrievajú. Oberáme ich postupne a tie najväčšie spracujem čo najšetrnejšie.

8
porcií
10-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Čierne ríbezle zbavíme stopiek, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a odmeriame si množstvo litrovou odmerkou. Ja mám osvedčené ,že na 1,2 litra čiernych ríbezlí potrebujem 1 kg kryštálového cukru. Nasypeme do vhodného hrnca a spolu s cukrom za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa VŠETOK cukor rozpustí ešte povaríme asi 5 minút . Vyskúšame si na tanieriku ako nám džem hustne a plníme do fliaš. Za horúca je džem veľmi riedky. Ale čierne ríbezle nám krásne počas chladnutia rôsolovatejú , takže džem bude hustejší - ľahko rozotierateľný.
  2. Fľaše dobre uzatvoríme a otočíme hore dnom. Nechávam asi 2 hodiny a potom naspäť otočím. Vychladnuté odkladám na tmavé chladné miesto. Z uvedeného množstva ovocia som získala 8 kusov 3 dl sklíčok.
  3. Tento džem máme veľmi radi v zákuskoch, palacinkách, na vianočke, alebo iba tak lyžicou. Konzumujete vlastne čisté ovocie, ktoré uvarené s cukrom veľmi pekne vonia a ešte lepšie chutí.