Dusený granatír fotorecept

jody - fotkajody, 7. septembra 2011
Dusený granatír (fotorecept)
Foto: jody

Granatír robievam odjakživa zo zemiakov uvarených v šupke. Až tu na vareche som sa stretla s prípravou, kde sa surové zemiaky dusia. A tak Zobraziť celý popisGranatír robievam odjakživa zo zemiakov uvarených v šupke. Až tu na vareche som sa stretla s prípravou, kde sa surové zemiaky dusia. A tak reku, skúsim. Nebol zlý, to určite nie, ale pre mňa granatírom zostane ten môj z domu naučený a tento som si nazvala dusený... :-)

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na oleji opečieme veľkú cibuľu, prípadne dve, do ružova.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme na kolieska nakrájané surové zemiaky a opekáme ďalej.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prisypeme na prúžky nasekaný cesnak a zasa opekáme ďalej.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posolíme, posypeme vňaťou.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme obe papriky, znížime teplotu a necháme ich sa vyfarbiť.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podlejeme horúcou vodou a za občasného premiešania uvaríme (udusíme) do mäkka.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Voda by sa mala takmer úplne vyvariť, prípadne zdusiť na trochu šťavy.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Osobitne uvaríme cestovinu, tentoraz kolienka a pridáme ich scedené, ale neprepláchnuté, do hotových zemiakov.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naložíme tanier kopcom a baštíme.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K môjmu klasickému granatíru podávam kyslé oharky, ale toto mi chuťovo viac pripomína krumpliguláš a k tomu mi zasa pasuje kyslá smotana, tak som to jedla s ňou. Skúste, tak či tak. Dobrú chuť.

    Dusený granatír (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

grandma
No tak kolienka určite nie. Ja dávam fliačky, kolienka som ešte nepočula. Recept je ale taký, že sa uvaria zemiaky v šupke, fliačky a medzitým sa udusí na masti cibuľka zapráši paprikou a potom sa všetko zmieša.
zitar
Dusenú verziu som vyskúšala, keď bol prvýkrát pridaný na Varechu a od vtedy inak ani nevarím. Mne sa to veľmi páči.
letisia
Ja tiež robím s fliačkami a v šupke uvarenými zemiakmi a pri tom aj zostanem. Tak ako si ty dusila zemiaky, robím ja zemiaky ako prílohu k mäsovým jedlám.
sneica
ja dnes urcite spravim na veceru tento.vyskusam. a ked robievam ten moj tradicny tak su to fliacky, varene zemiaky na kocky, cervena paprika a sprazene maslo....to ide na dracku:) Jody dam vediet ako chutilo.
jody
Ja robievam tento -  varecha.pravda.sk/recepty/granatir-starej-mamy/7453-recep...
- a pri ňom aj ostanem, ale som chcela vyskúšať aj iný spôsob.
Čo sa týka cestovín, iste, patria tam fliačky, ale nechápem, prečo by malo byť takým obrovským prehreškom použitie cestovín iného tvaru??? Chuť je rovnaká a pokiaľ zrovna nemám doma fliačky...
ancicka
Ja vždy robím granadír z domácich fliačkov a zemiaky varím ako ty teraz.Zdá sa mi to chutnejšie ako varené v šupke..Cestoviny som ešte neskúšala ale ako rýchlovka to môže byť dobré.Len či by boli spokojný z cestovinou,ked som ich naučila na domáce.Ale ved každý podľa svojej chutí!
marianne69
...ja zemiaky zasadne len dusim,nikdy ich nevarim oddelene,aj ked som skusala varit v supe,ale lepsie nam chutia dusene a cestovinky ked mam cas spravim ako @ancicka ,ked nemam, supnem z vrecka ake mam...dusit zemiaky na granadir ma naucil otec,zda sa mi taky mazlavejsi a zrovna taky mame radi a odvtedy robim len tak....sto ludi, sto chuti...
nadia56
@jody , ja tiez do granadiru pouzivam kolienka alebo aj male muslicky, aku cestovinu mam prave doma a este sa nestalo, ze by niekto nieco namietal, na chut jedla sa nic nezmeni, zelam ti pekny den:-)
angelheart
u nás sa granatir vždy robil takto, dusený a inak ma to ani nenapadlo vyskúšať :)
vierik
Odkedy som začala dávať do granatíru kolienka,fliačky už nikdy.A zemiaky varím nakrájané na kocky,cibuľka a slaninka je samozrejme.Ale za vyskúšanie to stojí.
garanco
Ja to robievam v tlakovom hrnci: hodne masti+ cibuľka, popražím, potom paprika, potom zemiaky na kocočky, premiešam, trochu vody- a od zakrytia dusím asi 7 min. K zemiakom potom pridávam cestoviny ...a papáme! Príprava trvá naozaj len krátko.
zinnajdha
... a skúsili ste bez praženej cibuľky ? Pre mňaje to ľahšie stráviteľné a namiesto prepraženej masti pridávam maslo do horúceho jedla...
olga42
Ja zamiaky varím a robievam tiež s kolienkami alebo čo doma mám,prečo by to malo byť len s flačkami.Komu čo chutí nech to dá.Pozdravujem Jody.
evanaaa
Ja takisto zemiaky dusím, ale nie na kolečká ale na malé kocočky, možno sa to zdá jedno, ale pre mňa asi nie, tak ako aj iné cestoviny, keby som nemala fliačky, tak granatír nevarím, to je,akoby som chcela robiť špagety z kolienok, všetko sú cestoviny. A nedávam ani cesnak ani slaninu, bylinky, proste robím len ten základ, ale nehovorím, že tie druhé by mi nechutili. lenže to je už niečo odlišné. Mama varievala v rodinách, robím podľa nej, ona dokonca ani nepodlievala zemiaky,len ich dusila na malom plameni a miešala. Potom ich vareškou popučila a zmiešala s doma robenými fliačkami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia