Dusený granatír (fotorecept)

Autor receptu: jody

Granatír robievam odjakživa zo zemiakov uvarených v šupke. Až tu na vareche som sa stretla s prípravou, kde sa surové zemiaky dusia. A tak reku, skúsim. Nebol zlý, to určite nie, ale pre mňa granatírom zostane ten môj z domu naučený a tento som si nazvala dusený... :-)

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na oleji opečieme veľkú cibuľu, prípadne dve, do ružova.
  2. Pridáme na kolieska nakrájané surové zemiaky a opekáme ďalej.
  3. Prisypeme na prúžky nasekaný cesnak a zasa opekáme ďalej.
  4. Posolíme, posypeme vňaťou.
  5. Pridáme obe papriky, znížime teplotu a necháme ich sa vyfarbiť.
  6. Podlejeme horúcou vodou a za občasného premiešania uvaríme (udusíme) do mäkka.
  7. Voda by sa mala takmer úplne vyvariť, prípadne zdusiť na trochu šťavy.
  8. Osobitne uvaríme cestovinu, tentoraz kolienka a pridáme ich scedené, ale neprepláchnuté, do hotových zemiakov.
  9. Naložíme tanier kopcom a baštíme.
  10. K môjmu klasickému granatíru podávam kyslé oharky, ale toto mi chuťovo viac pripomína krumpliguláš a k tomu mi zasa pasuje kyslá smotana, tak som to jedla s ňou. Skúste, tak či tak. Dobrú chuť.