Slivkový koláč
Slivkový koláč

Dupľovaný slivkový koláč

helena10 - bez fotkyhelena10, 4. septembra 2023
Dupľovaný slivkový koláč
Foto: helena10

Chuťou podobný kysnutému koláču. Nenáročné pečenie s chutným výsledkom. Hrnček má objem 250 ml.

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky
štipka
5 PL
1 PL
 nastrúhaná
1 bal.
1/2 hrnčeka
1 hrnček
50 ml (13 %)
Okrem toho:
600 g čerstvé
1 bal.
 (kryštálový)




Postup

  1. 1

    V miske zmiešam metličkou suché ingrediencie. Pridám k ním tekuté suroviny aj poldecák medoviny a poriadne vymiešam na cesto hustejšej konzistencie.

  2. 2

    Polovicu cesta rozotriem na vyšší okrúhly plech s priemerom 23 cm, ktorý som si vopred vystlala papierom na pečenie. Na cesto rozsypem tretinu až polovicu očistených a na drobné kocky nakrájaných sliviek. Zakryjem ich komplet druhou polovicou cesta. Na vrch cesta husto rozložím zostávajúce slivky. Rukou ich jemne zatlačím do cesta, posypem trstinovým alebo kryštálovým a škoricovým cukrom podľa vlastnej chuti a kyslosti sliviek.

  3. 3

    Upečiem za 35-40 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Kontrola špajľou. Pečte podľa svojej rúru.

  4. 4

    Upečený nechávam vychladnúť. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

pivonka
Chystám sa piecť kysnutý slivkový koláč a tak ma tento tvoj zaujal, páči sa mi, ale chcem sa spýtať:
- Dá sa niečim nahradiť bylinková medovina? Nepoznám ju a neplánujem ju kupovať.
- Koláč je zospodu pekne vypečený, má peknú kôročku, ale medzi vrstvami sliviek je cesto akési biele. Je to len osvetlením, alebo niečo iné? Nerozumiem tomu.
helena10
Môžeš použiť hocijaký alkohol - rum, likér, koňak, Fernet...ja dávam, čo mám doma. My máme radšej spodok koláča viac upečený. Slivky sú všelijako. Kontroluj špajľou, ako dobré je upečený. Napíš po upečení, či koláčik chutil aj vám. 🌞
evanaaa
@helena10 , aj mne sa koláč páči, a zdá sa mi jednoduchý, no tiež sa pýtam, ako predo mnou sa pýtala (len si jej neodpovedala), či to vrchné biele cesto je nedopečené, alebo....? Ono to vyzerá ako tvaroh, ale ten tam nie je.
kukulienka71
takéto koláče milujem, je sezóna sliviek, tak iste upečiem aj takýto. Cesto s čerstvými slivkami vyzerá vo väčšine receptov ako nedopečené, to robí tá šťava počas pečenia. Tu to ani nie je také hrozné. Keďže často dávam posýpku, tá to zakryje.Tu je to cesto kvôli okrúhlej forme vyššie, na plechu viac rozprestreté možno nebude vyzerať nedopečene. Neriskovala by som vysušiť ho dlhším pečením, treba vyskúšať a uvidí sa.